Primăria Municipiului Oradea, în colaborare cu Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums din Brașov a organizat ieri conferinţa ,,La datorie pentru România Mare: Generalul Traian Moșoiu”, care a avut loc în sala ,,Traian Moșoiu”, a primăriei.
Istoricul Nicolae Pepene, directorul Muzeul Județean de Istorie Brașov şi curatorul expoziției ,,Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești”, de care orădenii se bucură deja de sâmbătă în Piaţa Unirii, a trecut în revistă viaţa şi activitatea generalului Traian Moşoiu. Generalul a fost un militar impecabil, spune Nicolae Pepene, un om de onoare, un suflet dedicat, pentru că a iubit oamenii, atât ca militar şi mai apoi ca administrator şi politician. Conferinţa a avut loc, de altfel, chiar în 2 iulie, ziua când s-au împlinit 153 de ani de la nașterea marelui patriot român. Generalul Traian Moşoiu s-a născut în 1868, în Tohanul Nou, într-o familie de ciobani, dar şi de sacăli şi preoţi. A ales cariera militară, deşi în acea vreme nu era ceva obişnuit. În 1890 intră în armata austro- ungară. În acea vreme mulţi români au trecut munţii convingând românii la sud de Carpaţi că se poate realiza visul unui singur stat. Traian Moşoiu şi-a dat demisia din armata austro-ungră, a trecut şi el Carpaţii şi a intrat în aramta română, care avea nevoie de ofiţeri bine pregătiţi. În 1900 este avansat deja căpitan şi mai apoi maior, trecând prin diverse garnizoane. Ofiţerul venit din Ţara Bârsei a dorit să participe şi ca teoretician în cadrul armatei având ca şi contribuţie diverse publicaţii. A devenit foarte responsabil faţă de cei pe care îi avea sub comandă şi dorea să împărtăşească concepţia sa despre ce înseamna armata română modernă. Participă în primul război mondial după care este decorat cu ordinul Mihai Viteazu cla a III-a. În 1916 este avansat colonel. Era un ofiţer exigent, după notiţele generalului Averescu.
În 1917 este avansat la gradul de general de brigadă. Are ocazia să o cunoască pe Regina Maria, moment în care se va petrece o legătură de suflet cu Familia Regală română. În memoriile Reginei Maria sunt multe descrieri ale întâlnirilor cu Traian Moşoiu. Prima întâlnire este descrisă aşa: „Pe drum ne-am întâlnit cu generalul Moşoiu cel gras pe care nu-l cunoşteam. Ne-am împrietenit imediat cu o repeziciune motivată de extraordinara sa poftă de viaţă. Omul acesta avea o energie veselă, intensă şi copleşitoare. Trebuie să mărturisesc că e un grăsun simpatic care îţi dă senzaţia că în lumea aceasta totul e posibil şi plăcut. (…) E un adevărat geniu când vine vorba de organizarea şi planificarea din timp. E mare gurmand. Se îngrijeşte admirabil de hrana trupelor. Nicio divizie nu e atât de bine îngrijită, are de toate din abundenţă şi a făcut provizii pentru toţi oamenii şi toate animalele pentru cel puţin şase luni. Studiind după cucerirea unor tranşee metodele germanilor de a-şi asigura comfortul, şi-a propus să îi depăşească şi a ridicat sătucuri întregi, cu case ordonate şi cu portabile pe jumătate îngropate”.
Traian Moşoiu avea grijă şi de orfelinatele din zonă, lucru pentru care Regina Maria era fericită şi liniltită. În 1918 este ales să conducă înaintarea armatei române în zona Topliţa. Pe 25 iulie trec Tisa. 3 august 1918 un ofiţer trimis de generalul Moşoiu defilează în Budapesta în faţa parlamentului cu roşiorii săi. La sfârşitul anului 1919, generalul Moşiu demisionează din armată şi se înscrie în partidul liberal. Prezența generalului este vie în viața politică și administrativă a României Mari și activitatea sa la margine de regat, în Oradea. Generalul Traian Moșoiu a deținut, succesiv, portofoliul Ministerului Comunicațiilor (1922 – 1923) și Ministerului Industriei și Comerțului (1923-1926) în guvernul Ion I. C. Brătianu.
A murit la Bucureşti, în locuinţa sa. Suferea de tensiune arterială internă şi avea şi nefrită cronică de vreo zece ani. Pe 1 august 1932, la înmormântare, au fost prezenţi toţi marii politicieni ai vremii. I.G. Duca a spus la moartea generalului: „Ne despărţim de el cu inima zdrobită dar cu hotărârea neîntinată de a rămâne veşnic credincioşi idealurilor care i-au fost şi lui atât de scumpe. Este cel mai bun mijloc de a-i cinsti memoria”.
În cadrul conferinței au fost prezentate de către istoricul Nicolae Pepen și imagini istorice cu generalul Traian Moșoiu, multe dintre ele inedite în spațiul public. Cuvinte de final de conferinţă au avut: nepoata generalului Traian Moşoiu, Anca Neculce, episcopul Oradiei, Presfinţitul Sofronie Drincec, episcopul greco-catolic de Oradea, PSS Virgil Bercea, preşedintele comunităţii evreieşti Felix Koppelmann şi generalul Vasile Creţ. Amfitrionul evenimentului a fost Lucian Silaghi, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional. În sală au mai fost printre alţii prezenţi membrii ai Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia şi elevi ai şcolii Poliţiei de Frontieră.
Vernisaj
După conferinţă a avut loc, în Piaţa Unirii, vernisajul expoziției ,,Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești”. Oradea este primul oraș în care este itinerată expoziția proiectului dedicat Reginei Maria, unul dintre cele mai importante simboluri ale României Mari. Expoziția outdoor de fotografie istorică Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești este un demers cultural care își propune să promoveze frumusețea și bogăția tradițiilor și a artei populare românești plecând de la mândria cu care Regina Maria a promovat aceste valori culturale autentice. Expoziția cuprinde și o selecție de imagini din ilustrația cărților pentru copii scrise de Regina Maria. Expoziţia poate fi vizitată până în 18 iulie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!