Criza sanitară a impus necesitatea unui cadru legislativ adaptat la situaţia specială, provocată de pandemia de Covid-19, în care statul a intervinit activ, cu scopul declarat de a păstra locurile de muncă şi de a susţine angajaţii şi angajatorii aflaţi în situaţii excepţionale, ca urmare a restricţiilor impuse de măsurile necesare pentru limitarea răspândirii infecţiei. Una dintre măsurile care şi-a dovedit din plin eficienţa, a fost aceea a şomajului tehnic, ca soluţie alternativă la încetarea contractului de muncă pentru angajaţii din sectoarele cu activitate restricţionată. Astfel, din bugetul asigurărilor pentru şomaj , AJOFM Bihor a plătit 75% din valoarea salariului brut angajaţilor aflați în şomaj tehnic, ca urmare a restricţiilor impuse de situaţia epidemiologică.
[eadvert]
„Această măsură s-a aplicat fără întrerupere, de la data încetării stării de urgenţă, pentru toate domeniile de activitate în care se menţin restricţiile sau se impun unele noi, până la ridicarea acestora, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2021. În județul Bihor au solicitat șomaj tehnic 2.161 de angajatori, pentru circa 14.000 de angajați în anul 2021, suma achitată ridicându-se la circa 22 de milioane de lei”, ne-a informat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.
Kurzarbeit
O altă măsură care și-a demonstrat din plin eficacitatea este reducerea programului de lucru – modelul Kurzarbeit, de inspiraţie germană, ce are ca scop reducerea impactului negativ pe piaţa muncii, produs de criza santiară, şi menţinerea măsurilor obligatorii ce vizează reducerea răspândirii virusului SARS-CoV-2. Ordonanţa a fost concepută astfel încât să acorde suport atât angajaţilor, cât şi angajatorilor. Conform acesteia, dacă cifra de afaceri a întreprinderii a scăzut cu cel putin 10%, faţă de luna anterioară aplicarii măsurii sau, cel mult, în luna de dinaintea lunii anterioare, comparativ cu perioada similară a anului anterior, angajatorul poate dispune unilateral, pentru cel puțin 10% dintre salariaţi, reducerea timpul de lucru al angajatilor. În aceste condiţii el poate primi de la stat, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, o indemnizaţie de 75%, care reprezintă diferenţa dintre salariul de bază brut, prevăzut in contractul individual de muncă, şi salariul de bază brut aferent orelor de muncă prestate, ca urmare a reducerii timpului de muncă.
„Indemnizaţia de 75% este transferată angajatorului după ce acesta îşi îndeplineşte obligaţiile declarative şi pe cele de plată aferente veniturilor din salarii, din perioada pentru care se face solicitarea de subvenţie. În Bihor, în cursul anului trecut, 1.443 de angajatori au solicitat Kurzarbeit pentru 28.218 angajați. AJOFM Bihor a transferat în contul acestora o sumă de 27.844.528 de lei”, a precizat directorul executiv al AJOFM Bihor.
Acesta a observat că, anul trecut, pe măsură ce a scăzut numărul angajatorilor care au solicitat șomaj tehnic, a crescut numărul celor care au solicitat Kurzarbeit. „Adică, în timp ce am cheltuit 22 de milioane de lei pentru șomaj tehnic, a crescut subvenția pe Kuzarbeit la 28 de milione de lei. AJOFM Bihor plătește anual ajutor de șomaj în valoare de circa 22 de milioane de lei. În 2020, anul de criză, am plătit șomaj tehnic, peste 150 de milioane de lei, iar în 2021, 22 de milioane de lei. Deci a scăzut tot mai mult numărul persoanelor aflate în șomaj tehnic. În schimb, au venit angajatorii și au cerut Kurzarbeit. Adică și-au readus oamenii din șomaj tehnic, dar nu au putut să le ofere activitate pe toate cele opt ore. Atunci au redus timpul de lucru, ba la șase ore, ba la patru ore prin Kurzarbeit”, a subliniat Békési Csaba.
Acesta a mai declarat că reducerea programului de lucru prin Kurzarbeit se bucură de succes și în 2022, nu neapărat din cauza pandemiei ci, mai ales, din cauza problemelor legate de lanțul de aprovizionare la nivel mondial, a semiconductorilor, a materiilor prime, etc.
Békési Csaba
Trimite articolul
Xdeci nu mai pot! deja de doi ani îl tot văd pe tipul ăsta sexos. frate, ești așa de bunoc!!!! ești cel mai sexi bugetar!!! tu trebuie să fuți, csabi. nu să te plictisești prin birouri
Foarte urat. La ajofm se aproba si se resping dosare pe “viciu de procedura” dupa bunul plac. Am avut o eperienta tare neplacuta cu omul asta. A avut un comporament arogant superior, deloc in slujba cetatenului in necaz.
voi ii sustineti pe Micula? asta beneficiaza de Kurzarbeit, saracul de el.