O echipă formată din 7 copii cu vârste între 10 si 15 ani au participat la concursul „Coolest Projects 2016”, un concurs internațional de proiecte IT pentru copii, organizat de CoderDojo, care are loc anual în Dublin. În acest an peste 700 de proiecte au fost înscrise în concurs la secţiunile „Websites”, „Games”, „Hardware”, „Evolution” şi „Scratch”. Peste 10000 de vizitatori au fost înregistrati la aceasta ediţie, cu o organizare ireproşabilă, având ca sponsori mari companii din domeniu: Intel, AOL, Microsoft, Symantec, Salesforce, Deloitte, Virgin Media etc.
Oradenii s-au întors cu un binemeritat premiu: „Best International Project”, câstigat de Teona Pop, 12 ani. „Toate proiectele echipei noastre au fost foarte bine apreciate, jurizarea extrem de serioasă, putem spune că stăm cu mândrie alături de oricare alţi copii din cele 12 ţări prezente acolo, este al treilea an în care participăm şi ne întoarcem cu premii. În acest an copiii care ne-au reprezentat mai mult decât onorabil au fost: Teona Pop (12 ani ), Vlad Durdeu (13 ani), Ioana-Cristina Ardelean (15 ani) la categoria Web Design; Elisa Erzse (10 ani), Dioszegi Zoltan (10 ani) la categoria Scratch; Andreea Brad (13 ani) şi Eusebiu Sasca (15 ani) la categoria Games ”, spune Rodica Ardelean, mentor.
Comunitatea Coder Dojo
Coder Dojo este o comunitatea globală, o mișcare internațională, inițiată în Irlanda în anul 2011 cu scopul de a oferi copiilor interesați contextul în care să poată învață programare într-un mediu informal, prin sesiuni regulate, în afara programului școlar. Astăzi, peste 1000 de cluburi din peste 63 de țări împărtășesc această viziune. La CoderDojo copiii între 7 și 17 ani învață să programeze, să dezvolte site-uri web, aplicații, programe, jocuri și multe altele. Dojo-urile sunt inițiate și mentorate de voluntari, participarea copiilor fiind gratuită.
Coder Dojo funcţionează şi în Oradea de peste 2 ani, fiind al treilea centru important din ţară după Timişoara şi Bucureşti. Sunt peste 50 de copii care participă regulat la sesiunile noastre săptămânale, care au ca principii de bază învăţarea prin joacă, comunicarea , munca în echipă, încurajarea creativităţii şi a muncii autodidacte. Mentorii (voluntari, experţi în domeniu) sunt cei care îi îndruma pas cu pas şi depun acest efort cu mult drag în spiritul celui mai nobil voluntariat.
„Suntem sprijiniţi si primiţi cu multa caldură în fiecare săptămână la Trade Center Oradea, în condiţii excelente, fără de care întâlnirile noastre creative nu ar fi posibile. Credem cu tărie că o organizaţie nonprofit ce dotează tinerii cu abilitățile de a deveni creatorii digitali ai societății de mâine este de o importanţă vitală pentru orice comunitate. Mari companii din lume au fost mândre să sprijine acest tip de proiecte ştiind că beneficiile acestor acţiuni li se vor întoarce înzecit nu peste mult timp”, spune Rodica Ardelean.
În opinia mentorului, acestă participare, dincolo de premii sau recunoaştere este o sursă enormă de încredere pentru tineri, o celebrare a ceea ce au realizat cu abilitățile şi cunoștințele dobândite săptămână de săptămână la „Coder Dojo”, un prilej de socializare cu copii de aceeaşi vârstă din diferite colţuri ale lumii care împart aceeaşi pasiune şi acelaşi entuziasm.
Pentru mai multe informatii vizitați: www.coolestprojects.org , https://coderdojo.com/, http://coderdojo.ro/.
„Vă invităm cu drag să participaţi sâmbătă, 25 iunie de la ora 12.00 la o sesiune obișnuită a «Coder Dojo» Oradea unde îi veți găsi pe copii „la muncă”, pe participanţii de la Dublin, premianţii şi mentorii lor. Locaţia: Trade Center Oradea (Lotus) la parter”, e invitaţia lansată de mentorul CoderDojo Oradea Rodica Ardelean.
Citiți principiile noastre de moderare aici!