Titlul a fost acordat în semn de apreciere pentru activitatea ştiinţifică şi didactică de excepţie.
Momentul festiv a avut loc în cadrul ședinței solemne a Senatului, fiind una dintre manifestările prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la adoptarea Declaraţiei de la Oradea din 12 octombrie 1918.
„Conferirea titlului se face la iniţiativa Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Științele Comunicării. Aprecierea activităţii domniei-sale s-a făcut de către instituţii ştiinţifice naţionale şi internaţionale”, a anunțat prof. Sorin Curilă, președintele Senatului Universității din Oradea.
Laudatio a fost citit de prof. Ioan Horga, decanul Facultății de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Științele Comunicării. Acesta a apreciat că Ladislau Gyémant este unul dintre cei mai importanți istorici români.
„Domnul Ladislau Gyémant face cinste comunității academice din țară și străinătate prin lucrări bazate pe documente de arhivă – culese din arhivele din România, Viena și Budapesta. Este, de asemenea, unul dintre cei mai mari specialiști ai istoriei Transilvaniei secolului al XVIII-lea, începutului secolului XIX”, a spus Ioan Horga.
Cercetătorul și istoricul Ladislau Gyémant s-a născut la Oradea, pe 12 septembrie 1947, într-o familie de supravieţuitori ai lagărelor naziste de la Mauthausen şi Auschwitz. A absolvit Liceul „Emanuil Gojdu” din Oradea, după care a urmat istoria în cadrul Universităţii „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. La absolvirea facultăţii, în 1970, ca şef de promoţie pe ţară, a preluat postul de la Institutul de Istorie din Cluj, lucrând sub coordonarea academicianului Ştefan Pascu. Profesorul Ladislau Gyémant a fost unul dintre iniţiatorii Institutului de Studii Iudaice şi Istorie a Evreilor „Dr. Moshe Carmilly’’, fiind ales în 1990 director al acestei instituţii, pe care a condus-o până în 2012, cu rezultate deosebite.
Citiți principiile noastre de moderare aici!