Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, și primarul municipiului Oradea, Florin Birta, au semnat, în 10 ianuarie, documentele prin care se predă autorităților locale creșa de tip mare construită pe strada Ion Irimescu. Pentru a marca predarea celei de- a opta creșe construită prin programul inițiat de Cseke în 2022, cînd a mai fost ministru la Dezvoltare, pe holul creșei a fost amplasat o plăcuță cu numărul 8 și data predării, ritual despre care Cseke Attila a afirmat că s-a aplicat și la celelalte șapte creșe predate până acum autorităților locale. După ce au fost vizitate dormitoarele, sălile de joacă, grupurile sanitare și celelalte spații din incinta creșei, ministrul Cseke și primarul Birta, alături de care s-a aflat și directorul general al Companiei Naționale de Investiții, Manuela Pătrășcoiu, au susținut o conferință de presă.
Creșa de la Oradea este prima de tip mare care se finalizează în România
Ministrul Cseke Attila a ținut să anunțe că creșa de pe strada Ion Irimescu este prima de tip mare, cu o capacitate de 110 locuri, care se predă autorităților locale în cadrul programului derulat începând cu anul 2022. Necesitatea acestui program a fost dictată, pe de-o parte de necesitatea stimulării tinerilor de a-și întemeia o familie și să aibă copii, iar pe de altă parte ca urmare a declinului demografic tot mai mare înregistrat în România în ultimii ani. Potrivit datelor prezentate de Cseke Attila, în 2019 s-au născut 215.000 de copii, iar în 2023 numărul nou-născuților a scăzut cu aproape 30%, ajungând la 159.000.
„Inițial acest program guvernamental a pornit pe o finanțare exclusiv pe bugetul de stat. În momentul în care a apărut oportunitatea finanțării prin PNRR, o parte din aceste investiții, de construire de creșe, au fost transferate pe PNRR. Este și cazul creșei din Oradea. Până în acest moment sunt finalizate șapte creșe, iar cu cea de la Oradea sunt deja opt. Până la finalul anului vor fi predate autorităților locale un număr de 75 de creșe prin acest program. Vreau să mulțumesc domnului primar Birta pentru colaborare în derularea acestor investiții în costrucția de creșe.”a anunțat ministrul Cseke Attila.
Potrivit programului inițiat de Cseke Attila, în România se vor construi trei tipuri de creșe, respectiv: creșă mică (4 grupe, capacitate totală 40 de copii), creșă medie (7 grupe, capacitate totală 70 de copii și creșă mare (11 grupe, capacitate totală 110 copii). Pentru fiecare tip de creșă a fost aprobat un model tip de construcție, pentru tipul de creșă mare proiectul a fost de două ori retrimis spre refacere de către ministru Cseke.
Valoarea totală a investiției a fost de 17,7 milioane lei, iar lucrările de proiectare și execuție au fost realizate de firma orădeană DA VINCI Construct & Proiect SRL. Creșa de tip mare de pe str. Ion Irimescu este o clădire pe un singur nivel, cu o suprafață totală de 2.400 mp, care cuprinde 11 săli de joacă pentru grupe de câte 10 copii, între 0 și 3 ani, 11 dormitoare, grupuri sanitare pentru copii, cabinet medical, izolator, sală de mese, birouri administrative, vestiare și grupuri sanitare pentru angajații care vor deservi creșa, bucătărie dotată cu aparatură modernă, spălătorie.
Imobilul este racordat la utilitățile publice, încălzirea se realizează pe bază de apă geotermală. Clădirea este dotată cu panouri fotovoltaice și panouri solare, conform conceptului de clădiri cu consum energetic aproape zero (nZEB – nearly Zero Energy Buildings). Proiectul a inclus și dotarea cu mobilier specific, calculatoare și imprimante, echipamente de gătit și de servire a mesei, mașini de spălat rufe și vase. Imobilul este structurat in 3 nuclee funcționale: zona administrativă, zona destinată copiilor și zona spațiilor tehnico-gospodărești.
În județul Bihor se vor realiza, în total, 17 noi creșe
Potrivit ministrului Cseke, în județul Bihor se vor construi în total un număr de 17 creșe noi, din care 8 sunt prin PNRR, iar 9 cu fonduri de la bugetul de stat. Prin finalizarea acestora, numărul total al locurilor pentru copii cu vârste între 0 și 3 ani va ajunge la 940. În localitățile din zona metropolitană, prin programul inițiat de Cseke, se vor construi creșe noi în Sântandrei, Sânmartin, Oșorhei și Paleu, iar numărul total al locurilor va fi de 370, ceea ce va degreva presiunea care încă există asupra creșelor din Oradea.
După creșa de pe Ion Irimescu urmează finalizarea creșei de pe str. Aluminei
Primarul Birta a ținut să mulțumească ministrului Cseke pentru includerea municipiului Oradea în programul de construire creșe cu două unități, una de tip mare, cea de pe str. Ion Irimescu, și una de tip mică, cu 40 de locuri, pe str. Aluminei, care urmează în câteva luni să fie predată autorităților locale. Prin operaționalizarea celor două noi creșe, numărul total al locurilor în creșele din Oradea va ajunge la 1.000.
„Doresc să mulțumesc domnului ministru Cseke Attila pentru tot sprijinul și pentru toată colaborarea pe care am avut-o. Am spus mereu că astfel de proiecte în parteneriat între Primăria Oradea și Guvernul României își vor arăta cu siguranță utilitatea în anii care urmează. Cu această creșă finalizată, municipiul Oradea ajunge la 1.000 de locuri disponibile în cele 15 creșe pe care le avem. Doresc să mulțumesc colegilor de la Direcția de Asistență Socială, care se ocupă de aceste creșe și oferă încredere părinților care își lasă copiii aici.”
Primarul Birta a anunțat că mai sunt necesare aproximativ două luni pentru obținerea autorizațiilor necesare, astfel că aceasta ar putea fi dată în folosință la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie.
„Avem în vedere mutarea în această locație a creșei care funcționează pe Strada Bumbacului, într-un spațiu închiriat la parterul unui bloc, cu aproximativ 60 de copii. În plus, mai sunt 60 de copii pe lista de așteptare, cărora li se vor oferi locuri la noua creșă. În momentul de față, lista de așteptare pentru locurile în creșe din Oradea este de 160-180 de copii. După ocuparea celor 60 de locuri disponibile, vor mai rămâne aproximativ 100 de copii pe lista de așteptare. Lucrurile se vor echilibra după ce va fi finalizată și creșa din Rogerius, de pe Strada Aluminei, dar și creșele din zona metropolitană, pentru că în continuare avem în creșele din Oradea copii din zona metropolitană.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!