Salvamontiştii bihoreni informează despre zona montană a Bihorului, care ar putea fi în weekend căutată de maghiarii ce îşi sărbătoresc ziua naţională în 15 martie.
Adrian Marin de la Serviciul Salvamont Salvaspeo a transmis că accesul rutier din zona Parcului Natural Apuseni şi mai ales zona turistică a platoului carstic Padiş este accesibil doar până la Boga (pe drumul de la Oradea – Beiuş – Boga), respectiv până la Ic Ponor (pe drumul dinspre Cluj încoace).
Nici cu 4×4
Cetăţile Ponorului, Cetăţile Rădesei, Poiana Ponor, Poiana Glăvoi şi Căput nu vor putea fi vizitate fiindcă partea de drum dintre Boga şi Ic Ponor este complet impracticabilă. Salvamontiştii subliniază că pe această porţiune de drum nu se poate ajunge nici măcar cu un vehicul cu tracţiunea 4×4, fiindcă drumul este cu un strat instabil de zăpadă de circa 1 – 1,5 metri.
Salvamontiştii nu recomandă nici Valea Crişului Pietros unde sunt mulţi copaci prăbuşiţi în albie şi alte inconveniente din pricina lucrărilor de captare şi amenajare hidrologică.
Unde se poate
În schimb, la Stâna de Vale se poate urca fiindcă drumul a fost degajat de zăpadă, iar la Piatra Grăitoare din zona Băiţa – Vârtop se poate schia. Totuşi, schiorii mai puţin experimentaţi, dar şi practicanţii de schi cross-country (de tură) şi turiştii pedeştri împătimiţi sunt rugaţi de către salvamontişti să fie foarte prudenţi fiindcă suprafaţa schiabilă prezintă multe porţiuni acoperite de o crustă de gheaţă care poate ceda foarte repede.
Zona Defileului Crişului Repede poate fi accesat între Bălnaca şi Vadu Crişului, zona Bulz – Remeţi – Barajul Leşu – Coada Lacului. Restricţie este doar între Coada Lacului şi Stâna de Vale, porţiunea de drum de aici fiind inaccesibilă din pricina zăpezii abundente şi a căderilor de arbori şi bolovăniş.
Cei care îndrăgesc sporturile nautice (caiac/canoe, rafting pe cursuri de ape) pot să dea ture pe Crişul Repede, doar pe porţiunea de drum dintre Bulz şi Vadu Crişului.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!