A cincea ediție a evenimentului SmART Stories a avut loc sâmbătă, 16 martie, în sala de conferinţe a Muzeul Ţării Crişurilor – Complex Muzeal şi a purtat numele „Poveşti despre neobositul călător român”.
[eadvert]
Proiectul prin care Simona Vasadi şi Nikki Lukacs promovează arta și cultura în comunitatea orădeană l-a avut de această dată ca invitat pe artisul basarabean Dan Munteanu, stabilit de ceva vreme, prin căsătorie, la Oradea.
„SmART Stories este despre Oradea şi artiştii orădeni. Astăzi este vorba despre artsitul Dan Munteanu, care s-a mutat în Oradea şi pe care ne-am dorit să îl cunoaşteţi”, a spus în deschiderea evenimentului Simona Vasadi, care a dorit ca seara să debuteze cu momentul muzical oferite de violonista Andrada Ciupeiu și pianista Maia Ciupeiu, într-un duet mamă și fiică. Au interpretat Edward Elgar: Salut d’amour, J.SBach: Sarabande din Partita nr 2, Carmen Petra Basacopol: Rondo, Dmitri Shostakovici: Vals nr 2.
Maia Ciupeiu are 14 ani şi este elevă în clasa a VII-a la Liceul de Arte din Oradea. Palmaresul ei include numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, dintre care amintim: Premiul II la Orbetello International piano Competitio – 2021, Locul III la Concursul Festival Internațional de Interpretare pianistică și compoziție „Carl Filtsch” – Sibiu 2021, Premiul I și Premiul Special „Gyorgy Kurtag” la Concursul internațional de interpretare pianistică „Clara Peia” – Lugoj 2022, Premiul III la Concursul internațional „Amadeus” – Brno, 2022.
Andrda Ciupeiu este violonistă laureată la numeroase concursuri naționale și internaționale de vioară și muzică de cameră. A absolvit Academia națională de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, sub îndrumarea violoniștilor Casiu Barbu și Nicușor Silaghi. A participat lamai multe cursuri de măiestrie, iar în 2021 a obținut titlul de Doctor în Muzică la Universitatea Transilvania din Brașov și Doctor în Arte vizuale în anul 2015, la Universitatea de Vest din Timișoara.
Andrada este lector universitar dr. al Departamentului de Muzică al Facultății de Arte a Universității din Oradea, artist instrumentist al Filarmonicii de Stat din Oradea, fondator și președinte al Asociației culturale Aesthete şi membru al Fundației „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca.
„Studiu şi multă bucurie”
Gia Crăciun, împrumutată de smART Stories de la pupitrul știrilor Radio Transilvania, a intrat apoi în dialog cu ilustratorul şi animatorul Dan Munteanu.
Întrebat care a fost primul său contact cu arta, Dan Munteanu a mărturisit că acel moment s-a petrecut în copilărie. În satul Cîrnăţeni din Basarabia participa „într-un mod cât se poate de serios” la viaţa culturală a satului, fiind oarecum o obligaţie. De asemenea, în familie, când veneau invitaţi, Dan îşi aminteşte de scaunul pe care se urca pentru a spune o poezie, care pentru el însemna emoţie şi în acelaşi timp „posibilitatea de a găsi prin manifestarea artistică un fel de coordonate în minicadrul social”.
Dan Munteanu provine dintr-o familie de dascăli. Mama, prezentă în sală, a fost profesoară de limba română, iar tatăl a fost profesor de matematică. Speranţele familiei erau ca el să urmeze o facultate, pentru ca apoi să se întoarcă în sat ca profesor, ceea ce nu s-a întâmplat. „Am o oarecare părere de rău pentru toţi cei cărora le-am înşelat aşteptările”, spune artistul.
Povestea ilustratorului Dan Munteanu a pornit de la grădiniţă şi mai apoi de la şcoală, când colegii îl rugau să le deseneze tot felul de lucruri, desene pe care le făcea „cu mult drag şi cu mulţumire deosebită”.
„La început a fost un interes din spatele uşii închise. O dată ce deschizi acea uşă, se deschide şi un spaţiu pe care urmează să îl cucereşti cumva, iar asta se face prin studiu şi multă bucurie. Dar asta depinde de personalitatea fiecăruia şi fiecare ce caută, ce înseamnă regăsirea de sine”, spune artistul.
A absolvit Facultatea Arte Plastice și Design din Chişinău, după care au urmat „tot felul de descoperiri, care mai de care, ca să poţi să fii un exemplu de profesionist, un exemplu de conduită”. Din dorinţa de a căuta şi alte orizonturi, alte experienţe în drumul său artistic, Dan Munteanu s-a îndreptat către regia de teatru la Universitatea Babeş-Bolyai.
„A fost o experienţă etraordinară de cum să creezi o lume, ca şi cum ar fi numai bună de trăit”, spune artistul, care s-a folosit de regia de teatru în ceea ce înseamnă dinamica unui spaţiu şi de poziţionare, mai ales când a ajuns să lucreze în animaţie ca liber profesionist.
Exerciţiu de cunoaştere
Mai târziu a pornit în călătorii, realizând portrete trecătorilor care îl solicitau. „Aceea a fost una dintre cele mai interesante perioade din viaţa mea. O dată ce am învăţat să desenez am combinat plăcerea asta cu necesitatea acerbă de a călători. Eram deja înscris la facultatea de regie de la Târgu Mureş, după care m-am transferat la facultatea de la Cluj-Napoca şi asta a coincis cu o dorinţă fără explicaţie de a descoperi, de a nu sta locului”.
A făcut asta timp de doi ani, interacţionând cu tot felul de tipologii de oameni pe care i-a creionat în desenele sale, emoţia lor şi dispoziţia lor de moment răsfrângându-se asupra trăsăturilor surprinse în portrete. „E o experienţă foarte interesantă, dacă îl iei ca pe un exerciţiu de cunoaştere a celui din faţa ta”.
După cei doi ani de călătorii, aflat într-un tren de la Cluj-Napoca la Bucureşti, a văzut un rând de case, pe la geamuri licărind televizoarele. L-a apucat un dor de a sta acasă, să se uite liniştit şi el la un televizor, dorindu-şi să-şi caute un rost. A găsit în Bucureşti oameni cu care să rezoneze şi alături de care să lucreze ca ilustrator şi animator.
„E esenţial să îţi găseşti coordonatele clare, profesionale, dar nu întotdeauna le găseşti aşa cum îţi doreşti, pentru că sunt legate şi de o capacitate de înţelegere a proiectului artistic la care urmează să participi şi de garanţia priceperii cu care te avânţi să faci acel proiect”.
Printre proiectele la care a lucrat Dan Munteanu se numără videoclipul formaţiei Holograf, „Dragostea mea”, pe care l-a realizat în tehnica stop motion folosind plastilina. El a fost animator, co-regizor și co-scenarist la acest proiect, lucrând împreună cu Octavian Segărceanu, cu care a fost coleg într-o agenţie de publicitate. A fost primul său proiect de animaţie.
„Am zis să-l facem din plastilină, pe care am găsit-o la un singur magazin. A fost o experienţă interesantă, care ne-a determinat cumva să scoatem din lăuntrurile noastre toată metafora”.
Poveşti în tuş
Titlul evenimentului SmArt Stories, „Poveşti despre neobositul călător român”, este şi titlul unui album care cuprinde desene în tuş realizate de Dan Munteanu, în timpul călătoriilor sale. În cadrul evenimentului au fost expuse în sala de conferinţe a Muzeului Ţării Crişurilor cele 30 de desene în tuş care compun acest album.
„Ele reprezintă bucuria de a trăi într-un fel anume a călătorului. Toţi oamenii pe care am încercat să îi prezint aici, mulţi erau în sala de aşteptare din gări sau autogări, unde îmi găseam motive de inspiraţie. Am simţit o bucurie nespusă să stau să urmăresc ce face un om, să îl înţeleg în ce cheie priveşte. Toate momentele astea le puteam surprinde când oamenii stăteau într-un loc scoşi din zona lor de confort şi puşi cumva într-o zonă de limită, de exemplu când eşti obosit sau suprasolicitat într-un anume fel. E o stare pe care doar în momentele astea poţi să o foloseşti pentru a înţelege cu adevărat un om. Au fost pur şi simplu nişte momente în care am simţit o dragoste şi o bucurie de a descoperi personajele”.
Provocat să îşi spună părerea vizavi de imagini realizate cu ajutorul Inteligenţei Artificiale, Dan Munteanu a amintit că artistul, prin creaţiile sale arată frumuseţea lumii, aşa cum o vede el, o realitate palpabilă şi nu o lume virtuală, intangibilă.
„Artistul trebuie să fie foarte responsabil de ceea ce face, ce emoţie transmite. O emoţie poate să clădească, dar poate să şi distrugă. Când e vorba de Inteligenţa Artificială, prin intermediul psihicului nostru şi al sufletului nostru, suntem expuşi la o iluzie”, spune artistul.
Evenimentul s-a încheiat cu încă un moment susţinut de Maia şi Andrada, după care poveştile au continuat la un pahar şi o gustare oferite de partenerii smART Stories. O seară care a creat prietenii noi sau a năsut idei de noi proiecte.
Trimite articolul
XPe banii cui se fac porcariile astea cu invitați no name și de ce nu sesizează nimeni spălarea de bani?