Duhoarea ce se simte frecvent în cartierele orădene Ioşia şi Rogerius a stârnit de nenumărate ori nemulţumirile orădenilor care, de altfel, s-au prezentat în număr mare la dezbaterea publică care a avut loc pe data de 28 noiembrie 2017 pentru a cere ca la ferma din Ioşia să nu se mai crească porci.
„În prezent, suntem la faza de analiză detaliată. În data de 16 ianuarie am fost pe teren la fermă. Cu ocazia verificărilor s-au solicitat nişte lămuriri referitoare la amplasarea unei staţii meteo, dar şi o completare a documentaţiei cu toate actele care s-au solicitat de-a lungul procedurii. Vineri am trimis din nou o adresă la Nutripork, prin care solicitam din nou documentele în cauză”, ne-a spus Adriana Calapod, directorul APM Bihor.
Conform acesteia, nu există un termen până la care societatea trebuie să depună documentele solicitate.
Eliberată pe 29 octombrie 2007, autorizaţia integrată de mediu a fermei Nutripork a expirat în luna octombrie. De la această dată, în complexul zootehnic cu o capacitate de 10.000 de porci nu sunt crescute suine. Ciclul de creştere s-a încheiat, iar până la obţinerea noii autorizaţii nu au fost aduşi alţi porci.
Dacă soluţia autorităţilor locale este aceea de a refuza firma ce deţine ferma de porci, Nutripork se poate adresa organismelor competente superioare. Aşa cum a făcut la precedentul acord de mediu, când instituţia ierarhic superioară de la Cluj a intervenit în favoarea firmei patronate de Iosif Pazuric.
Citiți principiile noastre de moderare aici!