Potrivit hotnews.ro, Ministerul Educaţiei a publicat în Monitorul Oficial metodologia de organizare a colegiilor care primesc absolvenţi de liceu fără bacalaureat, adică actul de care universităţile mai aveau nevoie pentru a începe înscrierile. Unele universităţi private au anunţat deja că, dacă un cursant ia Bacalaureatul după primul an de colegiu, îl trec direct în anul II de Facultate.
Guvernul a adoptat în iunie o Ordonanţă de Urgenţă cu 97 de modificări la Legea Educaţiei Naţionale. OUG prevede, printre altele, organizarea unei a treia sesiuni de Bac şi pregătirea elevilor fără Bacalaureat la universitate, în colegii postliceale. Ordonanţa spune că organizarea acestor colegii care îi vor primi pe tinerii fără Bacalaureat se face conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educaţiei naţionale.
În Monitorul Oficial a apărut Ordinul nr. 4.542 din 8 septembrie 2014 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind organizarea şi funcţionarea învăţământului terţiar nonuniversitar, organizat la nivelul colegiilor din cadrul instituţiilor de învăţământ superior acreditate, în anul şcolar 2014-2015. Ordinul este semnat de ministrul Remus Pricopie şi de secretarul de stat pe cercetare, Tudor Prisecaru.
Metodologia prevede că aceste colegii vor avea o durată de 1-3 ani, „în funcţie de complexitatea calificării şi de numărul de credite dobândite”.
Ministerul nu precizează care este nivelul de calificare pe care îl primesc absolvenţii acestor colegii, fără diplomă de Bacalaureat. „Calificările profesionale/ocupaţiile corespunzătoare nivelului de calificare sunt conforme celor menţionate în Registrul Naţional al Calificărilor – RNC, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Până la aprobarea RNC se utilizează nomenclatoarele calificărilor profesionale pentru care se asigură pregătirea prin învăţământul preuniversitar”, se arată în Ordin.
Colegiu şi la Oradea
Reamintim că, în iulie, Senatul Universităţii din Oradea a probat înfiinţarea unui Colegiu care va gestiona de la cursuri de nivel postliceal în cadrul instituţiei orădene de învăţământ superior, la o serie de programe care au corespondent în domeniile de studii din cadrul facultăţilor.
„Bac III trebuie plătit”
Sondat joi pe tema unei eventuale a III-a sesiuni de Bacalaureat, şeful IŞJ Bihor nu s-a hazardat pe o asemenea temă.
„Dacă se va organiza o a treia sesiune de Bacalaureat pentru cei care nu l-au promovat, vor trebui organizate şi pregătiri în cadrul liceelor fiindcă sunt foarte puţine şanse ca tinerii care au căzut la Bac să se pregătească temeinic singuri. Aşa încât trebuie identificată mai întâi şi sursa de finanţare pentru plata către profesori a orelor suplimentare de pregătire. Aşteptăm să vedem ce se va întâmpla”, a apreciat Nicolae Avram.
Citiți principiile noastre de moderare aici!