Rolul vitaminei D este esenţial în sănătatea organismului. Cu toate acestea, deficitul de vitamina D este larg diagnosticat. Medicii spun că este o situaţie frecvent întâlnită, dar nu pentru că vitamina D ar fi scumpă şi populaţia nu îşi permite să o achiziţioneze. Problemele apar, de cele mai multe ori, deoarece vitamina D nu este administrată corect. Administrarea corectă şi de durată este esenţială pentru o dezvoltare osoasă corespunzătoare.
În întâmpinarea bihorenilor, şi nu numai, vin Laboratoarele Biostandard. Astfel, cei care optează pentru monitorizarea nivelului de vitamina D3 beneficiază de un pachet gratuit de analize în valoare de 89 de lei.
Conform evidenţelor Laboratoarelor Biostandard, în anul 2017, dozarea 25OH-Vitaminei D3 s-a realizat la 1.427 de pacienţi. La un procent de 88% dintre aceştia a fost identificat un nivel insuficient al 25-OH Vitaminei D3.
Doze corecte
Dozarea vitaminei D3 este o analiză care în multe ţări este o investigaţie de rutină. Cu toate acestea, în România sunt foarte puţine persoane care îşi fac această dozare.
Această vitamină are şi alte roluri decât cel foarte cunoscut în rândul populaţiei: dezvoltarea armonioasă a sistemului osos. Vitamina D ajută imunitatea şi poate influenţa starea psihică, o carenţă de vitamina D3 putând fi una dintre cauzele depresiei. Carenţa de vitamina D3 este asociată cu creşterea riscului de dezvoltare a osteoporozei, cancerului de colon, prostată, sân, ovar, limfom non-hodgkinian, hipertensiune arterială, susceptibilitate crescută faţă de infecţii, dar şi diabet zaharat.
Expunerea corectă la soare
Vitamina D este absorbită din alimente sau produsă la nivelul pielii, consecutiv expunerii la soare. Absenţa vitaminei este astfel întâlnită frecvent în cazul persoanelor care: trăiesc în climate cu expunere slabă la razele solare sau la cele care desfăşoară activităţi predominant în spaţii închise, în special în timpul zilei.
Pentru sinteza optimă de vitamina D, pielea trebuie expusă direct acţiunii soarelui. Nu este suficient să ieşiţi zilnic afară. Este foarte important ca suprafaţa expusă să fie semnificativă.
Simptome
Vitamina D este un hormon cu implicații şi efecte foarte largi: controlează activitatea a 3.000 de gene, controlează metabolismul osos. Are de asemenea un rol semnificativ în activitatea sistemului imun şi a sistemului muscular. Conform studiilor, carenţa de vitamina D creşte riscul infecţiilor, a disconfortului muscular, putând da rezistenţă la insulină, diabet zaharat de tip I, hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă, depresie, schizofrenie, scleroză multiplă, sindrom nefrotic şi diferite tipuri de cancer.
Efecte adverse are însă şi hipervitaminizarea: tulburări de ritm cardiac, hipotonie, nefrolitiază, anorexie, greaţă, vărsături şi diaree.
De aceea este foarte important să se efectueze dozarea vitaminei D3.
Biostandard are laboratoare atât în Oradea, Beiuş, cât şi în Baia Mare. Mai multe informaţii pe site-ul www.biostandard.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!