Nu mai puțin de 6.280 de șomeri erau înregistrați în județul Bihor la sfârșitul lunii martie 2021. Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor spune că numărul șomerilor ar fi fost mult mai mare dacă nu s-ar fi aplicat kurzarbeit și șomajul tehnic. „Rata șomajului și, implicit, numărul șomerilor din județul Bihor a crescut datorită concedierilor colective din cursul lunii martie. În această lună au fost concediați colectiv peste 800 de angajați din domeniul industriei ușoare și al mobilei. Din fericire, pentru circa 500 dintre aceste persoane am reușit să aplicăm kurzarbeit sau șomajul tehnic, reușind să le salvăm locurile de muncă”, a precizat directorul executiv al AJOFM Bihor.
[eadvert]
Potrivit acestuia, doar în luna martie 2021, nu mai puțin de 103 firme din Bihor au apelat la kurzarbeit pentru circa 2.000 de angajați. De asemenea, alte 300 de societăți comerciale au apelat la șomajul tehnic pentru aproape 2.000 de angajați. „Cu aceste cifre, rata șomajului în Bihor ar fi sărit de la 2,3% la circa 4,5%”, spune șeful AJOFM Bihor.
Ce este kurzarbeit?
Prin kurzarbeit, angajatorii pot diminua timpul de lucru și remunerația angajaților cu cel mult 80%, pentru o perioadă de minimum cinci zile lucrătoare. Ca măsură de sprijin, statul decontează angajatorului 75% din diferența dintre salariul de bază brut inițial și salariul de bază aferent zilelor lucrate. Indemnizația nu se cumulează cu alte ajutoare reglementate anterior în contextul pandemiei, iar procedura de decontare urmează a fi stabilită prin hotărâre de guvern.
Pentru a beneficia de acest sprijin, un angajator trebuie să îndeplinească simultan două condiții: să fie pus în situația de a aplica măsura pentru cel puțin 10% din numărul total de salariați și să își fi diminuat cifra de afaceri în luna anterioară celei în care se aplică măsura (sau, cel mult, în luna precedentă acesteia) cu cel puțin 10% față de luna similară a anului trecut.
Peste 6.000 de șomeri
La sfârșitul lunii martie, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor erau înregistrați 6.280 șomeri (din care 3.599 femei), rata șomajului fiind de 2,36%. Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 2,21%, în martie, acest indicator a înregistrat o creștere cu 0,15%.
Din totalul de 6.280 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Bihor, 3.790 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 2.490 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 4.209 șomeri provin din mediul rural și 2.071 sunt din mediul urban.
Structura șomajului pe grupe de vârste se prezintă sugestiv astfel: 590 de șomeri sub 25 de ani, 367 – cu vârsta între 25 și 29 de ani, 1.176 – cu vârsta între 30 și 30 de ani, 1.939 – cu vârsta între 40 și 49 de ani, 1.170 – cu vârsta între 50 și 55 de ani și 1.30 de șomeri cu vârsta peste 55 de ani.
Șomerii cu studii gimnaziale au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Bihor (28%), urmat de cei cu studii liceale (24%), iar 1,5% au absolvit studiile postliceale. Șomerii cu studii primare reprezintă 21,2% din totalul șomerilor înregistrați, iar cei cu studii superioare reprezintă 9,4% .
Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 21,9% persoane foarte greu ocupabile, 34,7% greu ocupabile, 23,9% mediu ocupabile, iar 19,5% sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre. „Cei mai greu ocupabili sunt șomerii cu studii gimnaziale. De asemenea, cu cât este la distanță mai mare față de un pol de dezvoltare, cum este Oradea, gradul de ocupabilitate al șomerului scade”, a observat Békési Csaba.
Peste 800 locuri de muncă
În baza de date a AJOFM Bihor se regăsesc în prezent nu mai puțin de 870 de locuri de muncă. Dintre acestea, 758 sunt în Oradea. Persoanele cu studii superioare au de ales dintre 52 de joburi.
Posturile oferite pentru persoanele care au terminat o facultate sunt: agent achiziții, analist calitate, analist cumpărări, asistent manager, contabil, coordonator SSM, dirctor general, economist, expert mentenanță, gestionar, inginer construcții civile, inginer căi ferate, inginer automatizări, inginer producție, inginer sistem, inginer IT, inspector resurse umane, manager marketing, manager dezvoltare, planificator, programator, inginer proiectant, specialist achiziții, specialist resurse umane, etc.
Pentru persoanele cu studii medii sau școală profesională oferta este de 469 de slujbe. Se caută agenți cumpărări, agenți turism, agenți de securitate, ajutor ospătar, bucătar, casier, confecționeri îmbrăcăminte și încălțăminte, contabili, dispecer, dulgher, electrician, factori poștali, fierari betoniști, gestionari, instalatori, lucrători comerciali, magazineri, mecanici utilaje, operatori introducere și validare date, operatori CNC, ospătari, planificatori, recepționeri marfă, rectificatori, sculeri matrițeri, stivuitoriști, strungari, șoferi, tâmplari, tehnicieni mentenanță, vânzători, etc.
Muncitorii necalificați au la dispoziție 237 de locuri de muncă: distribuitori de presă, femei de serviciu, îngrijitori clădiri, manipulanți marfă, montatori subansamble, muncitori în construcții, lucrători în bucătărie, etc.
În județ, la Aleșd este disponibil un loc de muncă, la Beiuș – 9, la Marghita – 31 și la Salonta 71.
[impdf url=”https://www.bihon.ro/wp-content/uploads/2021/04/8328943LOCURIDEMUNCAVACANTE.pdf”]
Trimite articolul
Xdin pacate, sunt cam multe minciuni in articol…AJOFMul se tot lauda, dar au restante la plati de cel putin 2-3 luni. Motivarea – nu sunt bani. Bine ca in presa apar cu vrajeala si minciuni…
-
Buna ziua, va rog sa ne contactati pentru a clarifica intarzierile semnalate de dvs.Va multumesc, Bekesi Csaba, director executiv
-
Ar fi frumos sa le platiti pe toate…nu doar colegului de mai sus…sau dupa ce criterii sa platesc…cel care va este mai simpatic? Doamne fereste sa ajunga omul pe mana voastra…
-
Chiar nu stiu care sunt intarzierile la plata, noi avem angajat din somaj pt care primit ajutorul ajofm si este foarte punctual luna de luna
De ce nu pot aplica la acest Kurtzarbeit toate firmele ? Firma la care sunt angajat (Modex SCM ORADEA) a încercat sa aplice , dar a-a refuzat cererea datorită faptului ca nu am fost opriți in perioada de situație de urgentă și pt. ca avem angajați cu contract individual de munca și nu cu contract colectiv de munca . Menționez ca toate plățile datorate statului sunt lăzi . Se plătesc toate impozitele și taxele ca la oricare alta firma . Aștept unraspuns . Mulțumesc .