Maria Jurcuţ s-a născut în 1950 şi e Leu. Gyuri Jurcuţ e balanţă, tot din 1950. Au fost colegi de clasă la Liceul Teoretic nr. 5 Oradea şi sunt singurii colegi din clasă care s-au îndrăgostit unul de celălalt în şcoală, s-au căsătorit, iar anul trecut au sărbătorit 40 de ani de căsătorie. Secretul? – „să cedeze fiecare la problemele mărunte”, spune Gyuri.
De mici fac mişcare
Cu dansul au cochetat din copilărie: Maria a făcut patru ani de gimnastică, iar Gyuri – 10 ani de atletism. Prin 1994, reputata dansatoare şi instructor de dans, Valeria Mangra, a organizat un curs de dans pentru părinţii copiilor care urmau tot la ea cursuri de dans de societate. Cristian Jurcuţ, fiul Mariei şi al lui Gyuri, era în acea vreme campion naţional. „La un moment dat, s-a făcut chiar un concurs între părinţi… eram opt perechi; am dansat rumba – dansul dragostei… era mai mult o scenetă. Am luat locul I”, îşi amintesc cei doi soţi. Dar nu au mers constant la cursurile de dans, Gyuri absentând la mai multe cursuri.
Prin 2013, în timpul unei excursii în Ungaria, soţii Jurcuţ se aflau pe o terasă. Era muzică bună, lumea se simţea bine, unii dansau. La un moment dat, Maria şi Gyuri au intrat şi ei pe ring şi toţi cei care dansaseră până atunci s-au aşezat ca să îi admire. Ba au şi primit o invitaţie ca să urmeze acolo, gratuit, un curs de dans.
Şi la seara de dans
La începutul anilor 2000, fiul lor, dansator de talie mondială şi internaţională, a început să îi roage tot mai insistent să vină la dans – în şcoala Feeling Dance, formată de el. Trei ani s-a tot rugat fiul de părinţi ca să reînceapă organizat, amândoi dansul.
Maria a început să meargă la sală zi de zi şi stătea la toate cursurile, indiferent de tipul dansurilor (şi la standard şi la latino şi la începători şi la avansaţi). Gyuri a urmat de două ori cursul de începători, de două ori cel de intermediari şi, în ultimii patru ani frecventează fără absenţe, cursul de avansaţi.
Cei doi soţi merg de două ori pe săptămână, tot fără nicio absenţă, cursul de avansaţi, alături de alţi tineri şi adulţi. Nu îşi simt vârsta şi spun că se simt bine, nu îi doare nimic. Dacă alţi orădeni, la vârsta lor, încep să citească rubrica de decese din ziare şi să discute doar despre cine a mai murit sau e bolnav, ei preferă să se menţină în formă mergând seara la cursul de avansaţi. „Înainte chiar aveam o problemă la genunchi, acum nu mă mai supără”, spune Maria, iar Gyuri o completează: „Chiar dorm bine după ce dansez”.
Decât la TV, mai bine la dans
Soţii Jurcuţ sunt nelipsiţi şi de la serile de dans ce se organizează în fiecare vineri, în aceeaşi locaţie unde urmează cursul de dans – şi asta chiar după orele de muncă, fiindcă nu doresc să se pensioneze. Sunt activi, iubiţi de colegi şi înconjuraţi de tineri. Le oferă sfaturi şi încurajări şi îi ajută cu mare bucurie atunci când au nevoie.
„Când dansăm simţim o eliberare, uităm de stres, de griji, ne simţim tineri. Prezenţa tinerilor în jurul nostru ne face să rămânem tineri. Dansul ne ţine optimişti, ne place veselia şi aici petrecem cu tineri educaţi. Decât să stăm la televizor, să ne plângem de milă toată ziua, mai bine venim la curs şi la serile de dans”, spune Maria.
Soţii Jurcuţ se miră de părinţii care nu îşi mai lasă copiii la dans pe motiv că au prea mult de învăţat sau au examene. Ei consideră că mişcarea, sportul, în general, îi ajută pe copii chiar şi în momentele grele pentru că îi destinde şi îi face mai atenţi. De altfel, băiatul lor, Cristian Jurcuţ, patronul Academiei de Dans Feeling Dance Oradea, nu a abandonat cursul de dans nici în timpul bacalaureatului: „Dimineaţa avea examen de bac, dar în seara de dinainte s-a dus la antrenament. Zicea că nu îngraşă porcul în ajun”, îşi amintesc soţii Jurcuţ.
De altfel cei doi copii (Cristi şi Raluca) ai soţilor Jurcuţ au făcut dans, ba au şi predat dans la grădiniţe chiar când erau studenţi – şi asta nu a făcut să ştie mai puţin la examene.
Eşti cum vrei să fii!
În plus, anturajul pozitiv şi benefic de la cursurile Feeling Dance respectiv de la serile de dans ajută copiii şi tinerii să aibă discernământ şi să se ţină departe de prieteni dubioşi. Se adaugă şi ieşirile în aer liber sau taberele de vară ori cantonamentele, plus concursurile de peste an şi alte evenimente (revelion petrecut împreună, serbări etc) toate acestea reuşind să închege colectivele de dans. Longevivii de la dans sunt însă doar acei copii sau adulţi care acceptă şi victoria şi înfrângerea, care ştiu să formeze echipă şi să vadă partea plină a paharului, care luptă să se integreze şi mai ales nu abandonează la orice mică neînţelegere ori greutate. „Eşti cum vrei să fii!”, spun la unison soţii Jurcuţ.
Să nu vă fie ruşine
Ei încurajează părinţii să îşi dea copiii la sport, să urmeze cursurile de dans şi să se apuce şi ei de dans, alături de copii. „Cred că părinţii trebuie să fie cât mai apropiaţi de copii, să le înţeleagă realitatea. Eşti părinte şi după ce copilul tău ia primul salar!”, spune Maria. În plus, dacă te faci prieten cu copilul tău, atunci poţi merge şi la serile de dans împreună, fără ca să se simtă copilul stânjenit de prezenţa copiilor, explica doamna Jurcuţ.
Ea şi soţul ei încurajează şi adulţii, cu sau fără copii, să vină la dans, iar pe cei ce au urmat un curs – două să nu le fie ruşine să reînceapă, să nu se simtă frustraţi pentru că nu au reuşit să înveţe te miri ce pas sau pentru că din diferite motive nu au reuşit să continue cursul fiindcă pot recupera – doar de aceea e curs, ca fiecare să înveţe.
Gyuri preferă tango, disco fox, vals lent, iar Mariei îi plac mai toate tipurile de dans, inclusiv bachata. La orele de curs pe care le urmează, fiul lor, instructorul Cristi Jurcuţ, le face observaţie sau le explică atunci când nu ştiu un anume pas, la fel ca oricărui alt cursant, fără să îi favorizeze.
Soţii Jurcuţ îşi trăiesc viaţa pe dictonul: „Omul cât trăieşte trebuie să înveţe”, ca să nu fie depăşit de realitate şi spun că nici nu le trece prin cap să se lase de dans. Ba dimpotrivă, se gândesc serios ca în această primăvară să participe la concursul pe şcoală şi la nivel naţional, la categoria lor de vârstă.
Din 15 februarie, un nou curs de dans începe la şcoala frecventată de sexagenarii orădeni, doi oameni model, care arată şi se simt mai plini de viaţă decât mulţi tineri din ziua de azi.
Carte de vizită
Maria Jurcuţ:
anul naşterii: 1950
zodia: Leu
stare civilă: căsătorită, doi copii
profesie: inginer mecanic la serviciu de prefabricate, în prezent – secretară la şcoala de şoferi
hobby: călătoriile, înotul, dansul
Gheorghe (Gyuri) Jurcuţ:
anul naşterii: 1959
zodia: Balanţă
stare civilă: căsătorit, doi copii
profesie: inginer mecanic, a lucrat în agricultură, patron şcoală de şoferi, autorul primei cărţi de legislaţie rutieră aplicată din Translivania, publicată în trei limbi: limba română, limba maghiară, limba engleză (titlul căriţii: „Legislaţia rutieră aplicată”), în prezent – instructor la o şcoală de şoferi din Oradea
hobby: şahul, pescuitul, dansul, condusul de maşini, excursiile şi distracţia cu prietenii
Citiți principiile noastre de moderare aici!