Pentru a veni în sprijinul fermierilor şi pentru a asigura continuitatea procesului de primire a cererilor unice de plată aferente Campaniei 2018, Centrele judeţene şi locale APIA vor avea program normal de lucru în zilele de 30 aprilie şi 1 mai 2018.
„Vom lucra şi sâmbăta aceasta, pe 28 aprilie, şi pe 1 mai, şi sâmbetele următoare, pe 5 şi pe 12 mai. Angajaţii APIA nu vor pleca acasă atât timp cât la uşa instituţiei va mai fi un fermier”, spune Florian Pavel, directorul APIA Bihor.
Conform statisticilor APIA în Bihor pot solicita subvenţii peste 37.000 de fermieri bihoreni. Până în prezent au depus cereri unice de plată 22.469.„În limita timpului disponibil colegii implicaţi în preluarea, organizarea şi monitorizarea preluării Cererilor unice de plată au contactat telefonic fermierii care au primit invitaţii dar nu s-au prezentat la APIA. Principalele motivaţii se referă la: au vândut sau au reandat terenul, aşteaptă lansarea calendarului şi ghidului PNDR 2018 pentru M6.1 şi 6.3.
De asemenea, unele unele UAT-uri au întârzâiat definitivarea contractelor de concesionare pentru păşuni în timp ce fermierii mari invocă veremea bună şi nevoia de a finaliza lucrările agricole”, ne-a spus directorul APIA Bihor.
Anul trecut, în Bihor au depus la APIA cereri pentru subvenţii 37.345 fermieri bihoreni.
Depunere
Data limită de depunere a Cererilor unice de plată este 15 mai 2018. Pentru utilizarea eficientă a timpului de lucru fermierii sunt rugaţi să se prezinte la data şi ora la care sunt programaţi conform invitaţiei primite.
Pentru suprafete mai mari de 50 hectare de teren agricol cererile se depun la centrele judeţene APIA, iar suprafeţe mai mici sau egale cu 50 hectare de teren agricol, cererile se depun la centrele locale.
Astfel, în intervalul 1 martie – 15 mai 2018, fermierii pot depune la Centrele judeţene/locale APIA o singură Cerere unică de plată, chiar dacă deţin suprafeţe de teren în localităţi sau judeţe diferite.
Cererile unice de plată vor mai putea fi depuse de fermieri la APIA şi după 15 mai, timp de încă 25 de zile, dar cei care o vor face după data limită fixată vor suporta penalizări de 1% din subvenţii pentru fiecare zi scursă după 1 mai.
Operaţiunea de înregistrare a cererilor unice de plată pe anul 2018 a început pe 1 martie, urmând ca între 1 iunie şi 1 iulie acestea să fie verificate administrativ, iar de la 1 iulie până la 1 octombrie să aibă loc verificări în teren. Din 15 octombrie va începe plata avansurilor sumelor la care au dreptul fermierii.
Între 1 decembrie 2018 şi 31 martie 2019 este programată să se facă plata regulată. Sprijinul financiar acordat în cadrul schemelor şi măsurilor de plăţi derulate de APIA este finanţat din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!