Totul se întâmplă în cadrul proiectului „SmartDoct – Programe de înaltă calitate pentru doctoranzii și cercetătorii post doctorat ai Universității din Oradea pentru creșterea relevanței cercetării și inovării în contextul economiei regionale”.
Proiectul, în valoare de aproape 6,5 milioane de lei este derulat de Universitatea Oradea în parteneriat cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor, este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, și a demarat la mijlocul lunii iunie a acestui an.
Scopul proiectului este creşterea relevanţei cercetării şi inovării din Universitatea din Oradea în contextul economiei locale şi regionale, după cum a explicat, ieri, la lansarea oficială a proiectului, managerul de proiect prof. univ. dr. Adrian Hatos.
Rată de succes
„Proiectul are ca obiectiv general creşterea numărului absolvenţilor de doctorat şi postdoctorat ai Universităţii din Oradea care îşi găsesc un loc de muncă sau iniţiază propria afacere, cu prioritate în sectoarele economice cu potenţial competitiv, identificate conform Strategiei Naționale de Competitivitate (SNC) şi domeniile de specializare inteligentă conform Strategiei Naționale de Cercetare-Dezvoltare-Inovare (SNCDI)”, a mai detaliat Adrian Hatos.
Toate acestea ar trebui să se întâmple pe parcursul a 30 de luni ca urmare a accesului la programe de înaltă calitate, cu aplicaţii directe în economie, dezvoltate în parteneriat cu mediul de afaceri.
În cazul a 80 studenţi doctoranzi şi 35 de cercetători postdoctorat este vizată creşterea ratei de succes la 75% în finalizarea programelor de studii doctorale/postdoctorale ale Universităţii din Oradea prin organizarea şi derularea unor programe complementare, axate pe dobândirea de competente transversale în sprijinul cercetării şi inovării şi formarea de competenţe antreprenoriale, dezvoltate în parteneriat cu mediul de afaceri.
În cadrul proiectului sunt cuprinse și servicii personalizate de mentorat, consiliere şi orientare profesională, sprijin financiar (bursa doctorand antreprenor în valoare de 300 euro/lună, respectiv bursa cercetător post-doctorat antreprenor în valoare de 460 euro/lună) și formare a competențelor antreprenoriale și competențelor transversale în sprijinul cercetării şi inovării.
Doctoranzii vor putea participa la cursuri specifice, inclusiv un curs de analiză a datelor complexe dar și la diverse workshop-uri organizate în cadrul proiectului, cu teme diverse, între care și cel privind îmbunătăţirea accesibilităţii, a utilizării şi a calităţii tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor în cercetarea știintifică dar și la cel cu tema „Combaterea discriminării în viața academică”.
Sprijinirea doctoranzilor implicați în proiect în elaborarea planurilor de afaceri, dar și realizarea de stagii de experienţă practică la agenţii economici parteneri sunt pași prevăzuți în acest proiect pentru susținerea celor care vizează o carieră antreprenorială. Între rezultatele proiectului se regăsesc participarea la conferințe, mobilități interne și internaționale, publicarea de articole științifice în reviste specializate dar și realizarea unui ghid de bune practici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!