„Pusă la zid’’ de părinţii elevilor din Ştei, eliminaţi de la Bacalaureat pe motiv că ar fi copiat, jurista Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Teodora Mănoiu, se apără. După ce judecătorii Curţii de Apel Oradea au amânat soluţionarea celor 12 recursuri declarate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor împotriva hotărârilor pronunţate de Tribunalul Bihor pe motiv că recurentul nu a achitat taxa judiciară de timbru, în cuantum de 80 de lei, părinţii au acuzat-o pe juristă de rea credinţă ori de incompetenţă.
Practic, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a achitat doar 20 de lei, în loc de 100 de lei, cum prevedea legea. ,,Cele 12 cauze au fost amânate pentru că reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor nu s-au confirmat obligaţiilor legale de a plăti taxa de timbru adecvată fazei procesuale pe care ei au promovat-o. Instanţa a amânat astfel toate cauzele pentru lunile septembrie şi octombrie’’, declara la ieşirea din sala de judecată avocatul elevilor, Arpad Kolozsi acuzându-i pe reprezentanţii IŞJ Bihor că nu pot controla situaţia, din lipsă de profesionalism ori din dorinţa de a tergiversa.
„Lecţie de drept”
Încolţită din toate părţile, jurista Mănoiu a fost silită să iasă într-o conferinţă de presă, dorită o ,,lecţie de drept’’, în care aceasta a încercat să arate că Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor nu poartă nicio vină în această situaţie, ci că s-a conformat solicitărilor instanţei de judecată. Mănoiu a precizat că în citaţia Curţii de Apel era menţionat că ISJ Bihor trebuie să achite, în fiecare dosar, taxa judiciară de timbru în valoare de 20 de lei, iar ulterior, în timpul procesului din 19 august, a revenit asupra deciziei taxării recursului, obligând Inspectoratul la plata a încă a 80 de lei, pentru fiecare dosar.
„Am dorit să facem această conferinţă de presă pentru că am considerat că trebuie să fie clarificate anumite aspecte legate de şedinţa de judecată de la Curtea de Apel Oradea din 19 august 2015, în dosarele în care s-a discutat recursul înaintat de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor împotriva sentinţelor Tribunalului Bihor prin care s-a admis suspendarea efectelor unor procese verbale a candidaţilor de la Centrul de examen Colegiul Tehnic <<Unirea>> Ştei, sesiunea iunie – iulie a examenului de bacalaureat. Având în vedere că, pe 19 august, la şedinţa de judecată, instanţa a revenit asupra cuantumului taxei de timbru stabilită iniţial, (instanţa a stabilit pentru ISJ Bihor obligaţia de a suplimenta cu 80 de lei taxa de timbru, faţă de cea depusă de către noi), schimbând temeiul juridic al acestei decizii. Este o lecţie de drept pe care vă rog să aveţi răbdare să o parcurgeţi împreună cu mine ca să puteţi înţelegeţi faptele aşa cum s-au întânplat şi să le relataţi în consecinţă.
Cronologic s-au întâmplat următoarele: ISJ a depus recurs împotriva sentinţei Tribunalului Bihor, în 22 iulie. Suntem citaţi de către Curtea de Apel Oradea în urma primirii acestor recursuri, care au fost întocmite în 28 iulie şi comunicate ISJ în 30 iulie (cu menţiune pentru ISJ de a achita taxa de timbru în fiecare dosar de 20 de lei). Această decizie a fost justificată de instanţă în temeiul art. 27 din OUG 80/2013. ISJ s-a conformat hotărîrii instanţei, a plătit această taxă de timbru şi am înaintat dovada plăţii ei la CAO, conform OP. La dosarul cauzei, la fiecare din cele 12 dosare, existau dovezile cum că s-a achitat taxa de timbru de către ISJ.
La termenul de judecată din data de 19 august 2015, instanţa de judecată revine asupra deciziei taxării recursurlui nostru şi stabileste că nu este suficient că am timbrat cu 20 de lei. Astfel, schimbă temeiul juridic în baza unei încheieri care încă nu este redactată, dar în comunicatul de presă al Curţii de Apel Oradea este invocat art. 24 alin. 2 din OUG 80/2013, potrivit căruia recursul se timbrează cu suma de 100 lei. În consecinţă, în şedinţa din 19 august, ne stabileşte, verbal, obligaţia de a depune diferenţa de taxă de timbru de 80 de lei”, a explicat jurnaliştilor Mănoiu.
Ghiocel în faţa instanţei
Cu toate că în şedinţa din 19 august, în faţa completului de judecată, Mănoiu nu a rostit nici un cuvânt, aceasta susţine că nu are cum să discute decizia instanţei şi a asigurat că Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor se va conforma acestei decizii, că va timbra şi va completa timbrajul pentru a nu mai exista suspiciunea că IŞJ „nu doreşte, nu poate ori că nu ştie să-şi facă treaba”.
„Vreau să se înţeleagă foarte clar că nici eu, nici domnul avocat (Arpad Kolozsi – n.r.) nu avem nimic de spus în legătură cu această situaţie. Taxa de timbru o stabileşte instanţa de judecată . Dacă ei dispun să taxăm x lei, atâta se taxează”, a conchis Mănoiu.
48 de procese câştigate
Reamintim că, urmare a unei sesizări privind existenţa unor similitudini între 42 de lucrări la matematică provenind din Centrul de examen de la Colegiul Tehnic „Unirea” Ştei, la solicitarea Ministerului Educaţiei, Comisia Judeţeană de Bacalaureat a dispus analiza înregistrărilor din toate cele 14 săli în care s-a desfăşurat proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie).
După ancheta desfăşurată de reprezentanţii ISJ Bihor, 108 de candidaţi din cei 191 care au susţinut examenul în acest centru, au fost eliminaţi, iar 37 de dascăli au fost cercetaţi disciplinar.
48 din cei 108 elevi de la Colegiul Tehnic „Unirea” Ştei, eliminaţi din examenul de bacalaureat pe motiv că ar fi copiat la proba obligatorie a profilului, au acţionat în instanţă Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor – Comisia Judeţeană de Bacalaureat Bihor. Elevii au reuşit să-şi recâştige diplomele, magistraţii dispunând suspendarea proceselor verbale de sancţionare cu eliminarea din examenul de bacalaureat – sesiunea iunie 2015, însă decizia instanţei a fost atacată cu recurs de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!