[eadvert]
Decizia magistratului, care a apreciat că nu sunt întrunite condiţiile prevăzute de lege pentru arestarea preventivă a inculpatului, poate fi contestată în termen de 48 de ore.
Măsura vine la trei zile de la reținerea afaceristului de 49 de ani și a contabilului firmei sale, Remus Bondar, de 46 de ani. Ulterior, acesta din urmă a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile.
Printr-un comunicat al Parchetului Bihor, procurorii au detaliat acuzațiile care i-au fost aduse lui Bonica și contabilului său și au anunțat că alți 10 suspecți sunt anchetați în acest caz.
Chetuielile propriei firme, crescute artificial
Una dintre faptele pentru care este cercetat Cosmin Bonica a fost comisă în anii 2019 și 2020, când, spun procurorii, acesta a folosit două firme ”fantomă” – dintre care una reprezentată de un bucureștean, Marcel Bartic – pentru a crește artificial cheltuielile firmei pe care o administra. Astfel, ar fi obținut atât deduceri ilegale ale TVA, cât și diminuarea impozitului pe profit, dublate de însușirea de către Bonica a unor sume transferate în contul societăților ”fantomă”.
Același mod de operare ar fi fost folosit și în 2022, când afaceristul ar fi trecut în contabilitate achiziții fictive de la o altă firmă, reprezentată însă de același Bartic. Așa cum Jurnal bihorean și Bihon.ro au relatat, Cosmin Bonica mai este suspectat că ar fi omis în ultimii patru ani să declare la Fisc valoarea reală a unor tranzacții ori ar fi trecut în declarațiile fiscale sume nereale. Procurorii susțin că afaceristul ar fi fost ajutat de contabilul său, Remus Bondar. Într-unul din cazuri, cei doi ar fi folosit 33 de facturi fictive emise de o firmă ”fantomă”, manevră care a dus la prejudicierea bugetului de stat cu mai bine de 1,2 milioane de lei.
În altă situație, ar fi fost înregistrată cumpărarea unor utilaje și a unei hale industriale, în valoare totală de 4,3 milioane de lei, operațiune care nu ar fi avut loc, explică anchetatorii. În acest fel, firma lui Bonica a ”scăpat” de plata TVA în valoare de aproape 700.000 de lei.
Declarații nereale chiar și după percheziții
Bonica a mai fost acuzat că nu a trecut în documentele firmei sale aproape 2 milioane de lei, bani încasați în urma lucrărilor prestate unei alte societăți, dar și în două comune din Caraș Severin și Bihor.
Mai mult, chiar și după perchezițiile pe care polițiștii și procurorii bihoreni le-au făcut în acest caz în luna iulie 2023, Bonica ar fi înregistrat valori nereale în documentele fiscale, ”declarând în mod artificial (…) suma de 632.585 de lei, (…) având drept consecință diminuarea în mod fictiv (cu această valoare – n.n.) a impozitului pe profit.”
În total, procurorii au calculat că valoarea TVA și a impozitului neplătite prin aceste operațiuni ilegale a atins 4,6 milioane de lei.
La această sumă se adaugă peste 5 milioane de lei, cuantumul total al pagubelor pe care Bonica este acuzat că le-a produs prin delapidare în cazul a două societăți, dintre care una era chiar cea pe care o administra. În cazul acesteia din urmă, în calitate de administrator, el ar fi plătit către firme fantomă sume mai mari decât cele achitate în fapt furnizorilor reali, iar diferența de preț ar fi ajuns în buzunarele sale.
În altă situație contul personal de Revolut al lui Cosmin Bonica a fost alimentat, prin cinci plăți făcute de un executor judecătoresc, cu 1,49 de milioane de lei. Asta după ce firma socrului său, pe care de fapt, tot el ar fi administrat-o, i-ar fi cedat, în schimbul a 15.000 de lei, o datorie de aproape un milion și jumătate de lei pe care trebuia să o achite o comună din Timiș.
Act falsificat pentru o lucrare din Ștei
Procurorii bihoreni mai spun că, în iulie 2023, Cosmin Bonica i-ar fi cerut unui angajat al firmei sale să distrugă un act adițional care prevedea prelungirea cu 45 de zile a termenului de execuție a unei zone de agrement din Ștei. Angajatul lui Bonica ar fi fost ajutat de un funcționar din Primăria Ștei, bănuiesc anchetatorii, care spun că documentul ”distrus prin tocare/rupere” a fost înlocuit cu altul ”falsificat prin antedatare și modificarea duratei de prelungire a termenului de execuție a lucrărilor de la 45 de zile (…) la 4 luni, având drept consecință prelungirea nejustificată a contractului”.
Pe 13 octombrie, Cosmin Bonica și contabilul său, Remus Bondar, au fost reținuți. Dacă Bondar a fost pus sub control judiciar, în cazul lui Bonica instanța a amânat până luni discutarea propunerii de arestare preventivă.
În cadrul anchetei, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalului Bihor au beneficiat de sprijinul Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor și al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Oradea.
Afaceristul Cosmin Bonica, reținut pentru evaziune și delapidare. Prejudiciu de 10 milioane lei
Citiți principiile noastre de moderare aici!