O soluție salvatoare pentru multe firme și mulți angajați din Bihor, care și-a dovedit eficacitatea, este kurzarbeit, programul care permite reducerea timpului de lucru cu până la 80% pentru 10% dintre salariați.
Condiții
Pentru a beneficia de kurzarbeit, firmele trebuie să aibă o scădere a cifrei de afaceri cu 10% față de luna similară din 2019. Sau se poate compara luna din 2022 cu media anului 2019. Se poate trimite în kurzarbeit 10% din totalul numărului de angajați.
[eadvert]
„Reducerea timpului de lucru poate fi de la 8 ore la 6, 4, 2 ore pe zi. Spre exemplu, dacă se reduce programul de lucru de la 8 la 4 ore pe zi, pentru o persoană cu un salariu de 3.000 de lei, rezultă că pentru 4 ore lucrate va primi 1.500 de lei, iar pentru celelalte 4 ore nelucrate va primi 75% din restul de 1.500 de lei, adică 1.250 de lei. Rezultă 2.750 de lei, din care 1.250 de lei vor fi plătiți de către AJOFM Bihor din fondul de șomaj”, ne-a explicat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor. Programul kurzarbeit a fost prelungit până la 31 decembrie 2022.
„Până la 7 iunie anul curent, și-a produs efectele Ordonanța de Urgență a Guvernului 132, care a introdus kurzarbeit. Este un ajutor la îndemâna angajatorilor care vor să-și păstreze resursele umane. Se știe ce greu este să-ți găsești resursă umană calificată. OUG 132 permite reducerea timpului de lucru cu până la 80%, de la 8 la 2 ore pe zi. Diferența de ore nelucrate se plătește de către angajator cu 75%, bani pe care îi recuperează din fondul ajutorului de șomaj”, a precizat șeful AJOFM Bihor.
Începând din 7 iunie 2022, OUG 73 prelungește acest program până la finalul anului 2022, în aceleași condiții. Mai mult de atât, având în vedere diferențele de preț, în cazul unităților unde există producție industrială, se mai introduce un criteriu, producția realizată.
„Având în vedere creșterile de prețuri, s-ar putea ca cifra de afaceri să nu fie mai mică decât cea din luna similară din 2019, dar producția s-ar putea să fie mai mică. Deci la o producție mai mică cu 10%, cifra de afaceri să nu scadă. Astfel s-a introdus și criteriul producției, care trebuie să fie mai mică cu 10%, pentru a beneficia de kurzarbeit”, ne-a declarat Békési Csaba.
Decizia de reducere a timpului de lucru se ia de comun acord între conducerea unității și conducerea sindicatului sau reprezentanții salariaților. După aceea, prin acte adiționale se modifică programul de lucru.
4.700 angajați în Bihor
„Măsura s-a dovedit a fi extrem de productivă. Avem foarte multe unități care au fost salvate de la concediere colectivă de kurzarbeit în Bihor. Unități care nu făceau sau nu fac față diferitelor presiuni de pe piață, fie că este vorba de lipsă de materie primă, de lipsă de componente auto, de contractarea pieței, de probleme financiare au fost salvate de acest program”, a precizat directorul executiv al AJOFM Bihor.
În județul Bihor, la început au apelat la kurzarbeit unitățile mici.
„Acum au apelat și unitățile mari. Pentru luna aprilie 2022 am avut 91 de firme cu 4.760 de persoane, solicitări în valoare de peste 4 milioane de lei. În aprilie 2021 am avut 142 de firme cu 3.700 de persoane și solicitări de 3,5 milioane de lei”, ne-a informat Békési Csaba.
Citiți principiile noastre de moderare aici!