Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior într-un protector al tinerilorşsi patron al iubirii, scrie historia.ro. După unele legende populare, se pare ca Dragobete, numit şi „Cap de primăvară”, „Năvalnicul” sau „Logodnicul Păsărilor”, era chiar fiul babei Dochii, un flăcau chipeş şi iubăreţ. Dragobete a rămas până în ziua de astăzi ca simbolul suprem al dragostei autohtone. Bătrânii credeau că în această zi păsările îşi aleg perechea pe viaţă şi se încep să îşi construiască cuiburile. La Început de primavară, Dragobete oficia nuntirea păsărilor în cer.
[eadvert]
Sărbătoarea iubirii va fi dedicată în Casa Darvas – La Roche vitraliilor cu flori şi păsări, simboluri care definesc în cel mai elocvent mod stilul Art Nouveau.
Joi, 24 februarie, biletul de intrare în Casa Darvas – La Roche se transformă într-o floare de primăvară (ghiocei, lalele, frezii, brânduşe) la alegerea fiecărui vizitator. În schimbul unui gest simbolic de primăvară, vizitatorii vor putea să ofere flori persoanelor iubite şi să surprindă momentul în fotografii, pe care să le posteze pe canalele de socializare, cele mai frumoase vitralii cu flori şi păsări din Oradea. Mesajul împreună cu imaginea cea mai deosebită vor fi premiate de echipa Oradea Heritage cu un pachet ce va cuprinde albumele de colecţie Povestea palatelor Orădene. Vizitatorii trebuie doar să posteze cu un tag către paginile oficiale Oradea Heritage (instagram şi facebook) pentru a putea fi urmărite toate mesajele şi imaginile.
Tot joi, la Casa Darvas – La Roche, Oradea Heritage (Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor) în colaborare cu Asociația pentru Dezvoltare Urbană lansează proiectul „Accesibilizarea turistică a centrului istoric din Oradea pentru persoanele cu deficiențe de vedere”, acronim „Oradea pentru toți”, ce se desfăşoară în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2022. Prin acest proiect se propune accesibilizarea principalele obiective istorice din centrul istoric al municipiului Oradea pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Proiectul este finanțat în cadrul programului „Corpul European de Solidaritate” și este implementat de o echipă de tineri voluntari implicaţi în activităţi de ghidaj.
Programul de vizitare al Casei Darvas La – Roche (str. Iosif Vulcan nr. 11) este cuprins intre orele 10-18.
Citiți principiile noastre de moderare aici!