Potrivit prefectului Gavrilă Ghilea, în primul semestru al acestui an instituţia pe care o conduce a atacat în contencios administrativ şase hotărâri emise de administraţiile locale şi de cea judeţeană. Oamenii prefectului consideră că în aceste cazuri nu s-a respectat legislaţia în vigoare. E vorba despre comunele Sârbi, Abrămuţ, Mădăras şi despre Consiliul Judeţean Bihor.
În cazul comunei Sârbi, Prefectura a atacat două hotărâri, una emisă de CL Sârbi în august anul trecut şi una în februarie a.c. Se atacă faptul modificarea organigramei primăriei s-a făcut fără a se ţine cont de propunerea primarului.
În cazul Abrumuţului, vorbim despre o hotărâre din martie 2009, prin care aleşii locali, în majoritate UDMR, votau organizarea unui referendum pentru schimbarea denumirii comunei, prin schimbarea reşedinţei de comună, de la Abrămuţ la Petreu!
La Mădăras, vorbim despre două hotărâri de anul trecut, pentru acordarea unui spor de 25% angajaţilor primăriei, iar la CJ Bihor Prefectura a atacat legalitatea întocmirii unor comisii.
Prefectura Bihor a atacat Consiliul Judeţean în instanţă, având deja prima înfăţişare. Prefectul cataloghează drept ilegală o hotărâre luată în primăvară de forul judeţean. Putem vorbi despre o hotărâre cu un puternic carater politico-strategic, întrucât prin aceasta PNL şi UDMR urmărea să-l controleze pe preşedintele Radu Ţîrle, care începuse să acţioneze tot mai mult urmându-şi propriile principii şi mai puţin pe cele ale Coalţiei de guvernare locală.
Având majoritate, PNL şi UDMR au impus ca în toate comisiile întocmite la nivelul Consiliului Judeţean, cei doi vicepreşedinţi – Dumitru Voloşeniuc (PNL) şi Alexandru Kiss (UDMR) – să-şi poată numi câte doi reprezentanţi, în timp ce Radu Ţîrle să-şi numească doar unul.
Prefectura, condusă de un reprezentant al Puterii din Capitală – Gavrilă Ghilea – ţine însă să determine invalidarea în instanţă a acestei hotărâri şi, astfel, să-i lasă pe adversarii politici din PNL şi UDMR fără aceste pârghii de putere. Mai cu seamă că Radu Ţîrle se comportă tot mai mult ca un independent, făcând abstracţie de faptul că în iunie 2008 a candidat pentru preşedinţia Consiliului Judeţean din partea PNL.
În ceea ce-l priveşte pe Ţîrle, acesta nu e la primul mariaj politic, înainte să ajungă în PNL, în martie 2008, el trecând şi prin PDL, de unde a fost exclus în decembrie 2007. Merită precizat că pe unde a fost, Ţîrle s-a pricopsit cu funcţii. În PDL a devenit senator şi, ulterior, europarlamentar, iar acum, în PNL a ajuns preşedintele Consiliului Judeţean Bihor. Însă, ca membru al acestor partie, Ţîrle a „reuşit” să se facă antipatizat de fiecare dată…
Petreu vs. Abrămuţ
Un alt caz interesant de conflict între Prefectură şi o primărie este cel de la Abrămuţ. Acolo, pe 25 martie a.c. udemeriştii au impus o hotărâre pentru organizarea de referendum pentru schimbarea denumirii comunei din Abrămuţ în Petreu, o dată cu schimbarea centrului de comună, la Petreu.
Motivarea iniţiativei aleşilor locali din Abrămuţ: localitatea Petreu e cea mai mare din comună, cea mai populată şi cea mai dezvoltată economic. Am mai putea adăuga noi două motive: faptul că primarul UDMR e de loc din Petreu şi acolo îşi are şi fieful electoral. Localnicii de etnie română afirmă însă că Barna Bărcui a ajuns primarul beneficiind de votul masiv al numeroşilor ţigani din Petreu. De asemenea, cei din localitatea Abrămuţ îl acuză pe Bărcui că a direcţionat toţi banii exclusiv spre Petreu, făcând efectiv abstracţie de celelalte sate. Drumul ce leagă Petreul de Abrămuţ e un bun exemplu pentru felul în care primarul vede lucrurile: drumul, recent refăcut, e impecabil până la intrarea în Abrămuţ, după care acesta arată ca un veritabil „şvaiţer”. Aşadar, după Petreu potopul!
Ca o contrareacţie la intenţiile primarului, cei din Abrămuţ şi Făncica (un alt sat din comună) puneau problema ca, în cazul în care Petreu ar deveni centru de comună, localităţile şi Făncica să formeze o comună separată!
Chestionat în primăvară de către Jurnal bihorean în legătură cu problema de la Abrămuţ, prefectul Gavrilă Ghilea lăsa să se întrezărească un posibil conflict în Justiţie cu Primăria Abrămuţ. Deşi afirma în primă fază că va acţiona „în concordanţă cu prevederile legale”, Ghilea sublinia că „trebuie însă ţinut cont de anumite condiţii. Centrul de comună trebuie să fie accesibil tuturor satelor, trebuie plasat corespunzător”!
Aşadar, prefectul aducea în discuţie argumentul geografiei. Fără îndoială, acest argument e favorabil Abrămuţului, aceasta fiind localitatea plasată cel mai bine între cele patru sate. Prin contrast, Petreul e primul sat din direcţia Marghita. Dar e satul primarului…
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!