Ultima zi a sezonului de vânătoare la fazani nu putea fi ratată de fostul antrenor al CF Bihorul Beiuş. Adrian Anca a decis să ia o pauză cu antrenoratul după dezamăgirea trăită la Beiuş, echipă cu care a reuşit cea mai importantă performanţă din istoria clubului, lăsând-o pe locul 2 în Liga 3 la finalul turului.
Pe lângă proiectele demarate în agricultură şi viticultură, Anca este un pasionat al vânătorii. Sâmbătă dimineaţa, echipat şi înarmat a luat parte la ultima repriză a sezonului de vânătoare la cocoşii de fazan. În zona natală a Diosigului, din care grupă şi face parte.
O grupă alcătuită din prieteni, în care atmosfera este una relaxantă.
Vânătorii nu ies pe teren până nu li se face instructajul de către şeful de grupă Dan Corbuţ. Veteranii grupei sunt Vasile Anca (62 de ani), tatăl fostului fotbalist, şi Florian Oniţa (58 de ani), secretarul Clubului de vânătoare şi pescuit Săcuieni.
Ajutor de la Rooney
Dispuşi pe teren conform indicaţiilor tactice, cei 14 vânători, plus gonacii şi câinii, aşteaptă să apară în bătaia puştii cocoşii de fazan. „Fără câine eşti doar jumătate de vânător. Cocoşii se ridică greu”, explică Florian Oniţa rolul câinilor la vânătoare.Şi au fost opt, în frunte cu „Rooney”. Nu pleşuvul atacant de la Mancheter United, ci bracul german al lui Adrian Anca ajuns acum la vârsta de 7 ani. Rooney împreună cu Spic, Max, Betty, Jackie sau Astor le-au uşurat munca vânătorilor.
Terenul este greu cu gheaţă, zăpadă, noroi şi bălţi, bonus fiind o zonă cu stuf. După circa trei ore de acţiune şi 10-15 km parcurşi în teren vânătorii fac bilanţul: 19 fazani şi o vulpe. Cel mai în formă s-a dovedit a fi şeful de grupă Dan Corbuţ care a împuşcat cinci fazani din şapte focuri. Membrii familiei Anca au tras o dată şi bine. La finalul vânătorii se împarte prada. Cu mai mult fair-play decât în fotbal, întrucât fiecare participant primeşte câte un fazan. Fiecare partidă de vânătoare din zona Diosigului se termină cu o masă, organizatorul celei de sâmbătă fiind Furcsik Sandor. Tocăniţa de mistreţ, udată cu vin alb sau roşu de Diosig, fiind capul de afiş al meniului. Se deapănă amintiri, se fac planuri de viitor într-o atmosferă destinsă şi prietenească. „A fost un sezon de vânătoare bun din toate punctele de vedere. Că împuşti ceva sau nu te simţi bine. Plimbatul în natură mă relaxează, iar după o repriză de vânătoare începi cu alt tonus săptămâna”, spune Adi Anca, rămas cel mai important marcator din istoria modernă a CFR Cluj cu 55 de goluri în cinci sezoane.
Vânează cu o puşcă fabricată în anul 1860
Adrian Anca are pe mână o adevărată bijuterie cu care vânează. „Este o armă Krupp de calibrul 20 făcută în anul 1860 la un atelier din Liege (n.r – oraş din Belgia) pentru un grof. Am cumpărat-o la începutul anilor ’70 din Bucureşti cu 4.500 de lei, o sumă importantă la aceea vreme. După ce Adi a început să vâneze i-am făcut-o lui cadou”, ne-a declarat Vasile Anca, cel care i-a inoculat pasiunea pentru vânătoare dar şi pentru fotbal lui Adrian. În tinereţe Anca senior a jucat fotbal şi volei la Şimleul Silvaniei.
Cum fotbalul a trecut pe plan secund, Adi se ocupă mai mult cu agricultura şi viticultura, având în derulare mai multe proiecte. Deja vinul pe care îl produce, fetească regală şi fetească albă, adună premii la diverse concursuri, fiind apreciat şi de fotbaliştii de la CFR Cluj.
TEODOR BIRIŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!