Uimitor cum la Liceul Teoretic Emanuel activitățile extrașcolare se ridică la nivelul performanțelor școlare din care unitatea de învățământ și-a făcut un brand.
La sărbătoare, la invitația distinsului director Iosif Curta au răspuns prefectul Ioan Mihaiu, dar și inspectorul școlar general adjunct Codruța Bogdan și inspectorul Daniela Sopota. Din partea Bisericii Emanuel a fost prezent pastorul Florin Hatiuc, iar din partea școlii pastorul Aurelian Botică.
Cu eleganță, după ce a mulțumit copiilor și cadrelor didactice pentru maniera în care s-au pregătit, dar și lui Dumnezeu, profesorul Iosif Curta a cedat prim-planul elevilor și invitaților. Primul care a deschis lista invitaților a fost prefectul Ioan Mihaiu.
Lecția prefectului despre patriotism
„Am venit nu doar cu plăcere, ci și cu mult mult drag să onorez această invitație. Aceasta pentru că și băieții mei au terminat aici și doresc să mulțumesc cadrelor didactice pentru modul în care i-au educat, nu numai din perspectiva cunoștințelor, ci și al disciplinei și caracterului. Cred că toți cei prezenți ați făcut o alegere bună când ați ales această școală”, a spus cu convingere reprezentantul Guvernului în teritoriu.
Ioan Mihaiu a precizat că instituția pe care o conduce a constituit un grup de lucru și este parteneră în 110 proiecte dedicate Centenarului. Inițial, prefectul a mărturisit că și-a propus ca Prefectura să fie partener în 100 de proiecte și a avut emoții că nu va reuși. Ultimul eveniment de acest fel la care participă și Prefectura Bihor e expoziția chipurilor de eroi care are loc joi în Piața Unirii.
Ioan Mihaiu a fost inspirat în discursul său de faptul că proiectul Liceului Teologic Baptist Emanuel a avut ca obiectiv „amplificarea sentimentului patriotic”. În locul unui discurs clasic, Ioan Mihaiu a preferat să se adreseze copiilor apelând la o istorioară legată de Marea Adunare Națională „Cum au reușit să facă Unirea acum 100 de ani? Prin unitate, indiferent de apartență politică, religioasă, cu curaj, cu eroism , cu jertfă. Toate acestea nu ar fi fost dacă nu era patriotismul”.
Pentru a fi mai convingător, prefectul a apelat la un citat din Mihail Sadoveanu care spunea că :„Patriotismul nu înseamnă ura împotriva altor neamuri, ci datorie către neamul nostru; nu înseamnă pretenţia că suntem cel mai vrednic popor din lume, ci îndemnul să devenim un popor vrednic. Cred că acest citat e inspirat din Biblie și de aceea patritotismul trebuie să ne caracterizeze pe toți românii”, a subliniat Ioan Mihaiu.
Dizertația sa a continuat apoi cu o întrebare retorică: „Știți câte fotografii avem de la Unire? Doar 5. Știm ce înseamnă azi să faci o fotografie cu un smartphone… La 1 Decembrie 1918 s-a întâmplat că fotograful oficial nu a mai ajuns. S-a găsit un tânăr patriot, curajos, care luptase și în primul Război Mondial să facă un act de curaj și de patriotism și a mers cu bicicleta pe o vreme rea 11 km până la Albă Iulia cu aparatul de fotografiat care cântărea 15 kg. Totul din proprie inițiativă. Era un aparat de tip burduf care făcea o poză la 10-30 de secunde, dacă lumea nu se mișca. Din acest motiv, sunt doar trei poze cu mulțimea de la Alba Iulia și două cu tribuna. Curajosul fotograf a fost răsplătit, a devenit fotograful oficial al Casei Regale și a participat și la Înscăunarea Regelui Ferdinand”, a povestit prefectul.
Și fiindcă a fost vorba despre eroi, prefectul nu a ezitat să spună că în Primul Război Mondial au murit 500.000 de oameni, la Adunarea de la Alba Iulia un om, Ioan Arion din Cluj, un tânăr de 24 de ani care era purtătorul de steag din satul lui.
„La Teiuș în gară, participanții la Unire care veneau de la Cluj au coborât din tren să joace Hora Unirii. Apoi el a ieșit pe geam și a fost împușcat mișelește de la etajul gării și dintr-un tren care staționa în gară. .. Vorbim despre eroi, despre cei care au lăsat ceva în urmă. Sfătuiți-vă copiii, dragi părinți, să fie curajoși, să aibă inițiativă și peste toate să fie patrioți. Luați-vă copiii și veniți în Piața Unirii ! La mulți ani, România! Dumnezeu să binecuvânteze țara noastră și poporul nostru!”, a urat prefectul Ioan Mihaiu.
E desuet să fii patriot?
Inspectorul Daniela Sopotă a remarcat că cei 100 de ani de la Unire sunt retrăiți de copii cu sufletul.
„Dacă părinții voștri, dragi copii, nu vă văd aripile, e doar o iluzie. Voi aveți aripi. Ce trebuie să rețineți voi din evenimentul de azi? Că nimeni dintre cunoscuții voștri nu a mai trăit 100 de ani de la Unire. Acești 100 de ani fac ca voi să fiți azi o familie, un întreg, o școală… Mă bucur că și în plan extrașcolar, Emanuel să află la un înalt nivel”, a spus inspectorul Daniela Sopotă.
O imensă provocare a fost ce-a în care s-a lansat profesorul de istorie Nicolae Iștoc care a ținut o lecție de 100 de ani de istorie în câteva minute. Acesta a făcut apel la Scriptură, la un citat în care suntem invitați și ne fixăm „piatra de aducere aminte”.
Profesorul și-a început lecția și și-a încheiat-o cu aceeași întrebare: Când vor întreba copiii voștri:« ce înseamnă piatra aceasta pentru voi?», care e răspunsul?” Nicolae Istoc a trecut prin istoria care a precedat Marea Unire, a punctat rolul Oradiei în înfăptuirea acestui act prin Declarația din 12 octombrie scrisă în casa lui Aurel Lazăr după care a apăsat pedala patriotismului.
„Oare astăzi s-ar mai strânge oaste, ca în evul mediu dacă ar bate clopotele? E desuet să fii patriot?… Poate nu știm cine suntem, poate nu a fost cine să ne spună cine suntem … Franța are același imn din 1789, noi relativizăm totul, iar mesajul când schimbi imnul e că poți să te joci cu simbolurile”, a spus profesorul Nicolae Iștoc, care a continuat apoi insistând asupra dimensiunii creștine care îți poate da valențe de patriot.
Și fiindcă întotdeauna puterea exemplului e hotărâtoare, profesorul a făcut apel la Regina Maria care își declara iubirea pentru România: „iubirea mea pentru aceasta tara, pe care am făcut-o a mea prin lacrimi și suspine, a ajuns pentru mine ca o religie. Mă simt legată de ea prin lanțuri de otel, legată prin inimă, prin creier și prin sânge. Simt că fiecare din cei șase copii ce i-am dat, e unul din inelele acestui lanț pe care numai moartea și dezastrul îl pot sfărâma”. În opinia pastorului Dan Botica, soluția pentru a cultiva patriotismul vine din modul în care iubim, iar pentru aceasta trebuie „să iubim absolut, lucruri absolute, nu lucruri schimbătoare”.
Toate discursurile au fost marcate de momentele artistice susținute de copiii de la Emanuel, momente care au transmis emoție, căldură, care au făcut ca a fi patriot să sune natural. „România, timpul tău este aproape! Te dorește Dumnezeu… România, hai ridică-te!”, a răsunat din pieptul copiilor.
Evenimentul s-a încheiat cu o rugăciune a pastorului Dorin Hatiuc pentru România. Aceeași care Moise o rostea peste Poporul Israel… La mulți ani, România!
Citiți principiile noastre de moderare aici!