Miercuri seara, la finalul spectacolului Țiganiada, Teatrul Regina Maria l-a sărbătorit pe actorul Petre Panait, la împlinirea frumoasei vârste de şaizeci de ani . La finalul spectacolului de miercuri, maestrul a primit multe aplauze la scenă deschisă, cea mai mare recompensă pe care o poate spera un actor. Laudatio pentru Petre Panait a fost realizat de dramaturgul Radu Macrinici şi citit de PR-ul Teatrului, Ioana Ştef. „ În această seară avem bucuria de a-l sărbători pe actorul, regizorul, profesorul, colegul şi prietenul nostru, Petre Panait, la împlinirea vârstei de şaizeci de ani. O vârstă paradoxală pentru un actor, pentru că e şi vârsta deplinei maturităţi, dar şi un prag dincolo de care orice artist adevărat simte nevoia să se reinventeze, să lupte cu rutina, clişeele şi mulţumirea de sine, în fond bolile noastre profesionale de care doar noi înşine ne putem vindeca ”, se arată în Laudatio.
Un actor incomod
„Îndrăznesc să spun că pe Petre Panait nu l-au pândit niciodată asemenea primejdii. Şi asta pentru că e genul de artist versatil, mereu în căutarea unor noi mijloace de expresie, dispus să încerce experienţe dintre cele mai diverse, trecând de la comedie la dramă cu o naturaleţe dezarmantă. Poate de aceea, deşi e un actor incomod, în sensul creativ al cuvântului, Petre Panait a fost şi este un artist iubit şi apreciat de regizori. Şi ce regizori: Alexandru Colpacci, Ducu Darie, Alexandru Tocilescu, Petre Bokor, Anca Bradu, Mircea Marin, Ion Deloreanu, Petru Vutcărău şi mulţi alţii. Iar rolurile jucate au fost pe măsură: Poprişcin în Jurnalul unui nebun de Gogol (premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de teatru scurt de la Oradea), Bărbatul cu baston în Şi cu violoncelul ce facem de Matei Vişniec (premiul pentru cel mai bun actor la festivalurile de la Sfântu Gheorghe, Târgu Mureş şi Timişoara), Ion în Năpasta de Caragiale, Tocilă în Cum vă place de Shakespeare, Dom Juan în Dom Juan de Moliere, Lopahin în Livada de vişini de Cehov, Creon în Medeea de Euripide, iar lista e lungă şi rămâne deschisă. După cum deschise i-au fost lui Petre Panait şi uşile marilor scene ale ţării, el fiind o vreme şi actor al legendarelor teatre bucureştene, Bulandra şi Nottara. Dar tot Oradea îi fu mai dragă decât toate, iar noi nu putem decât să ne bucurăm că Teatrul Regina Maria a rămas pentru Petre Panait locul de suflet, scena unde talentul, forţa şi inteligenţa sa interpretativă şi-au găsit adevărata împlinire.
De aceea, permiteţi-mi ca în numele trupei orădene şi al publicului care îl iubeşte, îl admiră şi îl preţuieşte, să-i urez domnului Petre Panait viaţă lungă, sănătate, putere de muncă, roluri adevărate, regizori inspiraţi şi aplauze nesfârşite. La multi ani, maestre! ”, a subliniat autorul Laudatio, Radu Macrinici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!