La Oradea va funcționa un Centru Regional de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog. Potrivit dr. Adrian Bumbu, șeful Secției de Psihiatrie din Oradea, Centrul va funcționa în Pavilionul 6 al secției din strada Louis Pasteur, nr. 24.
[eadvert]
În cadrul centrului vor fi tratați pacienții cu adicții, dar și cei ce suferă de depresie ori anxietate. Centrul va oferi servicii gratuite de consiliere psihologică și psihiatrică, alături de grupuri de suport conduse de cei care au învins propriile lupte cu dependențele.
Centrul se află în subordinea Ministerului Sănătăţii și va furniza servicii de consultanţă psihologilor şi psihiatrilor, dar și servicii de coordonare a activităţilor de consiliere medicală în sănătatea mintală ori autorizarea unor programe de formare profesională în domeniul adicţiilor.
Ministerul Sănătății a anunțat că va înființa opt astfel de centre regionale în întreaga țară, având ca model centrul existent în București din 2009.
Gabriel Stănilă, consilier în cadrul Centrului Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog (CNSMLA) din București, evidențiază că creșterea problemelor de sănătate mintală este semnificativă, iar noua realitate post-pandemie impune o atenție sporită asupra acestor aspecte.
În Oradea, proiectul este într-o etapă avansată, fiind planificată amenajarea centrului în Pavilionul 6 al secției de Psihiatrie, coordonată de dr. Adrian Bumbu. Acest centru va fi diferit de alte instituții similare, concentrându-se pe activități de grup și oferind suport continuu, o noutate pentru CNSMLA.
„Fiind situat strategic într-o zonă cu un număr în creștere de consumatori de droguri, centrul se va concentra inițial pe asistența dependenților, având în prim-plan abordarea «navigatorului peer», o persoană care a trecut prin experiențe similare cu ale pacienților. Un exemplu al acestei abordări este Robert, un tânăr de 28 de ani care își va împărtăși povestea de luptă împotriva dependenței de droguri”, a explicat dr. Bumbu.
Tânărul care a învins lupta cu dependențele se pregătește să ofere sprijin și să împărtășească experiențele sale cu cei aflați în suferință.
În noul centru vor lucre psihologi, psihiatri, asistenți medicali și asistenți sociali.
„Pentru noi este un pas foarte mare. Practic, angajaţii vor putea să lucreze cu pacienţii pe o perioadă lungă de timp, lucru care până acum se putea face doar în centre de reabilitare, care la noi în ţară nu prea există, din păcate”, spune medicul Bumbu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!