Departamentul de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Oradea a găzduit joi lansarea unui volum de publicistică semnat de jurnalistul Nicolae Nistoroiu. Cartea, intitulată „L-am văzut pe Nicolski mort” (fost spion KGB, general în Securitate, responsabil de experimentul de reeducare de la Piteşi – n.red), cuprinde o sumă de articole publicate de autor, în anii 1990 – 1994, în Zig-Zag, publicaţie bucureşteană de foarte mare tiraj, dar şi în publicaţiile locale Noua Gazetă de Vest şi Crişana.
În deschidere a vorbit jurnalistul şi cadrul universitar Florin Ardelean, cel care a şi prefaţat lucrarea, şi care a observat că e bine că tinerii studenţi de astăzi „nu mai trebuie să ştie cine a fost Nicolschi”.
Mai departe, Ardelean a vorbit de presa anilor 90 – 93, care reflecta „vremurile inconfortabile, efervesecente” şi în care majoritatea ziariştilor se dăruiau unei cauze politice.
„Printre legiunile de ziarişti înfierbântaţi, care serveau din convingere proiecte politice, Nistoroiu s-a remarcat ca unul care a făcut gazetărie în cunoştiinţă de cauză, aplicând cele învăţate la Şcoala de Jurnalism din Cluj. Revoluţia şi evenimentele ulterioare au fost o şansă pentru Nistoroiu de a-şi valorifica vocaţia de jurnalist în capitală. Revenit la Oradea, a scăzut din viteza de croazieră, a colaborat doar cu publicaţii locale iar apoi a fost sedus de sirenele televiziunii”, a descris Ardelean cariera din presa scrisă a autorului.
Cât despre cartea în sine, Ardelean a descris-o ca „o dare de seamă despre Infernul Minor” al României post-revoluţionare. „Cartea e valoroasă fiindcă e o fereastră prin care vedem Infernul Minor al unei Românii proteice şi aproximative în care apăreau îngeri de hârtie creponată şi diavoli cu dinţi din gumă mestecată. Aşa cum Muzeele de Ştiinţe ale Naturii au şopârle şi alte ciudăţenii în borcane cu formol, şi acest caret document poate fi un capitol dintr-un viitor Muzeu al presei româneşti”, a conchis Ardelean.
Au mai vorbit despre autor şi carte foştii săi colegi de presă, Miron Blaga şi Ioan Laza precum şi criticul Ion Simuţ, responsabil de debutul poetic în revista Familia.
Cu buni şi răi
La rândul său, Nistoroiu şi-a amintit de ucenicia de la Zig-Zag, când Adrian Păunescu l-a selectat alături de actualul scriitor Ioan Matei din zeci de studenţi dornici să devină reporteri la influenta publicaţie.
Dintre experienţele neplăcute, Nistoroiu a amintit întâlnire cu trupul neînsufleţit al lui Nicolschi şi interviul cu generalul Draghin – autor moral al masacrului de la Otopeni. Iar dintre interviurile de suflet, Nistoroiu le-a amintit pe cele cu Ion Raţiun şi cu scriitorul Ioan Alexandru.
Volumul a apărut la Editura Primus, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!