Sute de câini, unii dintre ei exemplare valoroase sau spectaculoase, au participat sâmbătă la expoziţia organizată de Asociaţia Chinologică Metropolitană Oradea în Parcul Bălcescu. „După şase ani am reintrat în calendarul expoziţional al Federaţiei Chinologice Internaţionale. Avem prezenţi aproape 300 de câini din 70 de rase, care vor fi prezentaţi în 10 grupe de utilitate”, ne-a informat Mitra Călin Valentin, preşedintele organizaţiei.
Între rarităţile expoziţiei, acesta a punctat două exemplare de „Coonhound”, singurele din ţară, amândouă prezente la Oradea, mastifful spaniol – un uriaş impunător, blând şi frumos venit „la pachet” cu un alt unicat – un exemplar din rasa Schipperke, cel mai mic dintre ciobăneşti, vedetă datorită activităţii sale de curierat în Al Doilea Război Mondial, între celulele de rezistenţă din Belgia, spune Mitra.
Cristian Ştefanescu, Papp Vasile Carol, Egidio Bravetti din Italia, Szabo Sandor din Ungaria şi Bosnyak Tibor din Serbia au arbitrat câinii din expoziţie, după standardele Federaţiei Canine Internaţionale, judecând talia, dentiţia, postura, culoarea sau temperamentul fiecăruia, raportat la descrierea rasei.
Cât mai mare
Ca particularitate, expoziţia a înscris un număr mare de câini de talie mare şi de pază, în ton cu „moda” actuală. Deşi, de departe, cea mai bine reprezentată rasă a fost a Boxerilor.
„Am înscris 16 exemplare de Cane Corso, 11 Ciobăneşti de Asia Centrală dar şi destul de mulţi Ciobăneşti German, 24 la număr”, a precizat Călin Mitra. Acesta şi-a şi lăudat „marfa”: „avem, anul acesta, o calitate de pomină. Sunt peste 30 de câini care pot fi văzuţi pe locul I pe podiumuri din Europa”.
Pentru cunoscători, expoziţia a fost o ocazie de-a stabili contacte şi de-a spiona concurenţa. Câştigătorii au primit diplome, cupe şi hrană. Dincolo de asta, un titlu care atestă calitatea de „caine cu aptitudini de campion”(CAC) sau de „Best In Show”(BIS) este „bun pentru afacere”: creşte valoarea exemplarului dar mai ales a urmaşilor săi.
Momentul culminant al expoziţiei, după alegerea campionilor pe categorii, a fost alegerea celor mai frumoşi câini din expoziţie (BIS). Au urcat pe podium, pe locul I un American Staff, pe locul al II-lea un ogar din rasa Wippett şi un Tekel.
Pentru amatori, însă, acţiunea a oferit ocazia de-a petrece ore bune – de dimineaţă de la 10.00 până după ora 15.00, în prezenţa unor animale spectaculoase cu stăpâni mândri şi dispuşi să ofere informaţii despre rase şi caracteristicile acestora. Nu e de mirare, astfel, că o bună parte din public l-au constituit tinerii şi copiii însoţiţi de părinţi şi bunici.
În vremuri de prigoană…
Ocazie aproape unică, pentru proprietarii de câini din Oradea să îşi plimbe animalele de companie fără botniţă prin parc deşi prezenţa lesei în atare situaţie este impusă de bunul simţ. Evenimentul a fost organizat în Oradea după ani de pauză, într-un moment cel puţin interesant, dar probabil fără nicio legătură cu aceasta: proprietarii de câini din Oradea sunt ţinta unor controale cu iz de prigoană şi abuz derulate de Poliţia locală. În aceste condiţii, e de reţinut că în ciuda aglomeraţiei mari de oameni şi câini, toţi participanţii au supravieţuit iar unii s-au şi simţit bine.
Citiți principiile noastre de moderare aici!