În contextul în care școala s-a mutat online, Asociația ,,Cătunul Verde” a dezvoltat un proiect prin care își dorește să vină în sprijinul autorităților și să suplinească lipsa de tehnologie din școlile din Bihor. De asemenea, ONG-ul orădean vrea să le ofere o șansă la educație elevilor care provin din familii care nu-și permit să achiziționeze un calculator sau a un laptop. După o campanie de colectare de echipamente IT, desfășurată prin proiectul ,,Cercul Solidarității”, inspirat de receptivitatea orădenilor și a companiilor din Parcul Industrial, Ionuț Coman a ales să continue un alt proiect, numit ,,Laboratoare Rurale”.
[eadvert]
Până în momentul de față, au reușit să adune aproape 250 de componente IT, componente ce trec printr-un amplu proces de recondiționare. Fiecare calculator este verificat, curățat, i se înlocuiesc anumite componente sau i se adaugă componentele necesare, pentru ca acesta să fie cât mai performant.
Toate acestea sunt făcute cu ajutorul unor voluntari pricepuți, pasionați de IT și dornici de a ajuta pe cei din jurul lor. În proiect sunt implicați voluntari de toate vârstele, dar, cei mai mulți sunt elevi de la Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu”. Doi dintre cei mai activi voluntari sunt artistul fotograf Ionuț Jarca și Andrei Lupu, avocatul elevilor din Bihor. Aceștia au fost alături de Ionuț Coman de la începutul proiectului ,,Cercul solidarității”.
,,O parte din ele vor fi puse în clase și vor fi folosite de profesori pentru a preda online. La Balc au fost aranjate în laboratorul de informatică. În cadrul campaniei am primit aproape 250 de componente IT. Din păcate, nu toate funcționale (unora le lipsea hardul, altora RAM sau cabluri, mouse, tastatură sau lipsesc monitoare). Am primit de pildă doar 40 de monitoare, nici acestea funcționale. Fiecare calculator vine recondiționat, verificat, i se instalează windows și pe urmă este bun de donat”, a explicat Ionuț Coman, coordonatorul campaniei din partea Asociației ,,Cătunul Verde”.
Campania continuă, iar ,,Cătunul Verde” lansează un apel către orădenii care dețin echipamente IT uzate să le doneze în cadrul campaniei, monitoarele LCD, laptopurile, notebook-urile și unitățile centrale colectate, care respectă parametrii minimi necesari pentru a fi reutilizate, vor fi recondiționate și vor ajunge în școli din zone defavorizate.
Campanie de Crăciun
Coordonatorii proiectului ,,Laboratoare Rurale” intenționează să acopere 10% din necesarul total de laboratoare de informatică din mediul rural și își propune să ajute și cât mai mulți elevi care au cea mai mare nevoie de ele.
Până acum ei au reușit să ajute două școli – Școala Generală nr.1 din Balc, unde au amenajat laboratorul de informatică, dotându-l cu 10 calculatoare complet utilate, și Liceul Tehnologic din Suplacul de Barcău unde, de asemena, au donat 10 calculatoare complet utilate pentru ca acestea să fie utilizate de către profesori, în clasele de unde aceștia predau orele online.
,,Din păcate, nu toate componentele IT colectate sunt funcționale (unora le lipsește hardul, altora placa de memorie RAM, cabluri VGA sau de alimentare, mouse, tastatură sau monitorul)”, a explicat Ionuț Coman.
De aceea, organizatorii au lansat și o campanie de strângere de fonduri în vederea achiziționării echipamentelor lipsă, care are ca scop reducerea decalajului informatic și modernizarea procesului de predare-învățare și spriijinirea acțiunilor de reducere a abandonului școlar în comunitățile dezavantajate.
,,Avem mare nevoie de monitoare, cabluri de alimentare, cabluri VGA, mouse, tastaturi, plăcuțe de memorie RAM. În momentul de față avem pregătite 70 de unități centrale care așteaptă fiecare câte un monitor. Astfel, pentru fiecare donație de 50 de lei, cel care donează va primi un brăduț la ghiveci, care poate fi plantat în grădină, la primăvară. Avem o listă lungă de școli care au nevoie de un laborator de informatică sau care au elevi care nu iși pot desfășura orele online, zilnic suntem sunați sau ne scriu profesori, directori sau persoane care știu pe cineva care are mare nevoie. Nu am o adresă oficială de la Inspectoratul Școlar Județean Bihor, dar am înțeles că sunt aproximativ 150 de școli din Bihor care nu au laboratoare de informatică. Ne dorim să ducem câte 15 calculatoare în fiecare laborator în care vom ajunge. Ne gândim că o să treacă această perioadă și că elevii o să se bucure de ele, că o să le fie de folos. În același timp, prin acest proiect, am donat și calculatoare și laptopuri pentru elevii din familiile nevoiașe. Am donat și urmează să mai donăm în jur de 12 laptopuri și 18 calculatoare pentru cei care nu își permit să își achiziționeze unul. Împreună suntem solidari pentru Educație, solidari pentru Viitor”, a mai adăugat Ionuț Coman.
Trimite articolul
XPlãteşte abonamentul de net Consiliul Bolojan?
Cum adica pretul unui calculator restaurat de voi il vindeti si cu 1000 de euro? Ii puneti aur?? Asta e frauda pe fata. Am si eu 5 unitati vechi nefolosite in pod, cred ca nu le vand nici cu 100 lei pe toate, si voi 1000 euro una? Fmm