Creşterea gradului de reciclare a gunoiului în gospodării sau la agenţii comerciali nu ţine pasul cu pretenţiile europene sau cu cotele impuse la nivel naţional. Din acest motiv, în ciuda campaniilor de conştientizare şi a amenzilor împărţite celor care nu selectează, Oradea continuă să decarteze din greu la Fondul de Mediu.
„În acest an, cifra pe care trebuie să o plătim la Fondul de Mediu s-a cam dublat faţă de anul trecut, a ajuns undeva la 549.000 de lei. E şi urmare a faptului că, în România, regulile se schimbă în timpul meciului. La mijlocul anului trecut s-a emis o Ordonanţă de Urgenţă care, faţă de procentul stabilit anii trecuţi – 15% din cantităţile depuse să fie selectat – a modificat regula şi s-a ajuns la 25%. Dacă se rămânea la 15% am fi plătit mai puţin cu vreo 200.000 de lei. Anul acesta procentul e de 35% şi anul viitor va fi de 45%”, a spus Mircea Ghitea, şeful Direcţiei Tehnice din Primărie. Tariful este de 50 lei pe tonă, pentru ceea ce nu s-a realizat, şi urmează să crească la 100 lei/tonă.
„Vor fi nişte costuri imense pentru municipiu. Există o creştere a cantităţilor selectate, dar nu e suficient”, apreciază directorul.
Acesta a anunţat că Primăria va relua tentativa de a testa proiectul-pilot „mort înainte de naştere”, de anii trecuţi. Acesta ar fi urmat să acopere o bună parte din oraş – zona Dragoş Vodă, de la Centrul Civic, strada Averescu şi B-dul Cantemir şi Velenţa, cu zonele adiacente. Efortul financiar al Primăriei ar fi de 50.000 – 70.000 de lei, dar nu aceasta e cea mai mare problemă. Ghitea spune că, având în vedere că suntem pe finalul contractului de concesiune a salubrizării cu RER-ul, iar sistemul nou implică eforturi şi organizare din partea operatorului de salubrizare, e puţin probabil ca firma să îşi asume asta.
„Sunt nişte lucruri pe care noi, în colaborare cu populaţia şi agenţii economici, le putem face pentru a creşte gradul de selectare. Altfel, anul viitor vor plăti la Fondul de Mediu 900.000 de lei şi aşa mai departe”, spune directorul.
Proiectul ar fi, de fapt, baza pentru implementarea pe scară largă a sistemului „plăteşti cât arunci”. Pubelele s-ar distribui pe familie, cu cod de individualizare şi cu urmărirea şi corectarea comportamentului orădeanului.
„Trebuie o variantă în care să încurajăm oamenii, să simtă în buzunar rodul efortului pe care îl depun. Altfel, doar cu bunăvoinţa, nu cred că va merge”, e concluzia sa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!