În cadrul Spitalului Județean din Oradea funcționează un Laborator modern de Medicină Nucleară.
[eadvert]
„Laboratorul respectă toate normele fundamentale de securitate radiologică pentru practica medicinei nucleare”, asigură conducerea Spitalului Județean din Oradea.
Laboratorul dispune de un echipament de medicină nucleară SPECT/CT de ultimă generație, cu doi detector. În cadrul acestuia se utilizează o tehnică de imagistică hibridă pentru obținerea diagnosticului precoce și localizarea precisă a leziunilor.
Astfel, cu ajutorul tehnicii de care dispune se pot depista leziuni care au doar expresie metabolică, uneori chiar cu două – trei luni înainte de apariția modificărilor la nivel morfologic.
„Investigațiile medicale sunt efectuate cu ajutorul unei substanțe cu timp redus de eliminare din corpul uman și fără reacții adverse semnificative (izotopul Technețiu 99m)”, explică Lisa Crăiuț, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean din Oradea.
Potrivit acesteia, investigațiile imagistice cuprind o gamă largă de scintigrafii, precum: scintigrafia tiroidiană pentru identificarea nodulilor tiroidieni, scintigrafia paratiroidiană completată cu achiziție suplimentară SPECT/CT pentru identificarea paratiroidei hiperfuncțiunile sau a unei paratiroide ectopicehiperfuncționale în vederea extirpării chirurgicale, scintigrafia pentru depistarea ganglionului santinelă, completată cu achiziție suplimentară SPECT/CT (în neoplasmul mamar și melanoamele maligne în vederea limitării limfadenectomiilor și evitarea apariției limfedemelor). Totodată, în cadrul laboratorului se poate efectua scintigrafia osoasă „corp întreg“, completată la nevoie cu achiziție suplimentară SPECT/CT pentru depistarea precoce a metastazelor osoase, uneori chiar înainte de apariția modificărilor structurale osoase vizibile la examinarea CT sau RMN, precum și stadializarea (clasificarea tumorilor primare) și restadializarea pacienților cu afecțiuni oncologice, dar și monitorizarea unor terapii specifice.
„Aceste investigații pot deservi diferite specialități medicale, precum endocrinologie sau oncologie. Laboratorul de Medicină Nucleară devine parte integrată din algoritmul de diagnostic în multiple afecțiuni, făcând posibil diagnosticul precoce de înaltă precizie. Investigațiile sunt efectuate de către personal calificat, cu respectarea tuturor măsurilor de radioterapie”, mai precizează Lisa Crăiuț.
De serviciile medicale oferite de Laboratorul de Medicină Nucleară pot beneficia atât pacienții din județul Bihor, cât și cei din județele limitrofe.
„Laboratorul este în relație contractuală cu CJAS Bihor, așadar pacienții asigurați pot accesa servicii medicale decontate”, mai precizează Lisa Crăiuț.
Trimite articolul
XMedicHub
Dr. Adyna Zelenac: „Medicina nu este doar ştiinţă, ea ţine de pacient, de tipicul fiecăruia şi de cel al afecţiunii sale”
Acum 3 săptămâni