La 75 de ani de viaţă şi 50 de ani de jurnalism, din care 15 la Cotidianul, cunoscutul ziarist Cornel Nistorescu a adunat în paginile unei cărţi o selecţie de articole publicate sub titlul „Cartea exasperării mele. Cincisprezece ani la Cotidianul”, volum apărut anul trecut la Editura Casa Serafim.
„Am încercat să fac o selecţie. Am renunţat la multe articole care nu mai spun nimic, iar pe cele selectate am intervenit cu corecturi nesemnificative. Mare mi-a fost mirarea. Unele parcă ar mai spune ceva”, scrie jurnalistul în prefaţa cărţii”.
Miercuri, 31 ianuarie, Cornel Nistorescu şi-a lansat volumul la Oradea, în sala de conferinţe a Muzeului Ţării Crişurilor. Moderatorul evenimentului a fost Miron Beteg, secretarul general al Revistei Familia, iar invitat să vorbească despre carte a fost filosoful și omul politic român, prof. univ. dr. Andrei Marga.
[eadvert]
„Acoperind un interval dintre 2009 şi 2023, cartea e evident, după cum sugerează şi subtitlul, o selecţie din textele publicate în Cotidianul şi, înainte de toate, ce se poate remarca este că acoperă subiecte de la amintiri despre Ion Raţiu şi regele Mihai, la îndemnul la muncă pentru actualul preşedinte, la hashtag #rezist şi problemele Uniunii Europene”, a punctat în deschiderea evenimentului Miron Beteg.
Făcând referire la titlul inspirat al cărţii, acesta a subliniat: „Exasperarea este o stare de iritare la culme, un sentiment de agasare, o enervare dusă la extrem, împinsă până către disperare, până la pierderea propriei speranţe. Şi mai mult, Cornel Nistorescu pune în prefaţa cărţii o întrebare esenţială pentru orice persoană publică: «Au trecut 50 de ani de presă şi încă mă mai întreb dacă nu cumva erorile mele au contribuit la ce-i mai rău în situaţia de acum». Acest acum se referă nu mai mult decât la sfârşitul anului trecut”, a spus Miron Beteg remarcând faptul că pentru Cornel Nistorescu, orice problemă, orice eveniment, orice decizie, devine în scris o problemă personală, soarta românilor asimilând-o personal text după text. „Cornel Nistorescu simte epidermic şi căldura şi îngheţul realităţii către care nutreşte. Gândind şi scriind atât de asumat, poţi ajunge, evident, şi la exasperare”.
„Colonizaţi de mass-media”
Înainte de a se referi la cartea gazetarului, prof. univ. dr. Andrei Marga a vorbit mai întâi despre mediatizare, făcând şi o scurtă caracterizare a jurnalistului de astăzi. În evoluţia mediatizării se constată două lucruri fundamentale, spune profesorul: „A crescut şansa cititorului de a se informa, dar a crescut şi controlul asupra informaţiei. (…) Informaţiile sunt luate sub monopol, şi asta înseamnă că între realitate, mediatizare şi adevăr se cască o distanţă, chiar o prăpastie, sau în orice caz s-a produs o ruptură”.
„Suntem colonizaţi de mass-media”, spune Andrei Marga, care subliniază faptul că viaţa noastră este sub controlul mass-media care astăzi sunt lipite de problema conducerii societăţii. „Mass-media e astăzi în această ambiguitate: între tendinţa totalitară şi tendinţa emancipatoare”, punctând şi faptul că acum consumatorul de media nu mai are răbdare să caute adevărul ci înghite din greu fake news (ştiri false).
Referitor la cartea pe care o lansează Cornel Nistorescu la Oradea, Andrei Marga spune că este o cronică a acestor decenii din perspectiva democratizării şi dezvoltării indigene în care gazetarul atenţionează că România plăteşte din greu. Şi-a adoptat o constituţie deomcratică, la fel ca oricare altă ţară din regiune, o constituţie aidoma ţărilor care se dezvoltă (Polonia, Cehia, Ungaria), dar România în loc să o aplice, a trecut la autoritarism „incult şi obez”, care afectează dezvoltarea ţării.
„Câine de pază, sau câine rău”
Cornel Nistorescu mărturiseşte că dedică această carte, la împlinirea a 75 de ani de viaţă şi 50 de gazetărie, prietenilor, apropiaţilor şi adversarilor săi, o carte care însumează articolele mai importante din cei 15 ani petrecuţi la Cotidianul. „Eu nu am vrut să se spună despre mine că am trăit într-o perioadă şi că m-am făcut că n-am ştiut de ce trăim. Dacă această carte pe alocuri vă face părtaşi pe un subiect sau altul, e un pas înainte, e un câştig”.
De-a lungul anilor spune că şi-a dorit să scrie despre ceea ce trăim, dar nu neapărat ca simplă relatare, la faza de reportaj, ci la modul de întrebare şi îndoială. Acesta a şi fost tipul de editorial pe care l-a abordat în Cotidianul, exprimându-şi îndoielile, nemulţumirile şi exasperările. „Meseria mea este fie de câine de pază, fie de câine rău pur şi simplu, fie de om care semnalează societăţii câteva din problemele ei de fond”.
Gazetarul subliniază faptul că noi, ca societate românească, nu putem să ne mândrim că putem face „o geografie a bucuriilor noastre de pe parcursul a 34 de ani”, pentru că în ciuda mersului spre Vest, ne-am dus înapoi spre „slăbiciunile Estului”. Jurnalistul aminteşte de neputinţa, mizeria, micimea din comportamentul oamenilor din instituţiile româneşti.
„În relaţia cu cetăţeanul avem parte de instituţii ocupate de figuranţi, de impostori, de neprofesionişti. Este o exasperare în faţa instituţiilor care duce România, după părerea mea, într-o direcţie primejdioasă. Am încercat să lansăm în Cotidianul tot felul de proiecte utile nu pentru noi ci pentru cei care ar dori să le aplice, politicieni care ar dori să se implice, pentru oameni din ONG-uri care vor să îşi asume. Am publicat inclusiv o agendă de preşedinte al României cu priorităţi întocmită de o echipă redacţională şi după discuţii îndelungate cu diverşi colaboratori ai noştri şi prieteni, în speranţa că acest proiect va fi asumat. Am încercat o Românie a cetăţenilor, o mişcare pentru a vedea în ce măsură cetăţenii sunt dispuşi să se implice într-o schimbare în societate”, precizează Cornel Nistorescu, concluzionând că „salvarea societăţii noastre este curăţirea instituţiilor publice, care se poate face cu o campanie de la vârf, până la bază, cu experţi, cu universitari, cu import de expertiză, cu străini; altfel, cu aceste piramide de neputinţă, de corupţie, de prostie, de prefecătorie, de oameni foarte modeşti, nici măcar nu putem pluti”.
Jurnalistul şi-a dorit ca lansarea cărţii sale să fie la Oradea. „Oraşul este o legendă modernă a zilelor noastre pe lângă care am trecut de multe ori grăbit spre Vest, şi pe lângă care am trecut de multe ori obosit dinspre Vest spre România şi în care am ajuns şi din cauza legendelor care circulă, că este ceva cu totul special, un alt tip de lume”, spune Nistorescu, precizând că în încheierea acestei cărţi a pus cele două articole intitulate „Oradea – un model pentru ţară”, lăsând loc de optimism pentru că „Oradea arată că se poate, că mai avem loc de speranţă”.
Seara s-a încheiat cu o sesiune de autografe oferite pe volumele pe care Cornel Nistorescu le-a pus gratuit la dispoziţia celor prezenţi în sala de conferinţe. Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor împreună Revista de Cultură Familia și Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea.
Trimite articolul
XNumitul Nistorescu Cornel prezentat drept mare conștiința a fost un mare elogiator al lui Ceaușescu. L-a însoțit în ultima lui vizita în Iran. I-a înălțat elogii. Acum îl elogiază pe Ilie Bolojan. Mai rău. Chiar și pe sinistra Angela Lupșa. Lansarea de ieri, plătită de Consiliul Județean Bihor, e o recompensa. Corupție pe față. Jaf. Sa ne mai mire matrapazlicurile Antoniei Nica când protectorul ei politic face asta? Bolojan, nu ne lua drept fraieri! Vine scadenta!
Adevar graieste.
Triste timpuri. În Jurnal bihorean I se aduc laude propagandistuluiui ceaușist Nistorescu. În Crișana un anume Ion Simut îl ridica în slavi pe agentul de influenta Breban Nicolae. Jalnic!
Asta nu ai cum 🙁 organizatia “cosa nostra” din Sicilia au fost mici copii pe langa cei din sistemul bugetar din Romania .
Curatarea mass-media de securisti ar fi un titlu mult mai potrivit.
De cand au renuntat fratii Ratiu la Cotidianul cenzura comentariilor e regula si colaboratorii de valoare s-au rarit ceva de speriat. SINGURUL EDITORIALIST E ACUM NISTORESCU.
Sunt curios cat va mai dura pana la dizolvare, ca pe tot ce pun mana securistii se ususca.
Nu degeaba acum cateva luni au inceput articole gretos encomiastice pentru Oradea bolojana.
Si urmeaza lansarea de carte – unde altundeva? in fieful lui Coldea SRI tv.
Suntem pe maini bune!
De ce nu se pot vizualiza pozele din galerie?