Parlamentarii reuşesc să surprindă plăcut mediul de afaceri local. De la anul, contribuabilii mijlocii ar putea reveni în administrarea Fiscului judeţean de la cel regional, cu sediul la Cluj-Napoca.
Senatorii au adoptat miercuri un proiect de lege ce schimbă Codul de procedură fiscală. A fost unanimitate. Toţi cei 73 de senatori prezenţi la votul din plen, indiferent de culoarea politică, au votat pentru revenirea contribuabililor mijlocii la direcţiile financiare judeţene ale ANAF. Iniţiativa a aparţinut UDMR, cu senatorul Cseke Attila iniţiator principal.
Senatul este prima cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind forul decizional pentru această lege.
„Ministerul Finanţelor a fost împotrivă, dar Guvernul trebuie să emită un punct de vedere”, afirmă Cseke.
În ciuda semnelor de întrebare privitoare la atitudinea Guvernului, Cseke crede că proiectul are şanse bune să treacă şi de Cameră, dată fiind unanimitatea partidelor politice pe votul din Senat. „Fiecare coleg ştie ce s-a întâmplat odată cu transferul contribuabililor mijlocii la regiune”, afirmă Cseke. Adică firmele au fost puse pe drumuri, iar colectarea a avut de suferit. Fost director al Finanţelor bihorene, prefectul Ioan Mihaiu salută votul din Senat, din motive obiective.
Senatul României a aprobat miercuri, în unanimitate, schimbarea Codului de procedură fiscală în sensul revenirii contribuabililor mijlocii din centrele fiscale regionale în cele judeţene ale ANAF.
Senatorul UDMR de Bihor, Cseke Attila, a fost iniţiatorul şi marele susţinător al acestui proiect. Alţi doi senatori de Bihor, Derzsi Akos (UDMR) şi Cornel Popa (PNL), figurează drept co-iniţiatori.
Colectare mai proastă
Prefectul Ioan Mihaiu, fost director al Finanţelor bihorene, salută şi el votul din Parlament. Chiar dacă votul decisiv va fi în Camera Deputaţilor, pentru această lege. Mihaiu subliniază cum, înainte ca cei 500 de contribuabili mijlocii din Bihor să fie trimişi spre administrarea regionalei Cluj, gradul de colectare era de peste 90% la Oradea. Între timp a scăzut sub 90%, după ce aceştia au fost trimişi în administrarea regionalei cu sediul la Cluj. Însă fenomenul a fost acelaşi în toată ţara. În termeni financiari, Oradea pierdea încasarea a aproximativ 80 de milioane de lei anual, care se adăugau încasărilor generale de 180 de milioane de lei. Şi cum raportările se fac către Bucureşti, Clujul raporta în contul său şi colectările realizate de pe urma contribuabililor mijlocii din Bihor! Aspectul are relevanţă pentru redistribuirea banilor dinspre Capitală spre judeţe. De asemenea, clasamentul naţional al contribuţiilor colectate pe judeţe este influenţat odată cu regionalizarea fiscală.
„Măsura este logică, deoarece atunci când contribuabilii mijlocii erau administraţi aproape, adică la Oradea, gradul de colectare era mai bun. Era de peste 90%. Fiind aproape, se colabora mult mai bine. Acum, la regiune a scăzut mult gradul de colectare pe mijlocii, în toată ţara”, precizează prefectul Mihaiu, un cunoscător al fenomenului.
Costuri şi timp pierdut
„Legea va trece din Senat la Camera Deputaților, unde sperăm să fie cât mai curând adoptată”, a declarat iniţiatorul Cseke, după vot. Potrivit afirmațiilor sale, măsura de centralizare, prin care anul trecut, de la 1 februarie, s-a schimbat modul de administrare a obligațiilor fiscale pentru contribuabilii mijlocii, de la nivel județean la cel regional, nu a adus rezultatele așteptate din punct de vedere al eficienței. „UDMR s-a opus vehement, încă de la început și în toată această perioadă de doi ani, reorganizării nefavorabile contribuabililor mijlocii, subliniind faptul că noua măsură cauzează costuri în plus și timp pierdut inutil pentru această categorie de antreprenori”, subliniază senatorul, care este convins că aceşti contribuabili trebuie administraţi fiscal doar în judeţul unde îşi au sediul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!