E vorba despre 200 de milioane de euro pe care OMV Petrom îi va investi în redezvoltarea acelei exploatări, considerată una bătrână. Interesul redescoperit al Petrom pentru Suplac se datorează descoperirii a noi zăcăminte de ţiţei la mică adâncime! Petrom promite ca de astă dată să fie mai prietenoasă cu mediul, dar şi să creeze locuri de muncă, după ce în ultimii ani numărul angajaţilor Petrom din comuna bihoreană a scăzut constant. Preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, a salutat investiţia OMV Petrom, încurajându-i şi pe alţii să vină în Bihor.
Vineri, de faţă cu mai multe oficialităţi ale judeţului, conducerea OMV Petrom şi-a prezentat noua investiţie de la Suplacu de Barcău, estimată la 200 milioane de euro, până în 2015. Hotelul Doubletree by Hilton a fost gazda aleasă pentru acest eveniment.
Ţiţeiul, mediul şi economia…
Redezvotarea zăcământului de la Suplacu de Barcău vine după ce în zonă s-a descoperit ţiţei la suprafaţă (circa 200 metri) şi presupune forajul suplimentar a 105 sonde, dar şi alte investiţii conexe. E vorba despre tehnici de creştere a factorului de recuperare a hidrocarburilor, dar şi alte investiţii menite să reducă impactul asupra mediului. Aceasta deoarece exploatarea ţiţeiului la Suplac, din ultimii 50 de ani a lăsat urme adânci în peisajul din zonă, dar şi asupra sănătăţii populaţiei. Incidenţa crescută a bolilor grave, precum formele de cancer, în zona Suplac, nu e un aspect ce poate fi neglijat. De aceea, Petrom şi-a trecut în obiective realizarea unei instalaţii de tratare a apei reziduale, dar şi modernizarea sistemului de evacuare a gazelor.
În discursul său, directorul general executiv (CEO) al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, s-a lăudat cu modernele sonde orizontale, dar şi cu tehnicile de exploatare a ţiţeiului la Suplac – combustia subterană, injecţia de aburi – afirmând că tehnica menţionată mai sus, a combustiei subterane este folosită în „foarte puţine locuri în lume”. De altfel, aceast ă tehnică seamănă întrucâtva cu cea a controversatei fracturări hidraulice, folosită pentru exploatarea gazelor de şist!
Prin aceste investiţii, OMV Petrom îşi propune să prelungească durata de viaţă a bătrânului zăcământ de la Suplac cu încă zece ani, a anunţat Mariana Gheorghe. Aceasta a evidenţiat contribuţia OMV Petrom la bugetul de stat, dar şi la bugetele locale, arătând că, luând 2012 ca an de referinţă, impactul companiei asupra economiei naţionale se ridică la 0,4% din PIB, cu 135- 200 milioane de euro anual. Insistând pe aportul Petrom la economia naţională, Mariana Gheorghe s-a arătat dezamăgită de criticile pe care Petrom le primeşte pentru politica de preţuri, dar şi pentru redevenţa mică pe care compania controlată de OMV Austria o plăteşte Statului Român. De altfel, recent, premierul Victor Ponta anunţa că în acest an va fi emisă o lege ce va stabili noile niveluri ale redevenţelor pe care România le va încasa pentru ţiţei şi gaze. Premierul şi-a exprimat intenţia de a le creşte substanţial, pentru a fi aduse la media europeană. Totuşi, reaşezarea acestor redevenţe aplicate pentru OMV Petrom, dar şi altor companii petroliere se va realiza abia după 2014.
Locurile de muncă
În discursul său, preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, a caracterizat dezvoltarea Petrom ca fiind una „eclatantă”. Şeful Executivului judeţean s-a arătat bucuros de investiţia Petrom, ce aduce noi locuri de muncă, dar şi contribuţii substanţiale la bugetul comunei Suplacu de Barcău. „Este, totododată, un impuls extraordinar pentru a atrage şi alţi investitori privaţi”, a opinat Popa.
Noua investiţie a Petrom la Suplac vine după ce privatizarea companiei a însemnat, totodată, reducerea angajaţilor din nord-estul Bihorului în ultimii zece ani, de la 1.800 la 600. Dintre aceştia, doar circa 200 sunt localnici, ne-a declarat deputatul Adrian Merka, originar din comună. În acest răstimp, s-a închis şi rafinăria Petrolsub Suplacu de Barcău, OMV Petrom rafinându-şi în Polonia produsele extrase din Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!