Ocazie de aduceri aminte pentru regizori, scriitori, oameni de teatru, dar şi de radio şi presă scrisă, prieteni de-o viaţă, oameni pe care Mircea Bradu i-a susţinut, încurajat, i-a format, i-a inspirat. Fără doar şi poate, Mircea Bradu e în sine o instituţie, un brand cultural al Bihorului. Scriitorul, fostul director de Teatru, fondatorului Radio Transilvania, primul primar al Oradiei postrevoluţionare Mircea Bradu a venit pe lume cu un bagaj cultural greu pe care familia sa l-a acumulat încă din anii 1781, atunci când se menţiona că un strămoş al său a cumpărat un Minaloghion pentru biserică și școală…
A crescut printre cărţi la Lăzăreni , ca fiu al profesorului Ion Bradu, unul dintre reputații folcloriști ai Transilvaniei, şi şi-a unit destinul cu îndrăgita Florica Bradu, interpreta și culegătoarea de folclor cu cel mai bogat repertoriu dintre toți soliștii noștri, autoare, la rândul ei a trei cărți doldora de frumuseți muzicale și poetice. Fetele cuplului Mircea şi Florica Bradu, Anca Bradu, regizoar, Lioara Bradu, jurnalist special în context național, scriitor și, în sfârșit, mezina familiei Raluca Bradu – Mușat, dr.,conferențiar universitar, cu specialitate literatură comparată la o Universitate din New -York întregesc blazonul familiei Bradu.
În desfășurarea profesiei, orice ziarist are experiențe și constatări personale, care îi rămân definitiv în depozitul mult încărcat al memoriei.
Din când în când ele revin și sunt gata să fie amintite și speculate cu o bucurie sinceră. Așa mi se întâmplă ori de câte ori scriu despre un membru al distinsei familii Bradu, care e demult un brand cultural al Bihorului. Azi, înserând mesaje adresate scriitorului și directorului de teatru Mircea Bradu, nu pot să nu mă gândesc la tatăl domniei sale, profesorul Ion Bradu, unul dintre reputații folcloriști ai Transilvaniei care a semnat o duzină de cărți cu și despre creația populară din Țara crișurilor. Îmi vine imediat în minte Florica Bradu, interpretă și culegătoare de folclor cu cel mai bogat repertoriu dintre toți soliștii noștri, care este autoare a trei cărți doldora de frumuseți muzicale și poetice. Îmi vine în gând imediat cea mai tânără generație de intelectuali: Anca Bradu, regizoare, a cărei semnătură onorează producțiile teatrale ale multor colective artistice din țară și străinătate, conf. univ. dr. la Universitatea de Teatru și Cinematografie din București, Lioara Bradu, jurnalistă specială în contextul național, scriitoare și o bună perioadă, studentă și ulterior asistentă a profesorului Zamfirescu la clasa de actorie a Universității amintite mai sus și, în sfârșit, la mezina familiei Raluca Bradu – Mușat, dr.,conferențiar universitar, cu specialitate literatură comparată la o Universitate din New -York. Constatăm o altă caracteristică a familiei: toți sunt legați de cariera didactică. Aici, nu trebuie să o uităm însă și pe doamna Elena Bradu, învățătoare în comuna Lăzăreni, care timp de mai bine de cinci decenii a instruit mii de elevi, deveniți și ei la rândul lor personalități de seamă ale societății românești. Și de aici încolo, coborând în vreme, îi așezăm cu recunoștință și pe înaintași, dascălii Georgiu Paul, tatăl doamnei Elena, cel care a găzduit și înființarea celebrei corale „Hilaria”, pe socrul acestuia – Iuan Balagiu „care avea 60 de prunci umblători la școală, pe care îi învăța religia și morala. citirea și scrierea” și ajungem tocmai pe la 1781, pe vremea lui Horia, la Iacob Balas, menționat că a cumpărat un Minaloghion pentru biserică și școală… O adevărată dinastie culturală!
Citiți principiile noastre de moderare aici!