Prefectul Ioan Mihaiu, alături de chestorul Marin Bondar (inspectorul șef al ITPF Oradea), col. Sorin Mihai Caba (inspectorul șef al ISU „Crişana”), comisarul șef Alin Antoniu Haniș (inspectorul șef al IPJ Bihor) și mr. Ioan Bogdan (inspectorul șef al IJJ Bihor), s-au întâlnit cu reprezentanții mass-mediei locale în ultima conferință de presă din acest an. Tema abordată de reprezentanții instituțiilor amintite mai sus a fost „Recomandările instituționale specifice sărbătorilor de iarnă”.
800 de polițiști pe baricade
„Chiar dacă ne aflăm în prejma sărbătorilor de iarnă vreau să vă spun că Prfectura e pregătită să facă față în cazul unor evenimente deosebite, în periaoada care urmează. În ce priveșete starea vremii, prognoza meteo indică o vreme normală, poate prea călduroasă față de cum ne-am fi dorit. Totuși dacă apar probleme deosebite, cum ar fi ninsorile abundente, noi suntem pregătiți să intervenim. Noi sperăm să nu fie cazul”, a declarat Liviu Mihaiu. Acesta a mai spus că bilanțul instituției pe care o conduce va fi prezentat în luna ianuarie a anulu viitor, în cadrul unei conferințe de presă.
La rândul său comisarul șef Alin Antoniu Haniș (inspectorul șef al IPJ Bihor) a făcut câteva recomandări privind măsurile care trebuie luate de populație în această perioadă a sărbătorilor. „Rugăm, populația să aibă mare grijă la bunurile lor, să aibă mare grijă la hoții de buzunare. Cei care urmează să plece de la domiciliu de sărbători ar fi indicat să-și asigure locințele cu sistemele de închidere specifice. Cei care rămân acasă să nu lase să intre în locuință persoane necunoscute. Părinții să nu își lase copiii nesupravegheați. În ce privește șoferii, îi rugăm să respecte regulile de citrculație pentru a evita implicarea lor în evenimente rutiere nedorite. Atenție mare trebuie avută și la manevrarea produselor pirotehnice, multe din acestea fiind periculoase. Spun acest lucru având în vedere numeroasele experinețe regretabile de care au avut unele persoane în anii trecuți. Pentru a preîntâmpina anumite fapte reprobabile aproape 800 de polițiști vor fi la datorie în perioada sărbătorilor de iarnă. Vom colabora în acest sens și cu colegii de la Jandarmerie, dar și cu legii de la Poliția de Frontieră” a precizat Haniș.
Frontieriștii și pompierii la datorie
Referitor la activitatea pe care o vor desfășura jandarmii bihoreni în perioada Crăciunului și de Anul Nou, mr. Ioan Bogdan (inspectorul șef al IJJ Bihor) a spus că „vom fi prezenți la peste 50 de misiuni în perioada sărbătorilor, alături de colegii de la alte instituții cu care colaborăm. În ce privește jandarmii montani, aceștia vor lucra din plin, iar dacă situația se impune vor colabora cu reprezentanții Salvamont și Salvaspeo Bihor. Recomandăm celor care își vor petrece sărbătorile de iarnă la munte să ia cu ei echipamentul specific necesar și sper ca șoferii să nu mai folosească pârtiile de schi ca drumuri publice așa cu s-a mai întâmplat în anii anteriori”.
Personalul de la frontieră va fi și el la datorie. Conform chestorului Marin Bondar (inspectorul șef al ITPF Oradea) „la punctele de trecere a frontierei traficul crește mereu în această perioadă a anului. Mulți dintre cetățenii români care muncesc în străinătate se întorc acasă, sau cei care ies din țară pentru a merge în vacanță în alte țări. De aceea la cele 11 puncte de trece a frontierei din această parte țării posturile vor fi acoperite complect și acolo unde sei mpune acestea vor fi suplimentate. Am observat în ultima perioadă un trafic mai intens la Nădlac unde datorită autostrăzii din acea zonă se circulă mai repede. Dacă la Borș în 12 ore au intrat în țară între 3.500 și 4.000 de cetățeni, la Nădlac traficul pe intrare este de 13.000 de persoane. Având în vedere că de partea cealaltă colegii maghiari au renunțat la verificările sistematice, la rândul nostru și noi am renunțat la ele. Motiv pentru care durata controlului nu durează foarte mult”.
Col. Sorin Mihai Caba (inspectorul șef al ISU „Crişana”) a prezentat și el activitățile și recomandările făcute populației de pompierii militari. „Pompierii atrag atenția asupra folosirii necorespunzătoare a surselor de energie elctrică, precum și a instalațiilor pentru brazi. Să nu folosească instalații improvizate. Vom face în această periaodă controale de prevenire în zonele aglomerate precum supermarketurile sau bisericile. Fiind vorba de spații agrlomerate recomandăm evitarea blocării sau aglomerării căilor de acces.
Având în vedere că la nivel național sunt circa 17 incendii pe zi, din care marea lor majoritate se datorează problemelor la coșurile de fum, ISU a demarat o Campanie privind evitarea producerii incendiilor. Pentru a veni în sprijinul populației județului în jur de 200 de pompieri vor fi la datorie de sărbători”, a concluzionat Sorin Mihai Caba.
Citiți principiile noastre de moderare aici!