Helmut Raith este unul dintre cei mai importanți taxidermiști din Austria, cu peste 40 de ani de experiență. Lucările sale fac parte din nenumărate expoziții, muzee și târguri din Europa.
Marţi, 6 august, Helmut Raith a prezentat publicului orădean o parte din munca sa expusă în cadrul expoziţiei „Animale din patru continente: Africa”.
Evenimentul a fost organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal împreună cu Präparator Raith GmbH şi cu sprijinul Consiliului Județean Bihor și al Primăriei Municipiului Oradea. Präparator Raith GmbH are o vastă experienţă în prezentarea muzeală a expozițiilor de istorie naturală precum și specialiști în consultanță pentru producții de film și teatru. Cu o profundă înţelegere a comportamentului animalelor, a anatomiei lor şi cu un talent pentru detalii, taxidermistul a creat diorame care oferă privitorilor o imagine realistă a habitatului natural.
În deschiderea expoziţiei, dr. Florina Ciure, şefa Secţiei Istorie a mulţumit tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei expoziţii, iar Adrian Gagiu, șeful Secţiei Ştiinţele Naturii și Muzee memoriale și curatorii expoziției, a considerat expoziţia ca fiind una excepţională atât prin calitatea lucrărilor, cât şi prin organizarea impecabilă la care şi-au dat concursul toate secţiile muzeului orădean, printr-un efort de echipă.
Şi artă, şi ştiinţă
Expoziția include o varietate largă de specii, de la prădători ca leii și gheparzii, la erbivore mari, ca elefanții, girafele și zebrele, oferind astfel o privire de ansamblu asupra complexității și diversității faunei africane. Majoritatea animalelor provin de la grădini zoologice, unde acestea au decedat, sau sunt create de Helmuth Raith.
„Taxidermia este în acelaşi timp şi ştiinţă, şi artă, pentru că aceste lucrări implică o cunoaştere la perfecţie a anatomiei animalelor respective, a biologiei lor, a comportamentului, a habitatelor, şi în acelaşi timp este şi artă pentru că necesită o punere în scenă. De multe ori veţi vedea că aceste animale naturalizate redau anumite scene de viaţă. În principal expoziţia se axează pe fauna africană, dar câteva sunt din fauna altor continente, ca un fel de anticipare a ceea ce noi sperăm să fie o colaborare pe termen lung cu domnul Raith şi echipa dânsului, şi cu doamna Szilágyi Brigitta ca organizator”, a spus Adrian Gagiu, atrăgând atenţia mai ales asupra animalelor cu gura deschisă, pentru că acolo se poate observa cel mai bine naturaleţea şi acurateţea cu care a lucrat taxidermistul.
Adrian Gagiu a precizat că Helmuth Raith a donat cu această ocazie Muzeului Ţării Crişurilor, cinci animale: un uliu şorecar, o coţofană, o marmotă, un bursuc şi o vulpe. Acestea vor fi incluse în expoziţia peramnentă a muzeului orădean.
La vernisaj, alături de Helmuth Raith a fost prezentă Brigitta Szilágyi, orădeancă de origine, care s-a ocupat de partea de organizare și de management a acestui proiect. Brigitta Szilágyi colaborează cu Helmuth Raith de 15 ani realizând împreună multe proiecte mai ales pentru muzee din Europa. Este pentru prima dată când vin cu un astfel de proiect în România.
„În expoziţie puteţi admira specii remarcabile din America, Asia şi Europa. Pentru mine acest eveniment are o semnificaţie specială. Este bucuria de a cunoaşte oameni noi, dar şi de a reîntâlni prieteni cu care împărtăşim aceeaşi pasiune pentru natură şi comunitatea noastră”, a spus orădeanca.
Ateliere şi seminarii
Parte din acest proiect vor fi şi atelierele pentru copii, care vor fi organizate pe parcursul acestei expoziţii, susţinute de pedagogul Alice Rus, prezentă şi ea la vernisaj. Aceste ateliere vor include activități practice și prezentări informative, menite să le dezvolte cunoștințele despre biodiversitatea africană și importanța conservării acesteia. Copiii vor putea participa la sesiuni de desen, modelare și chiar jocuri educative, care să le stimuleze interesul și curiozitatea pentru natura sălbatică.
„Doresc să îi mulţumesc domnului Raith pentru posibilitatea de a face parte din acest proiect minunat. Este o onoare să pot contribui la transmiterea importanţei conservării şi protejării habitatului nostru către copii. Educarea copiilor este esenţială pentru viitorul planetei noastre”, a spus Alice Rus, care apreciază că aceste ateliere vor contribui la dezvoltarea intelectuală şi creativă a copiilor.
Helmuth Raith reprezintă a cincea generaţie dedicată acestei profesii. Taxidermistul va organiza, împreună cu Brigitta Szilágyi seminarii în cadrul Muzeului Ţării Crişurilor pe tema taxidermiei, dar şi pe tema gestionării durabile a pădurilor şi a faunei.
La vernisaj, Helmuth Raith a mulţumit pentru sprijinul acordat în organizarea acestei expoziţii la Oradea. „Doresc ca prin arta taxidermiei să aduc cât mai aproape de public, într-un mod accesibil, aceste animale pentru a fi cunoscute în detaliu, mai ales cele din fauna africană. Scopul nostru este ca un număr cât mai mare de oameni să se bucure de frumuseţea şi diversitatea speciilor”, a spus taxidermistul.
Expoziţia va fi deschisă până la sfârşitul lunii decembrie. Program de vizitare: august-octombrie: marți-duminică: 10.00-18.00, noiembrie-decembrie: marți-duminică: 9.00-17.00.
Citiți principiile noastre de moderare aici!