Ieșită în conferință de presă, luni, la cinci zile de la ședința ordinară de Consiliu local, lidera grupului de consilieri UDMR pretinde scuze publice de la primarul Ilie Bolojan. În plenul CL, la dezbaterea proiectului referitor la majorarea costului mediu lunar de îngrijire în creșe, primarul a taxat ca „grețoșenii” și minciuni observațiile grupului PSD cum că taxa de creșă ar trebui redusă pentru că Oradea are, și așa, cea mai mare fiscalitate din Vest și unele dintre cele mai mici salari medii din țară.
Kirei susține că, de fapt, costul creșei în Oradea este umflat artificial și chiar ilegal, motiv pentru care spune că va ataca proiectul de hotărâre în contencios administrativ. Consilierul a prezentat o comparație Cluj – Oradea, din care reiese că părinții orădeni plătesc de trei ori mai mult pe creșa de stat, față de cei din Cluj – cca 381 lei, la Oradea față de 110 lei, la Cluj.
Consilierul a mai anunțat că nu va mai candida pentru un nou mandat în legislatura viitoare.
Ilegal?
„Costul mediu lunar calculat de DASO este umflat artificial, cu scopul de a crește veniturile instituției prin contribuțiile lunare ale părinților sau reprezentanților legali”, este acuza adusă de Kirei Melinda. Spre comparație, acest cost mediu lunar va fi de 1908 în anul școlar 2020 – 2021, la Oradea, față de 1427 lei, cât a fost în intervalul anterior. Spre comparație, același cost mediu lunar este de 550,62 lei, la Cluj, adică aproape un sfert din ce se practică la noi.
Kirei susține, în aceste condiții, că „ este evident că suma avansată de DASO include și cheltuieli de personal”, ceea ce este ilegal, din moment ce hotărârea de guvern care reglementează în acest domeniu spune că părinții suportă un procent doar din cheltuielile de întreținere a creșei, nu și din cele de dezvoltare sau de personal.
Kirei susține că DASO mai practică încă un artificiu pentru a crește contribuția părinților: „în calculul costului per copil per zi folosește 224 zile pe an, adică numărul efectiv al zilelor de funcționare iar în calculul costului mediu lunar folosește 252 de zile într-un an, (21 zile pe lună); dacă ar fi folosit acest număr de zile ar fi rezultat un cost mediu lunar de 1.696 lei”.
Consiliera umblă și la coarda sensibilă a contribuabilului, arătând că, de fapt, impactul corespunzător contribuției părinților ar fi undeva la peste 231.000 lei, adică „aproximativ 10% din costul de funcționare (fără evenimente) al APTOR”, organizatorul de evenimente al Primăriei și promotorul de imagine al urbei.
Trimite articolul
Xin Oradea Bolojan e boierul iar oradenii sunt sclavii lui voluntari , ca doar il iubesc neconditionat si il voteaza cu doua maini… care-i problema da ca la roman ii place sa fie sclav ?
Este adevarat , Oradea are cea mai mare fiscalitate din vestul tarii.
Se poate vedea și partea plină a paharului: Costurile lunare se ridică la 1908 lei iar părinții plătesc 381 lei. Înseamnă că diferența de peste 1500 lei o suportă primăria… Nu-i destul?
-
“Înseamnă că diferența de peste 1500 lei o suportă primăria…” .. Clau, si primaria de unde naiba are bani, nu din taxele si impozitele , deloc “modeste” , incasate de la oradeani, adica de la noi…
BOLOJAN PERVERSUL NUL VOTATI FRAERILOR