În aceste zile se află în plină desfăşurare Şcoala Naţională Salvaspeo, care a debutat pe 12 noiembrie şi se va încheia duminică, 19 noiembrie.
În cadrul şcolii au început aplicațiile practice ale modulului tehnic de formare pentru ocupația de Salvator din Mediul Subteran Speologic. Cursul, organizat de Salvaspeo România, în arealul comunei Roșia, județul Bihor, are 19 participanți din partea Serviciilor Publice Județene Salvamont-Salvaspeo din județele: Bihor, Cluj, Dâmbovița, Harghita, Mureş, Maramureș şi Mehedinţi.
Pe durata cursului participanții vor exersa tehnicile și metodele de evacuare din mediul subteran speologic, inclusiv din zone cu pasaje verticale, și vor participa la exerciții complexe de salvare. În cadrul şcolii, participanţii sunt pregătiţi de trei instructori şi doi formatori. Aplicaţiile practice se desfăşorată în Peştera Vacii din Cheile Albioarei, pe falezele Cheilor Cuţilor şi în peşteri din arealul ecodestinaţiei Pădurea Craiului.
[eadvert]
„Se formează o nouă generaţie. În şcoală, pe lângă comptenţele lor de salvatori se insistă foarte mult pe acțiuni cu impact minim asupra naturii și peşterilor. Este o generaţie pregătită să preia responsabilităţile în ceea ce priveşte grija faţă de peșteri, orientată spre prevenţie şi sprijinul speoturiştilor. O parte din ei au posibilitatea să îşi dezvolte pe viitor competenţele și certificarea pentru ocupaţia de ghid speoturistic. E o nouă generaţie care va intra în mecanismul european de situaţii de urgenţă, formându-se ca echipe care pot sa intervină oriunde în Europa și în lume”, ne-a spus Viorel Lascu, preşedintele Asociaţiei Corpul Român Salvaspeo – CORSA.
Acesta a mai precizat că sunt două noi servicii publice prezente, în proces de acreditare: Harghita şi Maramureş. Aceste două servicii publice salvaspeo judeţene se vor alătura celor şapte existente: Arad, Bihor, Cluj, Mureş, Hunedoara, Dâmboviţa şi Gorj, care lucrează integrat cu serviciile judeţene Salvamont.
Salvarea din mediul subteran speologic este reglementată prin Legea 402/2006 care precizează obligativitatea Consiliilor Judeţene pe a căror rază administrativ-teritorială sunt incluse fenomene carstice, să organizeze Servicii Publice Judeţene Salvaspeo. Coordonarea şi formarea în acest domeniu sunt atribuţii exclusive ale CORSA în baza legii. Scopul este de a uni toate persoanele ce practică şi utilizează metode de salvări şi intervenţii în caz de accidente în medii subterane.
Citiți principiile noastre de moderare aici!