[eadvert]
Ziua Internațională a Asistenților Medicali, celebrată anual la 12 mai, a fost marcată virtual de mesaje între asistenți, pe rețelele de socializare, dar și din partea sindicatului principal al asistenților, Federația Sanitas.
Reprezentanții Sanitas au subliniat importanța asistentului medical în cadrul sistemului sanitar, dar și greutățile prin care trece un asistent medical și mai ales momentele de efort eroice prin care asistenții medicali au fost nevoiți să le treacă, alături de medici, în pandemia Covid: “Vă desfășurați munca zi și noapte peste tot unde este nevoie să alinați suferințele celor bolnavi, să îngrijiți, în centrele de asistență socială, bătrânii și alte persoane aflate în situații dificile sau să vegheați asupra sănătății copiilor și elevilor din grădinițe, școli sau licee. Pandemia de Covid-19 v-a marcat profesional și uman: au fost doi ani de eforturi eroice, împreună cu toată echipa medicală, pentru a face față unui virus care a pus pe pauză întreaga planetă. Iar lupta nu s-a terminat, chiar dacă starea de alertă a fost oficial ridicată. Pentru toate eforturile profesionale pe care le faceți zi de zi în beneficiul celor pe care îi îngrijiți, pentru răbdarea, grija și competența dovedite, primiți tot respectul nostru și cele mai sincere gânduri de mulțumire”.
Investiți în asistența medicală!
În Bihor sunt circa 3000 de asistenți medicali iar anul acesta, International Council of Nurses – ICN (Consiliul Internațional al Asistenților Medicali) a ales ca temă de reflecție: “Asistentul medical – o voce făcută să conducă – Investiți în asistența medicală și respectați drepturile pentru a asigura sănătatea la nivel global”. Asta pentru că ICN dorește să atragă atenția comunității internationale și a tuturor factorilor de decizie naționali și internaționali din domeniul sănătății asupra nevoii de a proteja și a sprijini această profesie, de a investi în resursa umană: ”Numai astfel putem construi sisteme de sănătate rezistente, de înaltă calitate, care să răspundă nevoilor indivizilor și comunităților acum și în viitor”.
Pamela Cipriano. președintele ICN a transmis: ”Asistenții medicali au suferit enorm de-a lungul pandemiei. Au fost expuși în mod inutil la virus, s-au confruntat cu atacuri din partea publicului, au fost supraîncărcați cu sarcini extreme și continuă să fie subplătiți și subevaluați. Dacă guvernele continuă să amâne investițiile în forța de muncă din domeniul sănătății, aceasta va fi în detrimentul sistemelor de sănătate de pretutindeni. Nu există sănătate fără forță de muncă din domeniul sănătății!”.
Data de aniversare a asistenților medicali a fost stabilită în 12 mai, în memoria lui Florence Nightingale (12 mai 1820 – 13 august 1910), întemeietoarea nursingului în lume.
Citiți principiile noastre de moderare aici!