Sosită sâmbătă la Oradea, ministrul Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii, Doina Pană, a Doina Pană a anunţat demararea unui proiect, în primă fază pilot, ce ar trebui să conducă la reducerea semnificativă a furturilor din pădure.
Fiecare transport de material lemnos va trebui să deţină un cod unic, generat de un sistem informatic naţional ce urmează să fie pus la punct în perioada următoare. De asemenea, nici accesul în depozite nu se va putea face fără un alt cod unic generat de acelaşi sistem. Aceasta înseamnă că fiecare transportator va trebui să aibă un smartphone la transportator, pentru verificări din partea autorităţilor, precum ITRSV. Smartphone-ul respectiv va fi dotat cu un soft, pentru a permite generarea acelui cod unic necesar fiecărui transport. „Problema este că până acum, doar 5% din tăieri erau ilegale, adică fără aviz. Însă problema era că se făceau mai multe transporturi sub acelaşi aviz. Prin acest sistem, acest lucru nu va mai fi posibil”, speră ministrul Doina Pană.
Proiectul va fi implementat în fază de pilot trei luni, pentru câte trei judeţe. Pană a menţionat judeţele Harghita şi Covasna între cele ce vor intra în faza pilot. În cele două judeţe sunt semnalate tăieri masive.
Altfel, Doina Pană şi-a exprimat speranţa că noul Cod Silvic va fi adoptat şi de Camera Deputaţilor şi astfel va deveni lege. Spre deosebire de varianta dorită de către predecesoarea sa, Lucia Varga (PNL), în varianta PSD, Codul Silvic va permite în continuare exploatarea pe picior a materialului lemnos din pădure. Potrivit Doinei Pană, Romsilva şi alţi exploatatori nu sunt încă pregătiţi să exploateze doar în rampă. Mai mult, spune că SNP Romsilva i-a cerut să nu interzică această posibilitate prin lege.
Bani în bazinul Crişuri
La Oradea, Ministrul Pană a promis continuarea lucrărilor în bazinul apelor Crişuri, inclusiv pe malul Crişului din Centrul Oradiei. Aici, este vorba despre lucrări în valoare de 12,5 milioane de lei noi, a arătat viceprimarul Mureşan. Doina Pană a salutat colaborarea cu secretarul său de stat din minister, udemeristul orădean Pasztor Sandor, cel care a militat pentru alocarea fondurilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!