JB si Bihon au atras atenţia în nenumărate rânduri că minusurile din sistem s-ar putea schimba în plus doar dacă se reaşează întreg sistemul sanitar astfel încât verigile principale să devină medicina de familie, ambulatoriile şi spitalizarea de zi. Renunţarea la internările pe bandă rulantă cu acelaşi diagnostic în mai multe unităţi sanitare diferite şi direcţionarea oamenilor spre medicii de familie şi spre policlinici respectiv spitalizări de zi ar reduce mult costurile din sistem.
Marţi, bihoreanul Ritli Ladislau, medicul pediatru onco-hematolog ajuns ministru al Sănătăţii, a transmis în cadrul unui plan de reformare a sistemului această măsură de eficientizare a Sănătăţii româneşti: „Avem un sistem centrat pe internarea continuă în spital şi o subfinanţare a serviciilor acordate de medicii de familie şi cei care funcţionează în mediul rural. Suntem în faza de analiză a unui sistem prin care să orientăm fondurile către spitalizarea de zi şi ambulatoriu. De asemenea, vom analiza împreună cu reprezentanţii CNAS posibilitatea de a creşte procentul de finanţare pentru asistenţa medicală primară în anul viitor”.
Să vină cardul!
În ideea reducerii pierderilor de bani din sistem, pe care şi preşedintele ţării a anunţat recent că o doreşte, ministrul Ritli vrea ca în următoarele patru luni să găsească şi să aplice unele măsuri. Primele ar fi implementarea mecanismelor de clawback şi payback în sistemul de acordare a medicamentelor compensate şi gratuite”, definitivarea pachetului bazal de servicii suportat din contribuţia la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, dar şi introducerea cardului naţional, a prescripţiei electronică şi a fişei electronică.
Ritli vrea şi el, ca predecesorul lui, Cseke Attila, să introducă sistemul de co-plată, despre care crede că „va fi un mecanism care va reduce utilizarea nejustificată a unor servicii din sistem, ca de exemplu accesarea serviciilor spitaliceşti”.
Mergând pe linia UDMR trasată de Cseke, dr. Ritli aşteaptă ca două proiecte finalizate să fie aprobate de către Guvern: coordonarea CNAS şi descentralizarea direcţiilor de sănătate publică.
Preventive
Ritli, care recent a anunţat că Ministerul va continua să controleze toate unităţile medicale, chiar dacă nu mai fac parte din reţeaua Ministerului, transmite că bugetul Sănătăţii pentru 2012 „va ţine cont de orientarea sistemului spre asistenţa primară şi cea acordată în mediul rural” şi că va propune „dezvoltarea unor programe comune cu autorităţile locale pentru îmbunătăţirea şi dezvoltarea reţelelor de medicină şcolară, asistenţă comunitară şi unităţi medico-sociale”.
Programele naţionale urmează iar să fie regrupate şi restrânse, în funcţie de „nevoile populaţiei”, spune Ritli, care vrea să se axeze pe demararea programului de screening a cancerului de col uterin şi extinderea programului de screening neonatal, dar şi începerea unui program de supraveghere a gravidei şi sugarului: „Dorim să implicăm autorităţile locale în dezvoltarea de programe de sănătate care să ţină cont de specificul medical al zonei”.
O.Ş
Citiți principiile noastre de moderare aici!