La Biostandard Oradea ai, din 15 septembrie 2018, posibilitatea unică în România de a-ți face teste speciale care să evidențieze adevărata cauză: dezechilibrul florei intestinale!
Doar la Biostandard Oradea!
Laboratoarele Biostandard din Oradea se pregătesc să execute teste de laborator speciale pentru identificarea echilibrului florei intestinale, pe baza cărora medicii vor putea trata țintit o mulțime de afecțiuni acute și cronice.
În premieră națională, Biostandard Oradea (str. N. Jiga nr. 18 – 20) și Compania germană Immunodiagnostik AG, specializată în cercetarea dar și producţia medicală vor oferi oamenilor din toată țara posibilitatea de a afla starea actuală a microbiotei organismului lor (comunitatea bacteriilor din intestin). Concret, din examene simple de scaun, Laboratoarele Biostandard vor determina lipsa sau deficitul unor bacterii care produc dezechilibrul florei intestinale ce favorizează apariția multor boli.
Hypocrate: „Toate bolile pornesc din intestin”
Dr. Ciprian Iovan, medic primar în Medicina de laborator, managerul Laboratoarelor Biostandard Oradea detaliază pentru cititorii Jurnal Bihorean, Bihari Naplo, Bihon.ro și Erdon.ro faptul că echilibrul microbiomului este esențial în păstrarea echilibrului sănătății întregului organism. Medicul demontează un mit extrem de popular, conform căruia animalele de companie (pisici, câini etc) ar dăuna grav sănătății. Dr. Iovan spune că, dimpotrivă, igiena excesivă a dus în ultimii ani la un contact cu diversitate redusă de bacterii și crearea unei microbiote cu diversificare redusă. De aceea, contactul cu animalele de companie poate aduce omul în contact cu diverse bacterii care vor contribui, în timp, la diversificarea microbiotei, adică va oferi o stare de sănătate mai bună.
Deși aparent par a fi adversari, bacteriile microbiotei nu sunt inamici ci aliați ai noștri pentru sănătate, având rol protector, anti-inflamator și reprezintă o competiție pentru bacteriile patogene.
Cauzele dezechilibrului florei intestinale
Sunt trei cauze importante în modificarea microbiotei:
– consumul exagerat de antibiotice
– alimentația modernă (ciocolată, mâncăruri de tip fast-food etc)
– igiena exagerată
În timp, aceste cauze modifică echilibrul intestinal și creează o stare de inflamație la nivelul mucoasei intestinale.
Prin urmare, spațiile între celulele intestinale se măresc, iar bacteriile, toxine, alimente nedigerate complet pătrund în circulația sanguină, pe care organismul le va recunoaște ca substanțe străine, va creea anticorpi împotriva lor, ceea ce va duce la apariția de boli autoimune și alergii.
Informații de știut
Zilele trecute, reprezentanții Laboratoarelor Biostandard și partenerii lor din Germania au explicat medicilor de diferite specialități din Bihor și din Satu Mare și Baia Mare implicaţiile microbiomului în starea de sănătate și importanța testelor ce urmează a fi efectuate la Oradea pentru orice persoană.
Bacteriile provoacă infecții
Puțini știu că un adult sănătos găzduiește 100 de miliarde de bacterii în intestin, ceea ce înseamnă un număr de 10 ori mai mare decât cel al celulelor umane pe care omul le are în organism.
Oamenii posedă 23.000 de gene, iar microbiomul e constituit din aproximativ 3.300.000 de gene. Practic, genomul microbian intestinal comun (microbiom) este de 150 de ori mai mare decât genomul uman.
La fel de puțin e știut și faptul că microbiomul se aseamănă unui organ uman și cântărește circa 1 kg, deși nu are o structură distinctă. Microbiomul e un sistem organizat de celule mai apropiat de sistemul imun decât de ficat.
Peretele intestinului este semi-permeabil și permite doar anumitor particule să pătrundă în circulația sanguină blocând alte componente indezirabile, cum ar fi toxine si particule nedigerate de alimente. Însă atunci când joncțiunile membranei intestinului se lărgesc, aceste componente toxice pătrund în circulația sanguină, unde nu sunt recunoscute de către organism, iar sistemul imunitar reacționează generând anticorpi pentru protecție, dar și un atac împotriva celulelor sănătoase. Consecințe: boli autoimune, tiroidiene, obezitate, probleme digestive, balonare, diaree, alergii alimentare, oboseala, migrene, confuzie, iritabilitate, inabilitatea de concentrare, anxietate, depresie, schimbari de dispoziție, dureri articulare, eczeme, pofte pentru alimente procesate și zaharuri, alcool.
Antibioticele distrug microbiota!
* Doze mici de antibiotice au fost utilizate timp de decenii pentru a spori creșterea și eficacitatea hranei pentru animale în ferme animale, dar mecanismul prin care erau îngrășate animalele nu era cunoscut
* Utilizarea antibioticelor la copii poate să contribuie la obezitatea adultului mai târziu în viață
Impactul schimbărilor dietetice pe termen scurt asupra Microbiotei intestinale:
* Sunt schimbări semnificative și rapide în microbiotă în decurs de 24 de ore de la inițierea dietei cu alimente bogate în grăsimi, sărace în fibre sau invers, dar amploarea acestor schimbări ale microbiotei este modestă deoarece enterotipul rămâne stabil pentru cel puțin 10 zile. Enterotipul este, prin urmare, puternic asociat cu dieta pe termen lung
* Dacă un enterotip specific este dovedit a fi modificat din cauza unei boli, adoptarea unei diete pe termen lung poate permite modularea microbiomului pentru a îmbunătăți sănătatea.
Oportunităţi în viitor:
– S-a constatat că dieta bogată în grăsimi din lapte a condus la îngroșarea vaselor de sânge, datorită dezvoltării bacteriei B. Wadsworthia în intestin
– Utilizarea microbiomului în terapie
– Mai multe boli cronice sunt asociate cu disbioza intestinală (dezechilibrul intestinal)
– În general, sunt cauzate de lipsa diversității microbiotei
– Cel mai cunoscut exemplu de dezechilibru intestinal este infecția recurentă cu Clostridium difficile și există dovezi care susțin cu tărie transplantul de fecale ca și solutie terapeutică.
Concluzii:
* Microbiomul intestinal funcționează ca un organ virtual și extinde semnificativ capacitatea metabolică a gazdei
* Combinarea fenotipică microbiană, metabolică profilarea și expertiza clinică ne vor conduce înțelegerea limbajului metabolic intre mamifere si microbi
* Aceasta oferă o nouă paradigmă pentru dezvoltarea de noi terapii pentru o serie de afecțiuni acute și cronice
CUM BENEFICIAȚI DE ACESTE TESTE?
Orice persoană, adult sau copil, din Bihor sau de oriunde din țară, poate beneficia de aceste teste de ultimă generație.
Pentru a efectua analizele necesare de scaun, sunteți rugați să vă prezentați la sediul Laboratoarelor Biostandard, de pe str. Nicolae Jiga nr. 18 – 20, între orele 8:00 – 18:00 sau să sunați la tel: 0259.451554 ori să solicitați informații și programări prin email: office@biostandard.ro.
Informații puteți obține și pe pagina web a Laboratoarelor Biostandard Oradea: www.biostandard.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!