Cu evidente ambiţii la o carieră mai consistentă în politica locală, Melinda Kirei a urmat moda celor de prin primării şi a expus presei un raport de activitate la un an de la preluarea mandatului.
Opacitate municipală
Din start, consilierul a calificat atitudinea administraţiei Bolojan drept opacă şi orgolioasă.
„Greu m‐am obișnuit cu faptul că, fiind în opoziție în Consiliul Local, orice propunere constructivă și legală este ignorată de majoritate sau de conducerea Executivului. Exemplele concrete sunt menționate în raportul de activitate. Mă refer la prelungirea contractului cu Luxten și la Regulamentul pentru acordarea titlului de cetățean de onoare al municipiului Oradea”, explică Kirei.
Acuză Executivul şi pentru faptul că „primind materiale spinoase, cu probleme, doar cu o zi înaintea ședinței de consiliu, sau chiar în ziua respectivă, nu s‐a putut realiza o atmosferă de lucru, de dezbatere de idei și observații în ședințele de comisii. Astfel, am fost obligată să prezint obiecțiunile mele în ședința de consiliu, unde probabil din orgoliu, ca Executivul să nu sufere pierdere de imagine, s‐a tranșat prin vot, bineînțeles, cu rezultat previzibil. Nu sunt vânătoare de greșeli, dar nici nu pot vota hotărâri cu omisiuni sau neajunsuri”.
„Declaraţii sforăitoare”
A repus pe tapet una dintre temele sale predilecte – publicarea pe site-ul Primăriei a tuturor rapoartelor întocmite de instituţiile de control, după verificările din Primărie. A cerut asta în mai multe rânduri, dar susține că i s-a răspuns superficial, că Primăria e preocupată de asigurarea transparenţei.
„În conformitate cu prevederile art. 44 din Legea administrației publice locale nr. 215/2001 republicată, de data aceasta în loc de propunere de hotărâre voi iniția direct proiect de hotărâre privind obligația ca pe pagina web a Primăriei Oradea să fie afișate procesele-verbale încheiate de diferite organe de control (Direcția de Sănătate Publică, Curtea de Conturi, ANAF etc.) în urma controalelor la Primăria Oradea și la instituțiile, societățile subordonate, dacă acestea nu au fost contestate, sau varianta finală după soluționarea contestației. Cu atât mai mult cu cât Primăria Oradea, prin primarul Ilie Bolojan, a semnat Declarația de Aderare la valorile fundamentale, principiile, obiectivele și mecanismul de monitorizare a Strategiei Naționale Anticorupție. Declarația se găsește pe pagina web a Primăriei, iar eu doresc fapte, măsuri concrete, nu declarații sforăitoare”, susţine Kirei.
Cu ţintă
Kirei şi-a încheiat raportul cu o săgeată adresată direct lui Ilie Bolojan, prim-vicepreşedinte al PNL. „Nu pot să mă abțin să fac o observație poate răutăcioasă, dar pertinentă, văzând ultimele luări de poziție. Acum doi‐trei ani, când firmele mici au fost obligate să plătească impozit pe cifra de afaceri și li s‐a interzis utilizarea impozitării profitului brut, în afară de reprezentanții UDMR aproape nimeni nu a protestat. Acum, când poate fi vorba și de firme mari, mulți se grăbesc să condamne intenția, care într‐adevăr e contraproductivă”, a declarat consilierul, referindu-se la ultima intervenţie publică a liderului liberal.
Citiți principiile noastre de moderare aici!