[eadvert]
Am încercat să aflăm care sunt școlile din Oradea care oferă acces pe terenurile de sport copiilor care vor să facă mișcare și care este programul stabilit.
În urma listei pusă la dispoziție de către Primăria Oradea, am aflat că, în oraș sunt 26 de unități de învățământ care au anunțat că pun la dispoziție copiilor spațiile și terenurile de sport proprii exterioare.
Conform directorilor unităților de învățământ din municipiu, deschidere există, si, spun aceștia, ideea este bună, doar că legea nu este completă și nu oferă siguranță nici copiilor, nici școlilor.
De exemplu, curtea Liceului Lucian Blaga, de pe Aleea Posada, este deschisă non-stop iar copiii au acces pe terenul de sport când doresc. Accesul în curtea școlii, inclusiv pe perioada vacanțelor, se face de ani buni, doar că marea problemă este cu ce rămâne în urma adolescenților.
„La noi au acces pe terenul de sport în permanență. Copiii din cartier vin și stau până seara târziu în curtea școlii. Dar este o problemă cu mizeria care rămâne în urma lor. Portarii au de curățat zilnic. Ar trebui ca primăria sau consiliul local să ne asigure igienizarea“, a declarat directoarea Liceului Teoretic „Lucian Blaga“, Delia Iova.
De asemenea, elevii pot intra și pe terenul de sport al Liceului de Arte doar că accesul se face după ce copiii îl sună pe portar. Intrarea în curtea școlii se poate face doar prin clădire, iar asta înseamnă că adolescenții se pot plimba și prin interiorul școlii, iar în caz de distrugere, furt sau chiar rănirea unei persoane, nimeni își asumă răspunderea.
„În principiu, ușa poate fi deschisă, însă sunt probleme foarte mari în sensul că legislația nu este bine documentată. În cazul nostru, accesul se poate face numai prin școală, iar în incintă avem mai multe lucruri de valoare care nu pot fi expuse unor persoane străine. Pe ce bază îi lăsăm? Cine răspunde de ce se întâmplă în interior? Noi avem portar dar nu are atribuții de pază“, spune directoarea Liceului de Arte din Oradea, Mihaela Bondor.
Copiii din zona Decebal care vor să facă sport au la dispoziție curtea școlii „Dacia“. Doar că, și aici pot fi situații când poarta este închisă, dar directorul dă asigurări că dacă elevii sună la poarta principală, angajații școlii îi vor lăsa să intre.
„Se poate intra până pe la 16:00-17:00, în funcție de cum este personalul în concediu. În cazul în care poarte este închisă, copiii pot suna la soneria de la intrarea principală și personalul vine să le deschidă. Până acum, nu am avut probleme. De asta nu am dat liberul acces pentru că trebuie să avem o evidență“, spune Alin Novac Iuhas.
Intrare cu programare
Adolescenții care vor să bată mingea în curtea liceului Economic „Partenie Cosma“ trebuie să știe că intrarea se face doar pe baza unei solicitări scrise. Contactat de Jurnal bihorean, directorul Daniel Negrea spune că în acest mod situația poate fi ținută sub control.
„Nu am avut nicio solicitare că cineva vrea să intre pe terenul de sport. Dacă elevii vor să vină, trebuie să facă o adresă în numele unui adult, pentru că avem lucruri valoroase în școală. Este ușor să spui că lași accesul liber, dar copiii trebuie și supravegheați“, susține directorul.
Ce spune legea
Potrivit legii pentru modificarea și completarea art. 6 din Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000, publicată în Monitorul Oficial în 4 ianuarie 2023, unitățile au avut la dispoziție 120 de zile să pregătească regulamentul de funcționare al terenurilor, adică până în luna mai.
„În vederea îndeplinirii obligațiilor prevăzute la art. 3 alin. (1) este permis accesul gratuit în spațiile și terenurile de sport exterioare ale unităților de învățământ care fac parte din domeniul public al comunelor, orașelor și municipiilor și sunt administrate de către consiliile locale tuturor copiilor, astfel cum sunt definiți la art. 4 lit. a) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și tinerilor cu vârsta de peste 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora“, este menționat în textul legii. JB – R.P.
Unitățile de învățământ care pun la dispoziție populației spațiile și terenurile de sport proprii exterioare:
- Școala Gimnazială nr. 11, str. Moldovei, nr. 55
- Școala Gimnazială nr. 16, str. Călugareni, nr.4
- Școala Gimnazială “Avram Iancu”, str. Gheorghe Pop de Băseşti nr. 3-3A
- Școala Gimnazială “Nicolae Bălcescu”, str. Erou Marius Cosma, nr. 8
- Școala Gimnazială “Dimitrie Cantemir”, str. Sextil Pușcariu, nr. 2/A
- Școala Gimnazială “Dacia”, Bulevardul Dacia nr. 25
- Școala Gimnazială “Octavian Goga”, str. Lăpușului, nr. 13
- Școala Gimnazială “Oltea Doamna”, str. Parcul Traian, nr. 16
- Școala Gimnazială “Lucreția Suciu”, str. Griviţei nr. 2
- Școala Gimnazială “Szacsvay Imre”, str. Mihai Eminescu, nr. 28
- Liceul Tehnologic Sanitar “Vasile Voiculescu”, str. Clujului, nr. 66
- Liceul de Arte, str. Parcul Petofi Sandor, nr. 26
- Liceul cu Program Sportiv “Bihorul”, str. Matei Basarab nr. 4
- Liceul Ortodox “Episcop Roman Ciorogariu”, str. Republicii, nr. 48
- Liceul Teologic Baptist “Emanuel”, Bulevardul Decebal, nr. 45
- Liceul Greco-Catolic “Iuliu Maniu”, str. Iuliu Maniu nr. 5
- Liceul Teoretic “Lucian Blaga”, Aleea Posada, nr. 1
- Liceul Teoretic “Onisifor Ghibu”, str.Onisifor Ghibu, nr.3
- Liceul Teoretic German “Friedrich Schiller”, str. William Shakespeare, nr. 22
- Colegiul Tehnic “Mihai Viteazul”, str. Poieniței nr. 25
- Colegiul Tehnic “Traian Vuia”, str. C. Brâncoveanu nr. 12/A
- Colegiul Economic “Partenie Cosma”, str. Armatei Române nr. 1/ A
- Colegiul Național “Mihai Eminescu”, str. Roman Ciorogariu, nr. 18
- Colegiul Național “Emanuil Gojdu”, str. Spiru Haret nr. 3-5
- Colegiul Național “Iosif Vulcan”, str. Jean Calvin, nr. 3
- Grădinița cu Program Prelungit nr. 34, str. Parcul Petofi Sandor, nr. 36
Trimite articolul
XAti uitat liceul Don Orione, care poate fi luat ca model de oricare alta scoala.