Jumătate dintre deţinuţii încarceraţi la Penitenciarul Oradea reprezintă forţă de muncă specială în diverse domenii. Cei 229 de puşcăriaşi asigură muncă necalificată în lucrări în agricultură (prăşit manual, irigat, recoltat), gospodărie comunală (curăţat parcuri şi spaţii verzi, amenajat şi curăţat străzi), activităţi auxiliare muncii necalificate (săpat şanţuri, recuperarea deşeurilor şi reciclarea acestora, lucrări de curăţenie, manipulat materiale etc.), debavurat piese precum şi activităţi de deservire în interesul locului de deţinere (curăţenie, prepararea hranei, întreţinerea instalaţiilor electrice, sanitare etc.).
De altfel, orădenii îşi amintesc că în urmă căderilor abundente de zăpadă din această iarnă, deţinuţii au fost printre primii ieşiţi în ajutorul cetăţenilor să cureţe trotuarele şi şoselele de omăt şi gheaţă. Orădenii îi mai pot vedea pe deţinuţi şi prin parcuri, la curăţarea malurilor Crişului etc. Unitatea de detenţie a anunţat de altfel, în răstimp că oferă forţă de muncă, legală, tuturor firmelor şi instituţiilor care au nevoie de ajutor, iar avantajele sunt şi aici multiple.
Pe de altă parte, agentul principal de penitenciare Adina Bîrda, purtător de cuvânt la Penitenciarul Oradea explică şi faptul că deţinuţii care lucrează au o serie de avantaje, funcţie de munca prestată: zile considerate executate ca urmare a muncii prestate şi remunerare cu 40% din salariul brut stabilit în contractul dintre beneficiar şi unitatea orădeană de detenţie.
De reţinut şi că 50% dintre cei 229 de deţinuţi care lucrează, beneficiază de ambele avantaje (şi reducerea pedepsei şi bani), iar ceilalţi primesc doar bani.
Prin oferire de forţă de muncă, reprezentanţii Penitenciarului Oradea urmăresc să îi pregătească pe deţinuţi „pentru formarea unui stil de viaţă în care obţinerea de venituri licite să înlocuiască stilul de viaţă infracţional precum şi dobândirea de abilităţi şi eventuale calificări profesionale într-o meserie”, a mai declarat aceeaşi sursă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!