Proiectul de hotărâre a fost aprobat la propunerea președintelui Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan. Acesta a cerut consilierilor acordul de principiu pentru o finanțare rambursabilă în valoare de o sută de milioane de lei, bani ce vor fi folosiți pentru investiții. “Acest acord de principiu ne-ar permite să intrăm într-un dialog cu băncile, de la Banca Europeană de Investiții, cu care am avut o discuție de principiu, la alte bănci comerciale, în vedera contractării unui credit care să fie folosit pentru investiții și rezervă pentru proiectele în curs”, a precizat Ilie Bolojan.
CJ Bihor nu are lichidități
Consilierii PSD s-au împotrivit, solicitând explicații pentru necesitatea unui împrumut. “Consiliul Județean Bihor nu mai are bani?”, a întrebat Felix Cozma, consilier din grupul PSD. Președintele CJ a spus că, în acest moment, există proiecte în desfășurare, finanțate prin PNDL, pentru care nu se fac decontări la acest moment, iar CJ Bihor nu are lichidități pentru a le plăti. În cazul în care nu accesează acest credit, lucrările la drumul județean de la Dobrești la Sâmbăta, la drumul județean care traversează comuna Aștileu și face legătura cu drumul de la Damiș la Roșia, ar risca să fie sistate. “Ministerul Dezvoltării ne-a comunicat că banii alocați anul acesta pentru PNDL au fost consumați și că în august vor urma rectificări de buget care vor suplimenta sumele. Până atunci, sau plătim din banii noștri sau sistăm lucrările. Dacă nu găsim o formulă să plătim constructorii, ei nu lucrează în această vară, și în loc să asfaltăm în cele două luni când vremea ne permite să lucrăm în forță, sistăm lucrările”, a precizat președintele de la județ. “Din aceste rațiuni, să putem facem plăți până se fac decontări din programele guvernamentale și europene, și pentru capacitatea de a contracta noi proiecte, avem nevoie de acest credit. Pentru noi proiecte și rezerve de plăți, astăzi Consiliul Județean Bihor are capacitate limitată”, a subliniat Bolojan.
Unde s-au dus banii economisiți?
Aleșii PSD au mai dorit să știe și unde au ajuns toți banii economisiți cu restructările și concedierile făcute de CJ Bihor în ultimele luni. “Ați popularizat și ați vehiculat foarte puternic ideea de economii la buget, de comasare de instituții, de persoane date afară din consiliul județean. Banii care au provenit din acele reduceri de personal și din uniri de instituții, ați spun că vor fi folosiți pentru cofinanțare la proiecte și pentru investiții. Să înțelegem că nu au ajuns, iar aceste unificări și restructurări au fost fără sens. Nu am crezut că vom fi nevoiți să contractăm credite pentru proiecte mici”, a mai declarat Felix Cozma.
Proiecte începute, fără finanțare
Președintele CJ Bihor i-a răspuns că în cursul anului trecut au fost începute o serie de proiecte, însă fără să existe finanțare pentru ele. “Podul peste Crișul Repede în comuna Bulz, asfaltarea drumului județean între Căpâlna și Șoimi, asfaltarea drumului între Bicaciu și Ianoșda. Toți banii economisți s-au dus în finanțarea acestor proiecte. Nu le pot explica locuitorilor de acolo de ce s-au săpat șanțuri, dar lucrările se sistează. Volumul de investiții contractat anul trecut a fost mult mai mare decât capacitatea financiară a Consiliului Județean Bihor”, a mai spus Bolojan. El a adăugat că județul nu are nici acum finanțare pentru drumul Tinca – Salonta și că toate primăriile de pe acest traseu “ne solicită să intervenim, să reparăm”. “Toți banii contractați vor fi alocați pentru investitii, este una dintre cele mai mari alocări, din totalul bugetului, pentru proiecte. Deci restructurările au fost corecte, banii economisiți s-au dus în aceste proiecte”, a conchis președintele CJ Bihor înainte să supună proiectul la vot.
[eadvert]
Trimite articolul
XPompând aer umfli mingea.
Și banii vor fi dați înapoi prin mărirea de prețuri, taxe și impozite.
-
Cu dobanda, firesc. Ce a oferit chelu in schimb pentru 20M de euro?
-
Taxe şi impozite se plătesc şi în judetele din Moldova şi Țara Țigănească. Poate mai mari. Că acolo, în multe județe,jumătate din populație trăieşte din ajutoare sociale. Şi trebuie să se compenseze cumva. Jumătatea care munceşte trebuie să întrețină putorile şi bețivii de acolo.
Deci nu se pompează deloc bani în investiții, infrastructură, modernizări,etc.
La noi, de bine,de rău ,numărul asistaților social e cu mult mai scăzut, iar banii se folosesc în investiții ceea ce e firesc şi normal.
Că se mai fac şi împrumuturi,atâta timp cât banii nu sunt folosiți pentru consum, pt ajutoare sociale ci pentru modernizarea infrastructurii,etc eu zic că e ok.Nu-s bani risipiți.-
Faci propaganda.
De exemplu în Suceava parcarea e gratis. -
Mult tupeu trebuie sa ai cand Bihorul este dupa Botosani in clasamentul venitului mediu pe cap de locuitor. Dar probabil unora le place jugul.
-
Investitii facute fara cap si fara coada. Vezi n exemple in oradea pentru care oradeni platesc dobanzi pe care bolovan a luat credite. Iar pt investiti fara cap si coada in judet vezi cele 2 exemeple a centurilor Alesd si Beiusi care genereaza doar proteste. Nemaivorbind de faptul ca aceste amarate de centuri costa aprox 5mil euro per km….. ia canditiva alti cu bani asti fac autostrazi…
-
Să ne înțelegem omeneşte, domnilor Ionica,tautu,Criscros…NU fac propagandă pentru Bolojan ,defel.
Nici nu aş putea,eu fiind apolitic 100% şi ştiind că familia mea plăteşte taxele şi impozitele cele mai mari din țară pentru proprietăți imobiliare nerezidențiale
Cele mai mari impozite din țară pentru cladiri nerezidențiale sunt în Oradea! Şi asta datorită celor ce au condus destinele oraşului de ani buni încoace.
Deci, nu am cum să fiu fanul lui Bolojan şi să-l aprob în tot ceea ce face.De data asta, însă, când vine vorba de invesții în infrastructură,de modernizarea drumurilor judeţene şi comununale, consider că sunt imperios necesare şi sunt de acord cu ceea ce face Bolojan.
Țin minte lehamitea cu care plecam la drum,cu ani în urmă, să-mi distribui produsele prin tot județul,din cauza drumurilor județene rămase în paragină încă din vremea lui Gheoghiu -Dej, probabil.
Toate acestea trebuiau făcute cu mulți ani în urmă dar mai bine mai târziu decât niciodată.Pe de altă parte, nu pot să nu remarc şi investiții făcute “ampulea” mai ales în Oradea: vezi dealul Ciuperca, “afacerea stadionul”-o oberație, o risipă de bani. Nu mai spun de faptul,că tot cartierul Cantemir pănă în Nufăru e răscălit, ca să pună primăria ce? Mozaic?!
Asta era prioritatea noastră, să avem mozaic?Ca tot omu, Bolojan, are şi bune dar şi rele. Inclin să cred totuşi că a făcut mai mult bine oraşului şi județului, decât rău. Deocamdată.
Asta e opinia mea.
-
-
Asta înseamnă să fii patriot, să furi de la ai tăi.
-
Faceti sa atrageti investitori , toti marii investitori merg in Arad, Timis, Cluj. Investitori mari sau muti, aduc bani la buget, asta e cea mai buna investitie, nu taierile din saracie, din cacat bici nu faci
Luptam cu Botosani, Vaslui, si Teleorman, speram ca in 10 ani sa le depasim