Asociaţia „Gata oricând”, prin Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Bihor, a obţinut finanţarea Ministerul Tineretului şi Sportului pentru un proiect inedit care îşi propune să-i familiarizeze pe tinerii din Oradea cu viaţa rurală din regiunea Munţilor Pădurea Craiului. Proiectul, în valoare de 14.300 de lei, vizează şi constituirea unui grup de tineri, iubitori ai naturii, care, în viitorul apropiat, vor putea să desfăşoare acţiuni de volutariat în situl Natura 2000, Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului.
Pe parcursul proiectului, circa o sută de elevi şi studenţi din Oradea sunt invitaţi să îşi demonstreze interesul faţă de viaţa comunităţilor rurale din: Roşia, Căbeşti, Remetea, Vadu Crişului, Şuncuiuş, Bratca, Damiş, Vârciorog şi Măgeşti sau dorinţa de a se implica în acţiuni de voluntariat la nivelul sitului.
Paul Iacobaş, coordonatorul proiectului, subliniază că, în urma discuţiilor cu studenţii şi elevii orădeni, 20 dintre aceştia vor fi selecţionaţi pentru a participa la o tabără, organizată tocmai pentru ca ei să cunoască nemijlocit viaţa de fiecare zi a locuitorilor din satele montane ale Bihorului. Alţi 20 de tineri vor fi prezenţi la cea de a doua ediţie a festivalului anual „Straiţa plină”, din comuna Roşia.
Clubul prietenilor „crăişori”
„Proiectul îşi propune să permanentizeze cadrul în care tinerii orădeni se pot implica în viaţa comunităţilor rurale şi în activităţile specifice sitului Natura 2000. În acest scop, ne-am dori să putem închega un grup de circa 15 persoane care să se constituie în «Clubul Prietenii Pădurii Craiului». Pe viitor ele ar urma să realizeze proiecte specifice activităţilor de protecţie a Sitului Natura 2000”, explică Paul Iacobaş.
Nu e de neglijat nici faptul că, prin interviurile pe care participanţii la tabără le vor realiza cu locuitori ai localităţilor din munţii Pădurea Craiului, ei pot pune la dispoziţia autorităţilor locale informaţii valoroase cu privire la nevoile comunităţilor pe care le administrează.
Citiți principiile noastre de moderare aici!