„Nu cred că e ceva imposibil de pus în practică în altă țară, e doar o chestiune de dorință în primul rând, precum și de tratarea cu seriozitate a tot ce înseamnă organizarea într-o situație de criză”, explică bihoreanul, referindu-se la țara urmărită de tot mapamondul după ce a devenit lideră detașată în vaccinarea contra virusului Covid-19.
Alin Bogdan Avram a fost jurnalist și mai apoi șeful de cabinet al deputatului Ioan Sorin Roman. În urmă cu șapte ani, a părăsit definitiv România, cu destinația Israel. Jurnalistul spune că acum locuiește lângă Tel Aviv, la Petah Tikva. „A plecat. Sper ca Bunul Dumnezeu să-i ajute să-şi îndeplinească visurile, să uite de răutăţile de care au avut parte (mai ales în Cefa), dar să nu uite de țara lor!”, a spus atunci deputatul PSD Bihor.
Înainte cu un an, pe fondul campaniei electorale din Cefa, Alin Bogdan Avram a primit amenințări. „Am fost provocat la o confruntare fizică, am fost făcut jidan borât, am suportat umilinţa în spatele uşilor închise, pentru că nu cred că violenţa e mijloc de comunicare, iar pumnul nu poate fi argument. Soţia mea s-a chinuit o oră să o liniştească pe fiica noastră de 2 ani, care nu înţelegea de ce cineva urlă afară. Mă întreb ce e mai deranjant? Părerea mea politică? Apartenenţa religioasă a familiei mele? Faptul că existăm? Ce să fac? Să-mi trag un glonţ în cap? Nu am armă şi nu cred că ar rezolva ceva asta. Mai mult, nici nu am de gând să fac un astfel de gest”, spunea tânărul într-o impresionantă scrisoare deschisă, adresată preotului și primarului din Cefa.
Fostul jurnalist are o cu totul altă perspectivă de viață în Israel și a acceptat să ne explice cum a rezolvat țara sa de adopție problema vaccinării, fenomen criticat în România ca urmare a lipsei dozelor de vaccin. Alin Avram a vorbit despre succesul organizării acestei campanii în Israel, chiar cu o zi înainte de a se vaccina el însuși. În această țară, se vaccinează 24 de ore din 24. Primii pași par a fi fost fost urmați și în România întocmai ca în Israel, dar diferența între ceea ce s-a obținut la noi, față de acolo, este colosală. În România a fost anunțată recent blocarea programării, motivul fiind lipsa dozelor de vaccin. În Bihor, din aceleași cauze, doar 7 centre de vaccinare funcționează, dintr-un total de 23.
„După cum probabil ai văzut, suntem undeva la un sfert de populație vaccinată. S-a început cu tot ce înseamnă angajați din spitale, după care s-a trecut la bătrânii instituționalizați și ulterior la toți cei peste 65 de ani. Începând de duminică, vârsta persoanelor care se pot înscrie pentru vaccinare a scăzut la 40 de ani, însă în paralel sunt vaccinați și tineri cu vârsta între 16 și 18 ani, care au examenele de sfârșit de an. Procedura e extrem de simplă. Soacra mea, care are 83 de ani, a primit ambele doze. Înainte de a o programa, am primit un sms de la casa de asigurări la care suntem înscriși (Maccabi), fiind anunțați că se poate înscrie la vaccinare. Același lucru s-a întâmplat pentru mine și soția mea, noi vom face mâine (miercuri, 27 ianuarie 2020 – n.r.) prima doză și suntem foarte încrezători. De fapt, marea majoritate a israelienilor sunt pentru vaccin, pentru că asta este șansa noastră să revenim la o viață normală. Excepție fac comunitățile de evrei ortodocși, care nu agreează vacinarea și care au fost principalele focare mari de îmbolnăvire”, spune jurnalistul.
Alin Avram povestește că în procesul vacinării sunt implicați foarte mulți voluntari.
„Încă o chestiune, în continuare se testează foarte mult gratuit, în afară de cele patru case de asigurări. La nivelul orașelor, în parcările mari sunt organizate centre de testare care sunt mereu pline. Și eu am făcut cinci teste, de două ori fiind contact al unui bolnav infectat cu coronavirus.
Acum văd că în România durează mult toată procedura de vaccinare. În Israel e foarte simplu, vii, introduci cardul (care stochează toate informațiile medicale), primești numărul de ordine și în cinci minute ai terminat. Sunt foarte mulți voluntari peste tot, de la cei care te direcționează până la cei care vaccinează. Nu cred că e ceva imposibil de pus în practică în altă țară, e doar o chestiune de dorință în primul rând, dar și de tratarea cu seriozitate a tot ce înseamnă organizarea într-o situație de criză. Poate aici e «avantajul» organizării din perioadele cu bombardamente sau cu război, totuși, nu sunt lucruri imposibile”, spune Alin Avram.
Conform Times of Israel, la o lună după administrarea serului, Israelul anunță o scădere semnificativă a infectărilor.
Comunitatea internațională privește cu atenție spre Israel – țara care a vaccinat până acum cel mai mare procent din populație (aproape 42% potrivit Our World in Data) – pentru obține date despre efectele timpurii ale imunizării împotriva Covid-19. În ultimul său raport, Maccabi Healthcare vorbește despre faptul că spitalizările încep să scadă brusc la 18 zile după ce oamenii au primit prima doză de vaccin, dar acum Israelul se teme că s-ar putea confrunta cu o variantă mutantă a virusului Covid-19. JB – V.B.
Foto: arhiva personală
Trimite articolul
XNu înseamnă că neapărat este și bine că toată populația se vaccinează, căci părerile sun împărțite și între medici iar perioada de probă a efectelor de tot felul nu a fost efectuată.
Rezultatele se vor vedea în timp iar dacă pt unii Israelul de acuma este de urmat pt alții nu, și asta trebuie luată în considerare și fiecare să decidă pt corpul lui.