Dubla semnificaţie a zilei de 12 octombrie a fost reamintită publicului în luări de cuvânt, atât în Sala Mare a Primăriei cât şi în Parcul 1 Decembrie, la statuia ostaşului român şi la statuia lui Aurel Lazăr de pe strada Republicii.
Festivităţile dedicate Zilei Oradiei au început cu şedinţa festivă a Consiliului Local, la care s-au prezentat majoritatea aleşilor urbei. Gazdele şedinţei au fost primarul Ilie Bolojan şi viceprimarii Mircea Mălan şi Florin Birta iar între invitaţi a putut fi remarcată şi prezenţa episcopului greco-catolic, Virgil Bercea. În sală au luat loc obişnuiţii acestor evenimente – cadre militare, şefi din administraţie şi directori sau reprezentanţi de instituţii publice. O bună parte din public l-au constituit elevii mai multor şcoli orădene.
De la prezidiu, primarul a evocat personalitatea şi actvitatea lui Aurel Lazăr în momentul istoric 1918 precum şi eliberarea Oradiei la 12 octombrie 1944. A reamintit declaraţia citită în Parlamentul de la Budapesta, „prin care se arăta că membrii comunităţii româneşti doresc să îşi constituie un consiliu naţional propriu. S-a luat apoi decizia de a se organiza adunarea generală de la Albă Iulia, care a fost, de fapt un referendum care a arătat voinţa românilor din aceste teritorii de a se uni cu ţara mamă”, a spus Bolojan. Oradea aniversează în 12 octombrie şi momentul eliberării oraşului de armatele sovietice şi româneşti, în 1944, la finalul celui de-a al doilea război mondial.
„În ambele etape istorice, Oradea şi România s-au găsit în nişte zone fierbinţi ale Europei de Est, la zone de conflict ale intereselor imperiilor de la vremea respectivă, ale statelor puternice din al Doilea Război Mondial. Cu voia sau fără voia noastră, am fost parte la aceste evenimente. Aceste evenimente istorice care s-au derulat, parte au depins de noi, cei care erau aici, dar parte au ţinut de conjunctura internaţională. La fel se întâmplă şi azi. Se cuvine să le fim recunoscători celor care, în momente istorice importante, au decis corect pentru ţara noastră, cei care au condus statul român, armata română şi celor care au căzut pe câmpurile de luptă în aceste războaie, pentru ca România să fie ceea ce este azi”, a declarat primarul.
Şi-a întors, apoi, discursul, spre viitor, reluând apelul de anii trecuţi – „prin locurile pe unde am trecut, să lăsam lucrurile într-o stare mai bună decât aceea în care le-am găsit”.
„Le sunt recunoscător celor care, trecând pe la Primăria Oradea sau prin poziţii de conducere pe aceste meleaguri, indiferent de etnie, confesiune sau etapă istorică, au lăsat lucrurile mai bune decât le-au găsit. Trebuie să ne gândim, că peste doi ani, la 100 de ani de la marea unire, dacă am preluat o ţară întreagă, noi să asigurăm copiilor noştri o ţară prosperă”, a mai spus Bolojan, enunţând axele care, crede el, ar trebui insistat pentru creşterea oraşului – conectarea orașului pe cale rutieră, informatică şi aeriană, măsuri opentru continuarea dezvoltării economice şi asigurarea unei educaţii performante. A mai enumerat serviciile publice de calitate dar şi „pacea socială, cum avem o şi azi, astfel încât orice orădean, indiferent de etnie şi confesiune, să se simtă acasă, în Oradea”.
Istoricul Gabriel Moisa şi-a conturat intervenţia la microfon pe ideea pioşeniei faţă de „momentele din istorie care ne-au construit pe noi, care ne-au construit lumea aşa cum o avem azi”. „Cei care nu fac asta greşesc fundamental, deoarece fiecare naţiune şi fiecare popor îşi are propriile sale repere identitare. Noi ne vom opri asupra celor care ne-au trasat traiectoria de-a lungul secolului XX”, insistă istoricul.
Ca notă distinctă faţă de anii trecuţi, Moisa a relatat contextul local al evoluţiei lui Aurel Lazăr în Oradea – „în faţa casei lui Aurel Lazăr, ceea ce e azi muzeul Aurel Lazăr, erau toate instituţiile comitatului, de supraveghere, foarte atente la ce se întâmplă, având în vedere ce se întâmpla în tot imperiul austro-ungar. Ei au riscat multe atunci, şi pe ascuns s-au întâlnit în curtea interioară, în camera dinspre curte, şi au luat decizia de autodeterminare a românilor din Transilvania. La trei zile au aflat autorităţile că s-a luat această discuţie însă gestul era făcut, decizia era luată iar Alexandru Vaida Voievod, câteva zile mai târziu, o va citi în Parlamentul de la Budapesta”.
Moisa a insistat pe faptul că orădenii ştiau de „principiile wilsoniene” – dintre care cel mai important pentru noi a fost cel au autodeterminării naţionalităţilor. „În magazinul, instituţia de presă, a lui Nandor Hegedus, un „mogul de presă” orădean, din perioada interbelică, erau afişate principiile acestea. Adică orădenii – români, maghiari, evrei, luau la cunoştinţă public, chiar dacă autorităţile nu erau foarte interesate de a aduce asta la cunoştinţa oamenilor aceste decizii”, a povestit istoricul.
Defilări şi aplauze
Menifestările dedicate Zilei Oradiei au continuat în Parcul 1 Decembrie, la statuia ostaşului român. După un scurt servciu religios, au luat cuvântul primarul Ilie Bolojan şi colonelul în retragere Grigore Bartoş, după care publicul a asistat la un concert al Corului Traian Moşoiu. Festivitatea depunerii de coroane a adus la baza statuii o lungă procesiune de delegaţii a instituţiilor publice şi partideloc politice – aşa se face că unii au defilat de mai multe ori. Elevii mai multor unităţi de învăţământ şi-au depus şi ei omagiile, unii mult mai emoţionaţi de moment decât colegii lor adulţi, de alai. Dispozitivul de defilare şi prezentarea onorului au fost primite cu aplauze.
Trecând Crişul, oficialii şi o parte dintre elevi, au repetat depunerile de coroane şi la Casa Memorială Aurel Lazăr şi apoi la statuia fostului avocat. Pe Corso, participanţii au ascultat o scurtă alocuţiune a lui Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişului. Ridicând dilema utilităţii unei personalităţi ca Aurel Lazăr în ziua de azi. Acesta a spus că lecţia lui Lazăr, mai actuală ca nicioadă, este să îi poţi iubi pe ai tăi fără să-l urăşti pe celălalt.
Felicitați de Ziua Oradiei
Primăria a premiat miercuri, în ședința festivă a Consiliului Local, 43 de elevi ai unităților de învățământ de stat din Municipiul Oradea, care au obținut rezultate deosebite la olimpiadele școlare naționale în anul școlar 2015 -2016. Premiile s-au acordat din bugetul local al municipiului și au fost în cuantum de 600 lei/elev, profesori. „Sunt valoroşi dar e important să rămână în Oradea. Dacă pleacă, îşi vor aminti cu plăcere de oraş când se vor stabili aiurea. Pentru oraş e important să rămână ei şi să vină şi alţii”, a spus primarul Bolojan în prezenţa celor vizaţi. Diplomele au fost înmânate olimpicilor de către cei doi viceprimari Mircea Mălan și Florin Birta.
Citiți principiile noastre de moderare aici!