Cu ocazia sărbătoririi Zilei Armatei Române, Prefectura Bihor a organizat o ceremonie militară și religioasă. Deși cerul a fost înnorat, vremea a ținut cu cei peste 200 de oameni prezenți. Ceremonia a fost începută cu o slujbă religioasă susținută de patru preoți, printre care și capelanul penitenciarului Oradea. Au urmat cuvinte de laudă, un scurt istoric al Armatei Române cât și urări de la mulți ani din partea prefectului județului Bihor, Claudiu Pop împreună cu comandantul Garnizoanei Oradea, col. Viorel Buhaș și președintele gl. bg. (r.) Vasile Creț. „Armata română a dovedit că e loială poporului român. Trăiască România, trăiască Armata Română”, exclamă Vasile Creț. „La multi ani tuturor celor care îmbracă şi cinstesc uniforma Armatei Române!” a spus Claudiu Pop.
„În prezent, peste 800 de soldați români participă la diverse misiuni internaționale de combatere a terorismului, de sprijinire a păcii sau umanitare” a afirmat comandantul Garnizoanei Oradea.
Ceremonia a continuat cu un recital al ansamblului coral „General Traian Moşoiu” din Oradea, moment succedat de festivitatea depunerii de coroane, jerbe şi buchete de flori la Statuia Ostaşului Român. Evenimentul s-a încheiat prin defilarea detașamentului de onoare şi onorul muzicii militare.
Armata română modernă datează din 1830 însă, până în 1951, această instituție nu a avut o zi dedicată ei. Din 1951 până în 1959, Armata era sărbătorită în data de 2 octombrie. 25 octombrie, a fost instituită drept Ziua Armatei Române la 1 octombrie 1959 prin Decretul nr.381. Această zi semnifică data eliberării teritoriilor din nord-estul Transilvaniei de sub „teroarea hortysto-fascistă”. În perioada 9-25 octombrie 1944 are loc operațiunea „Debrețin”, în urma căreia, la 25 octombrie sunt eliberate ultimele localități, Carei și Satu Mare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!