Congresul Naţional de Speologie, ajuns la ediţia XLIX, s-a defăşurat în perioada 12 – 16 octombrie, în Satul de Vacanță Vârtop, județul Bihor, în Parcul Natural Apuseni. La congres au fost prezenţi aproape 200 de participanți. Evenimentul a dedebutat cu trei zile destinate documentării speologilor din țară și străinătate în câteva din peșterile din zonă. S-au organizat șase ture la Peștera Zăpodie, Avenul din Șesuri, Peștera Secătura, Valea Sighiștelului și arealul Casa de Piatră.
Congresul a continuat cu prezentări, workshop-uri, dezbateri, comunicări științifice și explorative, expuneri, concursuri și seri speologice.
În cadrul congresului a avut loc şi dezbaterea „Protecția carstului / Arii protejate / Legislație și reglementări de mediu”. La această dezbatere au fost prezenţi Daniela Drăcea, director Direcția Biodiversitate din Ministerul Mediului, Vasile Carnariu – președinte al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), Marius Vlaicu – președintele Comisiei Patrimoniului Speologic, Sandor Matyasi – preşedinte al Consiliului Științific – Parcul Natural Apuseni și Nicu Scrob – biolog din partea Administrației Parcului Natural Apuseni, precum și președinți ai cluburilor de speologie membre ale Federaţiei Române de Speologie (FRS), Horia Cartis, sef Structura Teritoriala ANANP Bihor.
„S-au purtat discuții pe câteva teme de interes pentru speologi: autorizare a activităților în subteran și avizare a activităților speologice, dar și colaborare instituțională. Concluzia generală a fost că există o disponibilitate mare de colaborare din partea tuturor instituțiilor prezente și că speologii prin Federația Română de Speologie vor transmite propunerile lor, în următoarea perioadă. Considerăm că acest tip de întâlniri este foarte important pentru o relaționare instituțională mai bună”, spuen Răzvan Dumbravă, președintele Clubului de Speologie Cristal Oradea.
O altă dezabatere importantă a fost cea intitulată „SalvaSpeo în România. Noutăți legislative și reglementări”, la care au fost prezenți: Viorel Lascu – președinte Salvaspeo Romania (CORSA), Pinter Istvan – şef Serviciu Salvamont-Salvaspeo Bihor, Gheorghe Frățilă – şef Serviciu Salvamont-Salvaspeo Cluj, Mihai Besesek – şef Serviciu Salvamont-Salvaspeo Arad, Daniela Drăcea – director Direcția Biodiversitate – Ministerul Mediului, Marius Vlaicu – președintele Comisiei Patrimoniului Speologic, Horia Cartis, sef Structura Teritoriala ANANP Bihor.
„Au fost purtate discuții cu privire la reglementările actuale în ceea ce privește accesul echipelor salvaspeo în peșteri în cadrul exercițiilor și s-au prezentat propunerile serviciilor salvaspeo în ceea ce privește notificarea turelor speologice și relaționarea cu echipele de exploratori. S-a arătat de asemenea o mare deschidere din partea autorităților pentru a primi sugestii de modificare, urmând ca în următoarea perioadă discuțiile să fie continuate mai aplicat și mai specific. Prin aceste două mese rotunde considerăm că s-au consolidat puțin mai mult legăturile instituționale și în momentul de față există posibilitatea de colaborare foarte bună pe toate domeniile în care speologii sunt interesați”, a precizat Răzvan Dumbravă.
[eadvert]
Duminică a avut loc și workshop-ul „Mijloace moderne folosite în topografia și cartografia subterană. Modele de lucru”, unde au fost prezentate diverse metode de lucru mai deosebite pentru eficientizarea activității de topografiere în mediul subteran. Interesul acordat a fost mare, fiind o prezență numeroasă a speologilor și la acest atelier.
Alegeri FRS
În cadrul Adunării Generale a Federației Române de Speologie au avut loc şi alegerile pentru funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Speologie şi pentru componenţa Comitetului Director, care s-a restrâns de la şapte membri la patru plus preşedintele. Cel ales ca preşedinte al FRS a fost Bogdan Ciubotărescu, membru al Clubului de speologie Sfinx din Bucureşti, iar alături de acesta, ca membri în Comitetul Director au fost aleşi: Răzvan Dumbravă (Clubul de Speologie Cristal Oradea), Cătălin Rus-Herdea (Clubul de speologie Speodava Ştei), Marius Milașcon (Clubul de speologie Silex Braşov) şi Mihai Besesek (Asociatia Speologica Speowest Arad).
În cadrul congresului s-a hotărât şi retragerea calităţii de membru de onoare pentru Liviu Vălenaş (fost membru al Clubului „Z” Oradea), motivul fiind denigrarea constantă a imaginii Federaţiei Române de Speologie, atât în mediul online cât şi în publicaţiile sale.
Congresul a fost organizat în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Apuseni, Serviciul Județean Salvamont Salvaspeo Biho, Asociația Română de Educație Speologică (ARES), Clubul de Speologie Speodava, Carpatic Fun, Clubul de Speologie Crysis și speologie.org.
Citiți principiile noastre de moderare aici!