Anual, la 12 mai este Ziua Internațională a asistenților medicali.
În plină pandemie, rolul asistenților medicali e reliefat pregnant, ajutorul acestora fiind indispensabil în orice sistem medical din lume.
Asistentul medical are un rolul important în echipa medicală și în procesul de îngrijire al pacienților, dar și în cel de consiliere și informare a acestuia.
România s-a confruntat în ultimii ani cu un exod masiv al asistenților medicali, iar acum a fost nevoită să proceseze angajări pentru a face față provocărilor date de SARS-CoV-2.
De trei ori La Mulți Ani!
În acest an, celebrarea acestei zile are trei referințe: 2020 a fost desemnat drept Anul Internațional al Asistentului Medical și Moașei de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în acest an se împlinesc 200 de ani de la naşterea asistentei medicale Florence Nightingale şi tot acum se împlinesc 120 de ani de la înfiinţarea Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali (International Council of Nurses – ICN).
Din aceste considerente, reprezentanții asistenților medicali pe plan mondial se așteaptă ca acest an să fie decisiv pentru profesia de asistent medical.
În lume, numărul asistenților medicali se ridică la 20 de milioane de suflete.
Scurt istoric
Ziua internaţională a asistenţilor medicali (International Nurses Day) a fost marcată pentru prima dată în 1974, la iniţiativa Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali. Această zi e aniversată, la nivel mondial, anual, la data de 12 mai, când e ziua de naştere a asistentei medicale Florence Nightingale, care a pus bazele moderne ale asistenţei medicale.
Florence Nightingale (născută în anul 1820) a deschis prima şcoală pentru asistente medicale pe lângă Spitalul ”Saint Thomas” din Londra (1860), realizând primul pas în pregătirea profesională şi instituţională a asistentelor medicale, care până atunci au fost considerate persoane nepregătite. În 1907, ea a devenit prima femeie din Marea Britanie recompensată cu Medalia de Merit.
Citiți principiile noastre de moderare aici!